Tak się pracuje! TOP przestrzeni biurowych 2018 roku



PropertyDesign.pl / Anna Liszka - 13-02-2019 09:00


To był naprawdę emocjonujący rok na rynku przestrzeni biurowych. Projektanci prześcigali się w pomysłach na aranżację miejsc pracy, a ich realizacje nierzadko zadziwiały, a nawet szokowały. W którą stronę zatem zmierza projektowanie biur? Czy słynna maksyma: wyróżnij się albo zgiń jest nadal aktualna?

Zdaniem architektów z Workplace Solutions projektowanie przestrzeni pracy polega na kreowaniu miejsc w których ludzie budują relacje - tak jak planowanie miast. I ten trend wyraźnie widać w najnowszych realizacjach biur. Nie chodzi o to aby się wyróżnić na tle konkurencji, czy aby było designersko albo tylko użytecznie. Najważniejsze stało się zbliżanie i łączenie ludzi, umiejętne mieszanie funkcji, likwidowanie barier oraz pozazmysłowe oddziaływanie przestrzeni na użytkownika. I te elementy, które łączą urbanistykę i projektowanie środowiska pracy. Bo dziś biuro to nie tylko przestrzeń do pracy, a przede wszystkim przestrzeń, która łączy.

Biuro Acer w Warszawie, projekt: Bit Creative Barnaba Grzelecki

W butikowym biurowcu Ocean Plaza na warszawskim Mokotowie mieści się najnowsze biuro giganta komputerowego z Tajwanu. Biuro zostało zaprojektowane zgodnie z potrzebami pracowników firmy Acer. Gości wita mini-strefa wejściowa, która stanowi również showroom. Przy wejściu zaprojektowane zostały sale konferencyjne a obok nich kuchnia zarówno do obsługi części konferencyjnej, jak i biurowej. W dalszej części mamy zlokalizowany open space i strefę wypoczynku. Cześć pracownicza została zaprojektowana w taki sposób, aby cały zespół mógł pracować razem. W centralnej części open space znajduje się tablica do pisania dzięki czemu pracownicy mają możliwość wymiany informacji.

- Projekt zakładał nowoczesny design z elementami wykończenia nawiązującymi do kolorów zarówno, brandowych jak i głównej siedziby firmy Acer. Dlatego w projekcie znalazło się miejsce dla takich materiałów jak mech czy bambus - opowiada Barnaba Grzelecki, architekt i właściciel, Bit Creative.

W projekcie został użyty mech i bambus, co zaowocowało stworzeniem przestrzeni inspirowanej naturą. Postawiono na zieleń, drewno plus elementy industrialne w postaci betonu. Do tego otwarte sufity stanowią integralną całość. Za realizację tego fit-out odpowiadał Forbis Group.

Biuro Brainly w Krakowie, projekt: Colliers Workplace Innovation

Brainly to krakowski start-up, który postawił na nowe biuro. Inwestor w udany sposób zaadoptował najnowsze trendy biurowe na swoje potrzeby. - Wizualnie uwagę przyciąga industrialny styl wnętrz z odsłoniętymi technicznymi sufitami oraz branding sal, który umiejętnie odsłania charakter firmy. Central Park sąsiaduje z Plantami, możemy natknąć się m.in. na Marię Skłodowską-Curie, Karola Darwina, Nikola Teslę czy uznaną za pierwszą programistkę na świecie Adę Lovelace. W ten sposób firma komunikuje globalny zasięg swojego działania, mocne przywiązanie do miasta, w którym powstała i w którym pracują jej kluczowi pracownicy oraz swoją misję, jaką jest dzielenie się wiedzą - zauważa Krzysztof Głut, menadżer Nowy Styl Group prowadzący projekt Brainly.

- Brainly jest globalną społecznością, a nasi użytkownicy pochodzą z ponad 35 krajów. Z tego powodu konieczna jest współpraca z ludźmi i partnerami z całego świata, pracującymi w różnych strefach czasowych. Pomocne w tym są zróżnicowane przestrzenie do spotkań, zarówno tych na żywo, jak i zdalnych. Jednym z ważniejszych wydarzeń w każdym tygodniu jest spotkanie What’s up, do którego dołączają wszyscy członkowie zespołu z całego świata. Największa grupa jest w Krakowie i dlatego właśnie tutaj potrzebowaliśmy specjalnej przestrzeni do prowadzenia tych wydarzeń. Poza spotkaniami, miejsce to może świetnie służyć jako przestrzeń do kreatywnej pracy bądź wypoczynku - mówi Arden Schneider, Chief People Officer w Brainly.

Biuro CCC w Polkowicach, projekt: Łącki Krzywoszański Architekci

Biurowa rewolucja miała miejsce w Polkowicach. To właśnie tam powstała jedna
z najbardziej spektakularnych inwestycji technologiczno-workplace’owych minionego roku – Centrum Badawczo-Rozwojowe CCC. Inwestycja o łącznej powierzchni 3,5 tys. mkw. podzielona jest na trzy strefy - dział zakupów, dział sprzedaży i dział badań produktu, uzupełnione trzema sklepami wzorcowymi oraz nowoczesną częścią biurową o powierzchni 2 tys. mkw. Wnętrza powstały z przekształcenia dawnej hali przemysłowej, której industrialny charakter został podkreślony nowoczesnymi rozwiązaniami aranżacyjnymi. Projekt jest dziełem biura Łącki Krzywoszański Architekci z Zielonej Góry, nowoczesne szklenia oraz meble biurowe dostarczyła firma Bene.

- Głównym inicjatorem projektu był prezes Dariusz Miłek, który miał swoją wizję Centrum Badawczo-Rozwojowego, a przy współpracy z architektami została ona przeniesiona na papier i uzupełniona o część rozwiązań infrastrukturalnych. Najważniejszy jednak był cel, że w tej przestrzeni ma bić serce naszego produktu, a nasi ludzie mają tu pracować nad jego powstaniem, rozwojem i sprzedażą. Podczas tego procesu za najważniejsze uważaliśmy dostosowanie funkcji budynku do naszych potrzeb. Ponieważ prezes lubi być blisko swoich współpracowników, istotne było także zaprojektowanie bezpośredniego przejścia z pomieszczeń zarządu do nowego Centrum - opowiada Zbigniew Gryszkiewicz, kierownik ds. administracji CCC.

Biuro Kantar Polska w Warszawie, projekt: Tétris

Kantar Polska to jedna z największych na świecie firm zajmujących się badaniami opinii publicznej. To właśnie dla niej Tétris Poland zaprojektował i zbudował nowe biuro mieszczące się w warszawskim Koneserze. - To nie tylko przestrzeń do pracy. Zadbaliśmy o to, żeby powierzchnia była przyjazna i komfortowa dla pracowników. Znaleźliśmy miejsce również dla zieleni, od małych roślin doniczkowych, po większe gabarytowo. Ponadto przenieśliśmy z poprzedniej lokalizacji akwarium, które stało się wręcz wizytówką poprzedniej lokalizacji biura, a w obecnej wzbogaciło strefę powiązaną z recepcją. W projekcie biura ważny dla nas był również komfort pracowników i zapewnienie im odpowiednich warunków pracy, zaprojektowaliśmy rozkład biurek tak, by docierało do nich jak najwięcej światła z zewnątrz - mówi Danuta Barańska, dyrektor kreatywna Tétris.

Całość prac począwszy od koncepcji przez projekt wykonawczy po prace aranżacyjne należały do jednej firmy: Tétris. Na uwagę zasługuje czas, w jakim została wykonana powierzchnia licząca ponad 4,5 tys. mkw., bo prace zajęły 14 tygodni. - Wykonanie pomieszczeń stylizowanych na teatr, bibliotekę, autobus, czy aneks kuchenny w formie pubu było dla nas zarówno technicznym, jak i designerskim wyzwaniem. Po wykonaniu projektu możemy powiedzieć, że wnętrza robią duże wrażenie i umożliwiają pracownikom przeniesienie się w inne przyjaźniejsze klimaty, w których mogą poczuć się przytulnie i swobodnie – dodaje Krzysztof Marszałek, Senior Project Manager w Tétris.

Biuro Nordea Scandinavia Office w Gdyni, projekt: Workplace Solutions

Projektowanie przestrzeni pracy, tak jak planowanie miast polega na kreowaniu miejsc w których ludzie budują relacje. Nordea Scandinavia Office to biuro, które naturalnie inspiruje do interakcji, gdzie człowiek czuje się swobodnie. - Łącząc swoją wiedzę z badań środowiska pracy dla zespołów agile oraz wnioski z poprzednich projektów dla Nordea zaprojektowaliśmy biuro, w którym aż 40 proc. stanowią nieformalne miejsca wspierające spontaniczne spotkania i wymianę wiedzy. Pozostała powierzchnia to elastyczne strefy pracy programistów umożliwiające różne typy aktywności: skupienie, burze mózgów, wideokonferencje, spotkania ad-hoc. Wszystko płynnie łączą wątki tematyczne z różnych skandynawskich krajów. To środowisko pracy jest niczym miasto, gdzie każdy element architektury oddziałuje na człowieka nie tylko wizualnie. Cegła, drewno, roślinność, minimalistyczne lustrzane detale, czy autorski spacebranding - te elementy nawiązują do dziedzictwa Nordea, lecz także pobudzają, prowadzą, pozwalają się odnaleźć - opowiada Bogusz Parzyszek, założyciel Workplace Solutions.

Biuro Skanska w Warszawie, projekt: In Design - Zbigniew Kostrzewa, Kaim i Bursche Architekci

Pracownia In Design - Zbigniew Kostrzewa, Kaim i Bursche Architekci, Olka Osadzińska, Tytus Brzozowski, Kolektyf… Wszyscy wspólnymi siłami tworzyli przez długie miesiące biuro Skanska w warszawskim wieżowcu Spark. Dzięki owocnej współpracy powstała przestrzeń pozwalająca zarówno na komfortową pracę, jak i relaks. Pracownicy mają do dyspozycji przestronne kuchnie, wiele salek i miejsc spotkań oraz stanowisk pozwalających na wybór najlepszej formy pracy każdego dnia. - Unikalnego charakteru wnętrzu biur nadają artystyczne akcenty, jak np. murale zaprojektowane przez Olkę Osadzińską i designerskie detale przygotowane przez grupę Kolektyf. Każda z sal konferencyjnych jest nazwana od projektu Skanska i nawiązuje barwnym muralem lub elementami wystroju do charakteru inwestycji - mówi Agata Stelmach, menadżer projektu Spark.

Biuro mieści się w wybudowanym przez Skanska biurowcu. - Stworzyliśmy inteligentny budynek, w którym z łatwością można m.in. poruszać się bez konieczności używania tradycyjnych kart dostępu. Możemy z poziomu aplikacji rezerwować sale spotkań w całym budynku, a także indywidualnie sterować temperaturą i oświetleniem, umawiać się na wspólne przejazdy carsharingowe. Dzięki integracji aplikacji z parkingiem możemy zapraszać naszych gości i zarządzać miejscami parkingowymi za pośrednictwem tej samej aplikacji. Cały czas będziemy pracować nad kolejnymi innowacjami, które zwiększają komfort pracy na co dzień - zaznacza Arkadiusz Rudzki, dyrektor zarządzający Skanska.

Biuro Smyk w Warszawie, projekt: Trzop Architekci

Spieszysz się na spotkanie? W siedzibie Smyka mają na to sposób - zamiast korzystać z tradycyjnych rozwiązań można skomunikować się pomiędzy dwoma piętrami spółki przy użyciu zjeżdżalni. W centralnym miejscu biura zaprojektowana została parkowa strefa wspólna sprzyjająca odpoczynkowi, relaksowi i integracji wśród pracowników.

Biuro wyposażone zostało w ergonomiczne miejsca pracy i gabinety, rożnej wielkości miejsca spotkań oraz strefy odpoczynku dla dużych i małych odwiedzających. W projekcie zastosowano także rozwiązania akustyczne, dzięki którym praca jest bardziej komfortowa i efektywna. - W nowej siedzibie Smyka wprowadziliśmy zaskakujące, nowoczesne elementy, wykraczające poza uznane standardy powierzchni biurowych. W centralnym miejscu powstała przestronna, otwarta przestrzeń socjalna łącząca dwa piętra najemcy. Strefa wspólna wyposażona w otwartą klatkę schodową i alternatywę dla niej – żółtą zjeżdżalnię, to miejsce pozytywne, optymistyczne, pozwalające na zmianę perspektywy - to ważny aspekt dla pracujących tam projektantów zabawek i ubrań dla dzieci. Design oparty został o inspiracje placem zabaw w miejskim parku, stąd odważne kolory i obłe ścieżki. Unikatowym rozwiązaniem jest także logo Spółki zaprojektowane w formie miękkiego, naściennego siedziska - opowiada architekt Bartosz Trzop, założyciel i CEO Pracowni Trzop Architekci.

Biuro TDJ w Katowicach, projekt: Medusa Group

Nowa siedziba TDJ znajduje się w biurowcu .KTW I, w sercu Katowic. Sam budynek wyróżniają zaawansowane technologicznie funkcje i proekologiczne rozwiązania.

- Głównym celem projektu wnętrz biura było stworzenie komfortowej przestrzeni, sprzyjającej pracy zespołowej, interakcji i integracji naszych pracowników. Projektanci przełożyli nasze potrzeby na spójną kompozycję, w której współczesny, surowy charakter obiektu współgra z prostym uszlachetnieniem naturalnych materiałów. Zamierzenie to zostało osiągnięte poprzez zestawienie konstrukcji betonowej, okładzin miedzianych i chromowanych wykończeń z dębem, zwęglonym drewnem i zielonymi roślinami. W TDJ to ludzie są podstawą każdego sukcesu, dlatego szczególną uwagę zwróciliśmy na jakość środowiska biurowego. Funkcjonalny układ przestrzeni roboczych, regulowane oświetlenie i atrakcyjny system identyfikacji wizualnej tworzą przyjazne środowisko dla pracowników. Komfortowe stanowiska pracy są uzupełniane przez różnorodne przestrzenie użytkowe, w tym obszerną strefę wspólną. Można się tu zrelaksować, wyciszyć lub wyjść na przytulnie urządzony taras i podziwiać miejski pejzaż. Przestrzeń tą wykorzystujemy również na mniej formalne spotkania międzyzespołowe, tu świętujemy nasze sukcesy, a nawet organizujemy imprezy rodzinne. Przemyślana przestrzeń biura pomaga nam wzmacniać społeczność TDJ - mówi Czesław Kisiel, prezes zarządu TDJ.

Biuro Westwing Home & Living w Warszawie, projekt: JMW Architekci

W warszawskim biurowcu Spectrum Tower mieści się nowe biuro Westwing Home & Living. - Naszym celem było stworzenie przestrzeni, w której wszyscy pracownicy, ale też nasi goście, będą czuli się komfortowo – mówi Przemysław Kowalewski, Founder and Managing Director CEE Westwing Home & Living. Jednocześnie chcieliśmy, aby biuro podkreślało charakter naszej działalności w obszarze designu i wyposażenia wnętrz. Wyobrażaliśmy je sobie jako duże, funkcjonalne, ale też pięknie urządzone, z uroczymi zakątkami zapewniającymi prywatność i wygodę pracy - dodaje.

Za projektem stoi pracownia JMW Architekci. - Zależało nam na stworzeniu wnętrz do komfortowej pracy, spełniających wszystkie kryteria dobrze zorganizowanego biura, ale jednocześnie ciepłych, nowocześnie przytulnych, „udomowionych”. Taka wizja w pełni zgadzała się z wizją klienta, który wyobrażał sobie biuro jako pełen przyjaznych zakamarków open space. Ten pomysł udało się im wspólnie zrealizować - podkreśla Łukasz Michalski z JMW Architekci. Sercem firmy jest, jak mówią jej pracownicy, kuchnia połączona z kawiarnią, tzw. Westwing Caffe, wystrojem nawiązująca do tradycyjnych kawiarni w mieście. – Została fantastycznie urządzona, oczywiście meblami z naszych kampanii. A więc mamy tu funkcjonalne stoły, wygodne krzesła i kanapę, no i zawsze wyśmienitą kawę pod ręką – dodaje Kowalewski.

Biuro White & Case w Warszawie, projekt: Mood Works, studio Arup i architektów Kreativa

Rok 2018 był dla warszawskiego biura kancelarii White & Case LPP wyjątkowy. Firma rozpoczęła kolejny rozdział swojej historii pod nowym adresem - w wieżowcu Q22 zajmując trzy ostatnie kondygnacje budynku.

- Postanowiliśmy potraktować nowe biuro White & Case jako wizualną opowieść. Projektantom udało się połączyć i opowiedzieć przestrzenią oraz językiem wzornictwa o pozornie sprzecznych kwestiach. Nowe biuro wyraża ciągłość White & Case w Polsce, przywiązanie do tradycji i lokalnego kontekstu, a jednocześnie oddaje pozycję i ducha międzynarodowej marki – świadomej, odważnej i nowoczesnej - podsumowuje partner zarządzający kancelarii, Marcin Studniarek.

Piętra 37 i 38 zajmują pracownicy i współpracownicy White & Case w Warszawie. Klienci zapraszani są na ostatnie, 39 piętro budynku, do nowocześnie wyposażonych sal konferencyjnych. Reprezentacyjny poziom urządzono eklektycznie – ikonami designu i autorskimi projektami wykonanymi przez lokalnych rzemieślników. Szlachetny wyraz dopełniają materiały wykończeniowe – rodzima dębina, jedwabne tapiserie o modernistycznych wzorach oraz marmurowa posadzka nawiązująca do Białej Marianny.

Jednym z kluczowych elementów nowego biura jest wyeksponowana na wszystkich piętrach kolekcja, na którą składają się gromadzone przez firmę od ponad 20 lat mapy, drzeworyty, ryciny i zakupione w ostatnim czasie fotografie przedstawiające stolicę. Jej uzupełnieniem są neony zaprojektowane dla White & Case przez Fontarte.