REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Szarość i faktura drewna. Zaglądamy do wnętrza klimatycznej kawiarni

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 01 cze 2017 16:46
Szarość i faktura drewna. Zaglądamy do wnętrza klimatycznej kawiarni
fot. FAAR architekci
Szarość i faktura drewna. Zaglądamy do wnętrza klimatycznej kawiarni
Szarość i faktura drewna. Zaglądamy do wnętrza klimatycznej kawiarni
Szarość i faktura drewna. Zaglądamy do wnętrza klimatycznej kawiarni
Szarość i faktura drewna. Zaglądamy do wnętrza klimatycznej kawiarni
Szarość i faktura drewna. Zaglądamy do wnętrza klimatycznej kawiarni

Tomice koło Wadowic zyskały nowy punkt na gastronomicznej mapie. Kawiarnia przy ul. Wojska Polskiego 70 przyciąga uwagę klientów nie tylko ciekawą ofertą, ale także – nowoczesnym designem. Projekt wnętrza kawiarni opracowany przez pracownię FAAR architekci oparty został na szarościach, fakturze drewna oraz kolorowych „plusach”, które odwołują się do nazwy firmy.

REKLAMA

Projektujący wnętrze architekt Krzysztof Faber stanął przed wyzwaniem maksymalnego wykorzystania 42 mkw. powierzchni nowego lokalu. Kluczowym zadaniem było zgrabne ulokowanie jak największej ilości miejsc dla klientów, przy jednoczesnym zachowaniu przestronności lokalu, a także zredukowanie wrażenia niezwykle wysokiego sufitu.

Inspiracją do opracowania projektu wnętrza nowej kawiarni była jej nazwa – Caffee Plus. W efekcie, po wejściu do lokalu uwagę zwracają charakterystyczne konstrukcje drewnianych „plusów”, rozmieszczone na jednej ze ścian. – Postanowiłem w prosty i czytelny sposób podkreślić dominujący znak, a jednocześnie zarysować w przestrzeni pewną wartość dodaną. Ta zabawa intensywnym kolorem na tle innych faktur i szarości, buduje silny przekaz i wspiera wizerunek miejsca – tłumaczy Krzysztof Faber.

Kawiarnia zaprojektowana została głównie z myślą o osobach preferujących aktywny i zdrowy tryb życia, odwiedzających pobliskie centrum sportowe, jak również o całych rodzinach. Oprócz kawiarnianych stolików architekt wprowadził do projektu dodatkowo długą, salonową zabudowę w formie sofy, sprzyjającą odpoczynkowi większych grup gości.

Na tle neutralnej szarości, kolejnym dominującym elementem w Caffee Plus jest ciepły, drewniany fornir w odcieniu ciemnobrązowym, zbliżonym do koloru ziaren kawy. Drewniane fronty meblowe, półki i blaty stolików, nadają całości projektu kameralnego, ciepłego klimatu. Wrażenia dopełnia obniżony sufit, skomponowany z równomiernie podwieszonych drewnianych listew.

Dużym atutem lokalu jest także panująca w nim jasność. W dzień zapewniają ją wpadające przez spore okna promienie słoneczne, późniejszym wieczorem – loftowe, zwisające lampy. – Niezwykle ważne było dla mnie zgranie całej estetyki z przeznaczeniem i wymaganiami technicznymi inwestora. Jednak aspekt funkcjonalny to jedno, ważne są także inne konteksty: społeczne i kulturowe – dodaje architekt.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY