REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 09 mar 2018 09:00
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
fot. Budzik Studio © XSolve i Chilid
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego
Śląsk pomysłem stoi. Oto niezwykle biuro w... sali gimnastycznej Liceum Medycznego

Wybudowane w 1927 roku gliwickie Liceum Medyczne i jego sala gimnastyczna posłużyły firmom z branży technologicznej XSolve i Chilid jako nieprzeciętne miejsce do pracy. Ten niezwykły pomysł pomogła im zrealizować pracownia architektoniczna Rafała Drobczyka. Jakie jest gliwickie biuro? Przestrzenne, elastyczne, pełne dobrego designu i... zachwycające.

REKLAMA

Układ funkcjonalny

Głównym założeniem aranżacji lokalu było stworzenie ciekawego wnętrza zachowując potrzeby inwestora dotyczące układu funkcjonalnego oraz filozofii pracy firmy xSolve. Rzut budynku ma kształt wydłużonego prostokąta w którym wewnętrzne ciągi komunikacyjne, łączące wejścia oraz dzielące przestrzeń na podstawowe funkcje przebiegają w osi krótszej ściany budynku. Główną funkcję, którą stanowią miejsca pracy, zaprojektowano jako reprezentacyjną, widoczną od strony ul. Królowej Bony poprzez duże okna dawnej sali gimnastycznej, zapewniające wielogodzinny dostęp do światła dziennego. 

Od tej strony znajduje się również wejście do biura z przestronnym holem wyposażonym w miejsca nieformalnych rozmów i luźnych spotkań. Od strony dziedzińca i strefy parkingów, utworzonych w zamkniętym kwartale kamienic przewidziano funkcje uzupełniające strefę pracy o zaplecze sanitarno socjalne. W tym ciągu zlokalizowano również salę konferencyjną dla 20 osób oraz pokój hałasu “chaos room”. Na przeciwko zlokalizowano drugą, mniejsza salę konferencyjną z wewnętrznym oknem na open-space. W pokoju obok, skos generowany przez bieg głównej klatki schodowej budynku wykorzystano jako tło dla wyświetlania filmów i projekcji, a całość tworzy kameralną salę kinową. Przy wewnętrznym ciągu komunikacyjnym utworzono pokoje z przeznaczeniem do prowadzenia spotkań wewnętrznych zespołów pracowników, prowadzenia rozmów kwalifikacyjnych i nieformalnych spotkań.

Ponadto zrezygnowano z funkcji i formy tradycyjnej kantyny pracowniczej na przestrzeń w formie kawiarni i rozbudowanego zaplecza socjalnego. Wysoką, przestronną przestrzeń dawnej sali gimnastycznej wykorzystano nie tylko na poziomie parteru. Antresola, na którą prowadzi stalowa konstrukcja schodów, nadaje przestrzeni wyjątkowego charakteru i wyrazu. Na jej poziomie również znajdują się miejsca pracy uzupełnione o „silent room” – strefa ciszy i skupienia. Ta unikalna hybrydowa przestrzeń doskonale oddaje główne założenia i potrzeby inwestora. Dodatkowym atutem jest podest sceniczny pozwalający na prowadzenie spotkań i konferencji, a także ważnych eventów firmowych.

Autorzy projektu: Biuro Projektów Rafał Drobczyk, Anna Zarudzka oraz Chilid
Zdjęcia: Budzik Studio © XSolve i Chilid
Lokalizacja: Gliwice, ul. Królowej Bony 13
Powierzchnia użytkowa: 1 120 mkw.
Data projektu: 2016
Data realizacji: 2017

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.