REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja

  • Autor: propertydesign.pl
  • 20 cze 2017 13:30
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
fot: : Jean-Baptiste Béranger, Bigert & Bergström
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja
Solarne jajo artystów Bigert & Bergström to więcej niż instalacja

Duet Bigert & Bergström - artystów mieszkających i pracujących w Sztokholmie w Szwecji - stworzył niesamowity projekt - solarne jajo. To olbrzymia sauna, która czeka na turystów w mieście Kiruna na północy Szwecji, ale też głos w dyskusji o zmianach w środowisku.

REKLAMA

Instalacja artystyczna "Solar Egg" to właściwie sauna z silnikiem słonecznym. Będzie dostępna dla turystów na dowolnej trasie arktycznej, bez dodatkowych opłat, do września 2017 r.

Do wykonania solarnego jaja użyto m.in. luster ze stali nierdzewnej, tytanu, stali, kamienia, drewna, mosiądzu, szkła, diod LED i paneli słonecznych. Wymiary jaja to 588 x 567 x 455 cm.

W środku jajka stoi drewniany, podgrzewany piec wykonany z żelaza i kamienia. Temperatura wewnątrz zmienia się pomiędzy 75 a 85 ° Celsjusza.

Po co to wszystko? Otóż - jak tłumaczą twórcy - niszczycielska transformacja krajobrazu, środowiska i architektury Szwecji wywołuje wiele dyskusji. "Solar Egg" został stworzony jako rzeźba społeczna, w której mogą spotkać się mieszkańcy, goście i omówić te wyzwania. W klimacie arktycznym Laponii sauna zajmuje kluczowe miejsce jako przestrzeń dla ciepła i refleksji. Projekt jest kontynuacją strategii artystycznej, uwzględniającej zmiany klimatu i środowiska w dziełach sztuki.

Projekt powstał na zlecenie Riksbyggen.

Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY