REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak wygląda najnowsze biuro Allianz

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 lut 2018 13:30
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Biuro Allianz fot. mat. prasowe
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz
Tak wygląda najnowsze biuro Allianz

Nieczęsto się zdarza, aby architektura wnętrza idealnie współgrała z bryłą budynku - szczególnie jeśli budynek ma kształt kwadratu, a dziedziniec koła. Ten ciekawy efekt udało się uzyskać w warszawskiej siedzibie Allianz, przebudowanej przez Tétris według projektu Studio Quadra.

REKLAMA

Biuro Allianz znajduje się w biurowcu Topaz przy ul. Rodziny Hiszpańskich 1, zajmując powierzchnię 14 000 mkw. Nowy układ pomieszczeń sprawił, że światła pochodzące z biura rozchodzą się promieniście na zewnątrz budynku, rozświetlając przy tym patio i przeciwległe ściany. Gra cieni tworzy ciekawy efekt wizualny.

Rozbudowa biura na „żywym organizmie”

Zakres przebudowy obejmował siedem pięter, każde o powierzchni ok. 1800 mkw, a także remont 14 holi windowych oraz recepcji. „Skala zmian była duża, bo w efekcie nowej aranżacji do budynku Topaz przeszli pracownicy z innej lokalizacji. Potrzebowaliśmy zwiększyć powierzchnię użytkową o 40%”. – mówi Mariusz Podbielski, menedżer administracji centralnej Allianz.

Generalny remont był też dla Tétris trudnym zadaniem logistycznym, bo wszystkie działania prowadzone były na czynnym budynku. - Zespół Allianz liczy ponad 1000 osób, które każdego dnia przychodziły do pracy. Musieliśmy tak rozplanować etapy robót, aby rozlokowanie pracowników i przeprowadzki z piętra na piętro były jak najmniej uciążliwe – mówi Krzysztof Marszałek, senior project manager, kierujący całą realizacją z ramienia firmy Tétris. Harmonogramy były rozpisane niemal co do godziny i nie mogło być żadnego spóźnienia. - Część prac, na przykład wyburzenia, realizowaliśmy nocami lub w weekendy, aby nie przeszkadzać zespołowi Allianz. Często pracowaliśmy w trybie 18-godzinym - dodaje Krzysztof Marszałek z Tétris. - Wpływ na szybkość działania miała świetna współpraca z inwestorem. Sprawne podejmowanie decyzji i otwartość pozwoliły rozwiązywać problemy często w kilkanaście minut – podkreślają zgodnie inwestor i wykonawca.

Dzięki temu przebudowa została zakończona w niecałe 14 miesięcy. - Relacje czysto ludzie zlikwidowały problemy harmonogramowe, dzięki czemu niektóre etapy byliśmy w stanie wykonać nawet szybciej niż gdyby trzymać się twardych wytycznych – tłumaczy Mariusz Podbielski. Ze strony Tétris za aranżację wnętrza odpowiadało pięciu inżynierów, koordynujących prace zespołu liczącego chwilami 120 osób. 

Open space, ale kameralnie i przytulnie

Nowe wnętrze miało być nowoczesne i stymulować współpracę między pracownikami. - Pomysł na open space wziął się z potrzeby zmiany kultury organizacyjnej, a także trendów, które wdrażane są w biurach Allianz na świecie – wyjaśnia Mariusz Podbielski z Allianz. Dziś 80 proc. powierzchni zajmowanej przez zespół stanowi przestrzeń otwarta, uzupełniana 4-5 salami konferencyjnymi i kilkoma kuchniami na piętro. W większych kuchniach jest miejsce na około 20 osób. Poszczególnie części open space „przymykane” są „ażurowymi” i wysokimi przepierzeniami, które odgradzają od siebie zespoły pracowników.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY