REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Szkoła XXI wieku według biura Pracownia21

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 05 lut 2019 11:09
Szkoła XXI wieku według biura Pracownia21
fot. mat. pras.
Szkoła XXI wieku według biura Pracownia21
Szkoła XXI wieku według biura Pracownia21
Szkoła XXI wieku według biura Pracownia21
Szkoła XXI wieku według biura Pracownia21
Szkoła XXI wieku według biura Pracownia21

Nowo powstała część szkoły w Rokietnicy to nowoczesna, zwarta bryła, która utrzymuje harmonię z istniejącym budynkiem. Pomieści ok. 300 uczniów, co razem z dotychczas działającym obiektem tworzy placówkę na 580 miejsc. Dwukondygnacyjna bryła z dachem płaskim przechodzi w istniejącą część przeszklonym łącznikiem. Budynek robi wrażenie nie tylko z zewnątrz. Już samo wejście do środka zaprasza do niezwykle nowoczesnego obiektu.

REKLAMA

Rozbudowa szkoły im. Noblistów w pod poznańskiej Rokietnicy powstała, jako odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na przestrzeń edukacyjną dla bardzo szybko rozwijającej się społeczności. Istniejąca dotąd na terenie gminy szkoła stała się zbyt mała i podjęto decyzję o rozbudowie. Nowe skrzydło to 12 sal lekcyjnych, świetlice i pokój nauczycielski.

- Projekt wnętrz budynku miał trzy główne założenia. Po pierwsze zależało nam na tym, aby wnętrze i część zewnętrzna budynku miały spójny charakter. Budynek ma duże przeszklenia, które automatycznie stały się bardzo istotną częścią wnętrza budynku. Przestrzeń wewnętrzna i zewnętrzna przenikają się, więc bardzo istotne było, aby ze sobą korespondowały - mówi architekt Dobrochna Kniat.

W środku budynku zastosowano materiały wykończeniowe w kolorystyce zbliżonej do kolorystyki elewacji – biele, szarości i antracyty. Wzbogacono je o kolor żółty jako element wyróżniający całą inwestycję. Na elewacjach zewnętrznych pojawia się on tylko na roletach, we wnętrzu za to stanowi istotny element kompozycji kolorystycznej. Wprowadzono go głównie w przestrzeniach komunikacyjnych, na drzwiach, szafkach uczniowskich i przede wszystkim na klatkach schodowych. Dzięki temu przestrzeń jest ożywiona i odbiega od standardowej, szkolnej kolorystyki. Dzięki temu przestrzeń jest ożywiona i odbiega od standardowej, szkolnej kolorystyki. Zastosowano tam okładzinę systemową Unipanels wykończoną żółtym laminatem firmy Abet Laminati. Okładzinę uzupełniono wykładziną podłogową, również w kolorze żółtym, aby klatki schodowe tworzyły bardzo mocne, ale jednocześnie nieduże akcenty na tle neutralnych kolorystycznie, szaro – biało – antracytowych wnętrz.

W aranżacji wnętrz postawiono na innowacyjność. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie w salach lekcyjnych - na całych ścianach za nauczycielem, okładziny wykończonej laminatem tablicowym i magnetycznym marki Abet Laminati. Element ten uzupełnia zastosowane w całej szkole tablice multimedialne, dając dodatkowe możliwości. Pozwala uporządkować przestrzeń klasy i usystematyzować sposób ekspozycji dodatkowych materiałów. Cała ściana staje się tablicą, po której można pisać i do której można przymocować materiały za pomocą magnesów. Jednocześnie jest to rozwiązanie nowocześniejsze i wizualnie ciekawsze niż tradycyjna tablica jako pamiętamy z naszych lat szkolnych.

Ostatnim, ale jednocześnie najważniejszym, założeniem projektowym było stworzenie przestrzeni przyjaznej uczniom, która jednocześnie będzie dla nich ergonomiczna i praktyczna. Przestrzeni, która będzie pozytywnie wpływać na ich, kształtujące się dopiero poczucie estetyki. Dzieci spędzają w szkole bardzo dużą część dnia i ważne, jest aby czuły się w tej przestrzeni komfortowo i swobodnie. Dzięki świadomemu podejściu przedstawicieli gminy w projekcie udało się wprowadzić nowoczesne materiały wykończeniowe, odważną kolorystykę i nowatorskie rozwiązania, dostarczając uczniom ciekawą przestrzeń do nauki i spędzania czasu. Wnętrza szkoły stanowią neutralne, uporządkowane tło dla jej kolorowych, pełnych energii użytkowników. 

Projekt budynku wykonało poznańskie biuro architektoniczne Pracownia21, a głównym projektantem budynku jest mgr inż. arch. Wojciech Błaszak. Koncepcja wnętrz, stworzona we współpracy z arch. Dobrochną Kniat z Decocafe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.