TOP: Restauracje inne niż wszystkie. Oto najciekawsze lokale 2017 roku



AL / Propertydesign.pl - 29-12-2017 16:30


Oryginalne, piękne, niektóre minimalistyczne albo zaprojektowane z rozmachem. Oto TOP 10 restauracji 2017 roku, które wyróżnia ciekawy design i kuchnia.

Yuzu to nowa restauracja w Poznaniu. Zaskakuje designem i... na talerzu

Minimalistyczne i surowe smaki Japonii oraz peruwiańska wyrazistość i zdecydowane aromaty. To połączenie, choć wydaje się nielogiczne, podbija podniebienia nie tylko mieszkańców Peru. Teraz japońsko-peruwiańskiej kuchni i filozofii gotowania w stylu Nikkei spróbować można także nad Bałtykiem – i to dosłownie, ponieważ Yuzu mieści się w samym centrum Poznania, na parterze nowo otwartego biurowca Bałtyk.

Wnętrze zaprojektowała Hanna Włodarczyk. Gdyby kuchnię Nikkei, jej smaki i kultury z których się wywodzi można było przetłumaczyć na język projektowania przestrzeni, to Yuzu byłoby idealnym przykładem takiej translacji. Znajdziemy tu nie tylko beton, ale także plecione z giętkiego, egzotycznego drewna meble, drewniany, surowy blat czy tropikalne, tworzone z ciemnego drewna lampy. Tu nowoczesność miesza się z motywami etnicznymi, czerpanymi z estetyki Peru, ale wkomponowanymi w japońską surowość i precyzję. Betonowa ściana, na której powieszono pomalowane na złoto wiosła, jest pozostałością po surowym stanie biurowca. Odkrywa realne „wnętrze” Bałtyku pokazując urok prawdziwego, surowego betonu o ciekawej, nieregularnej fakturze. To właśnie złote wiosła oraz pozostałe dekoracje w tym odcieniu są „biżuterią” dla całego wnętrza i przywodzą na myśl ciepły klimat Peru. Wszystkie dania serwowane są na ręcznie tworzonej zastawie pochodzącej z Okinawy o nieregularnych formach i strukturze.

Polski tapas bar zachwyca designem. Tu przeniesiesz się do Warszawy lat 20.

Talerzyki to nowy warszawski lokal oferujący „polskie tapas” wspierane przez odpowiednio dobrane koktajle. Jest tu elegancko, ale każdy poczuje się swobodnie. Główną inspiracją dla architektów były warszawskie bary z lat 20 i 30.

Właścicielem lokalu jest Marcin Koch, który posiada również sąsiedni "Bazar Kocha" a autorem wnętrza i identyfikacji wizualnej warszawskie studio kreatywne 370studio specjalizujące się w konceptach gastronomicznych.

- Koncepcja wystroju wnętrz jest elegancka, ale swobodna. Główną inspiracją były warszawskie bary z lat 20 i 30. Motywem pojawiającym się dyskretnie w różnych strefach lokalu jest również przedmiot talerzyka sam w sobie, do którego można znaleźć liczne odwołania (czy to w postaci muralu przedstawiającego z przymrużeniem oka małpę cyrkową żonglującą talerzykami czy w samym logo, inspirowanym sygnaturą porcelanowej zastawy) – opowiadają architekci z 370studio.

Lokal szefa kuchni polskiej reprezentacji w piłce nożnej

Bistro Bene to nowy koncept restauracyjny otwarty przez Tomasza Leśniaka, szefa kuchni polskiej kadry piłki nożnej. Ten krakowski lokal zaprojektowała pracownia Grycaj Design. Bistro Bene zlokalizowane jest przy ul. Św. Krzyża 17 w Krakowie.

We wnętrzu przemyślany jest każdy najmniejszy detal. Jest tu nieco industrialnie i loftowo, ale mimo to przytulnie. Wnętrze to mieszanka na wskroś „prawdziwych” materiałów. Cegły, drewna, stali i betonu. Na uwagę zasługuje również designerskie oświetlenie i granatowe krzesła.

Następca Aioli na Placu Konstytucji - Orzo

Orzo People Music Nature – tak brzmi pełna nazwa nowo powstałej restauracji na warszawskim Placu Konstytucji. Jeszcze do niedawna funkcjonowało tu popularne Aioli. Za wszędobylską zieleń odpowiada polski start-up GreenLiv.

- Orzo to naturalność, po prostu. Naturalne wnętrze, które wypełniają rośliny oczyszczające powietrze – w naszych „zasmogowanych” miastach i czasach to wyjątkowo ważne w kontekście odpoczynku od miejskiego zgiełku. To naturalny profesjonalny luz, który prezentuje obsługa i który chcemy dać gościom – to ich samopoczucie jest w restauracji na pierwszym miejscu - mówił w rozmowie z portalspozywyczy, współwłaściciel Marcin Wroński.

Dancing Anchor - restauracja i bar w sercu Wyspy Spichrzów

Dancing Anchor to unikalne wnętrza zaprojektowane przez londyńskie studio DeSallesFlint. Projektanci inspirowali się industrialnym charakterem miasta, który mieli okazję poznać odkrywając sekrety gdańskiej stoczni. Całość dopełnia starannie wyselekcjonowana kolekcja sztuki, składająca się z lokalnych i zagranicznych artystów. Znajdziemy w niej wyjątkowe obrazy Łukasza Patelczyka, grafiki Aleksandry Prusinowskiej a także minimalistyczne fotografie Sary Morris.

Menu restauracji zostało oparte na trzech filarach – są to ryby i owoce morza, kurczak oraz wieprzowina. Kuchnia jest przestronna i otwarta, co entuzjastom kulinariów umożliwia podpatrywanie kucharzy podczas pracy.

Nowy design w Signature Restaurant. Mocne akcenty kolorystyczne i ciekawe dodatki

Centrum Warszawy, Poznańska 15, tutaj mieści się wielokrotnie nagradzana i rekomendowana m.in. przez Przewodnik Michelin 2017 restauracja Signature. Miejsce otwarte niespełna 5 lat temu właśnie przeszło całkowitą metamorfozę, którego dokonała architekt wnętrz Mariola Tomczak autorka projektu całego budynku i poprzedniej ascetycznej odsłony restauracji. Tym razem postawiła na mocne akcenty kolorystyczne i ciekawe dodatki osiągając luźne restauracyjno-barowe pomieszczenia.

Trzy nastrojowo różne części restauracji zostały połączone w jedną spójną całość tak by pasowały do różnych okazji i nastrojów gości. Oryginalne zdjęcia Miltona Green’a obok lamp Serga Mueller i Toma Dixona, francuskie ręcznie malowane tapety i designerskie meble Gubi to elementy, które pojawiły się w nowej odsłonie restauracji.

Manu Cafe - nowe miejsce spotkań w łódzkiej Manufakturze zachwyca designem

Przytulna kawiarnia i kameralne bistro – tak w największym skrócie można określić nowe miejsce w Manufakturze w Łodzi. Manu Cafe kusi nie tylko eleganckim, przytulnym wystrojem, ale także smakowitym menu i bogatą ofertą w barze.

Manu Cafe działa od początku lutego w budynku dawnej elektrowni na rynku Manufaktury. Już od progu ogromne wrażenie robi wystrój lokalu – przyjemne światło, tapicerowane meble i oryginalne rozwiązania, takie jak choćby cztery ogromne walizki, na których postawiono bar, to efekt pracy projektantki Gosi Wojdal z pracowni Lilla Home.

– Jesteśmy w samym sercu Manufaktury, dlatego chciałam stworzyć miejsce mocno zakorzenione w historii Łodzi, jej włókienniczych tradycjach. Bar inspirowany starymi walizkami podróżnymi przypomina o tym, jak Łódź zmieniała się dzięki przybywającym do niej przedsiębiorcom i ludziom ciekawym świata. Eklektyczny wystrój wnętrza łączy nutę klasycznej elegancki z industrialną duszą Łodzi – mówi o swoich inspiracjach projektantka.  Oryginalny jest też układ lokalu – nad salą główną mieści się antresola, na którą prowadzi przeszklona winda. Bywalcy Manufaktury z pewnością zauważyli też, że w całym budynku dawnej elektrowni wymieniono okna: miejsce luksferów zajęły klasyczne szyby. Dzięki temu, goście Manu Cafe, pijąc kawę, mogą podglądać tętniący życiem rynek Manufaktury.  Wnętrze, oparte na subtelnej grze ciepłych i chłodnych kolorów, znakomicie uzupełniają zdjęcia znanego łódzkiego fotografa Pawła Augustyniaka.

Restauracja tuż przy Wiśle. Klimatyczny design zaprasza do środka

W 2017 r., w Warszawie otwarto restaurację Zachodni Brzeg w budynku biurowo-apartamentowym The Tides nad Wisłą. Kuchnia bliskowschodnia, klimatyczny design oraz wieczory przy muzyce - to na początek zaoferuje nowy najemca. Za projekt odpowiada 370Studio.

- Zachodni Brzeg to 160 mkw. powierzchni wnętrza o klimatycznym designie oraz 120 mkw. strefy na tarasach tuż przy Wiśle. Odwiedzający naszą restaurację nie tylko będą mogli skosztować pysznych potraw lecz również odprężyć się po ciężkim dniu przy drinku lub owocowym koktajlu – mówi Karol Szafraniec właściciel restauracji Zachodni Brzeg. W swoim menu oferuje dania główne kuchni bliskowschodniej, lunche oraz przekąski. Właściciele zapowiadają również cykliczne eventy przy muzyce na żywo.

Nowa warszawska restauracja w wyjątkowej willi

W przedwojennej willi położonej przy ul. Narbutta 10 na warszawskim Mokotowie, należącej do Grupy Kapitałowej PHN, pod koniec 2017 r. nastąpiło oficjalne otwarcie nowej restauracji pod nazwą „Kanapa”. Restauracja oferuje współczesne smaki Ukrainy oraz zaskakuje nietypową prezentacją dań. Za projekt architektoniczny restauracji odpowiedzialna jest pracownia Trzop Architekci.

Budynek przy ul. Narbutta 10, należący do Grupy Kapitałowej PHN, powstał w 1933 r. i został zaprojektowany przez architekta Feliksa Siedlanowskiego dla siebie oraz swojej żony Inny - z pochodzenia Ukrainki. W tej przedwojennej Willi Siedlanowskich, powstała nowa ukraińska restauracja „KANAPA”. Jest to przestronny lokal o powierzchni blisko 500 mkw., położony na kilku poziomach, gdzie docelowo zmieścić się ma aż 150 gości. Wnętrze restauracji nawiązuje do historii przedwojennego budynku, jest klasyczne i eleganckie. Na wiosnę 2018 r. planowane jest również otworzenie ogródka.

Menu „KANAPY” przedstawiane jest jako nowoczesna kuchnia polsko-ukraińska korzystająca z lokalnych i sezonowych produktów i zgodnie z informacji podawanymi przez restaurację - nawiązuje do historii miłości przedwojennych właścicieli.

Pyszne jedzenie i dobry design. Strefa Grand Kitchen w Arkadii już otwarta

Warszawska Arkadia zyskała nową restauracyjną przestrzeń, usytuowaną na pierwszym piętrze. Do tej pory na jej terenie otworzyło się jedenaście lokali, dwunasty ruszy niebawem. Cała strefa wypełniła się światłem, ciepłymi barwami drewna i miedzi, a przede wszystkim pysznym jedzeniem z różnych stron świata.

Obecnie w obiektach handlowych coraz więcej przestrzeni zajmuje rekreacja, rozrywka, a przede wszystkim gastronomia. Nowoczesna i przyjazna aranżacja tych stref ożywia otoczenie i sprzyja spotkaniom – mówi Monika Lewczuk-Kuropaś, rzecznik prasowy Arkadii. Grand Kitchen to nowatorski pomysł, który opiera się na atrakcyjnie zaaranżowanej przestrzeni oraz różnorodnej ofercie gastronomicznej. Klienci mogą w niej posmakować kuchni z wielu stron świata – w tym azjatyckiej, hiszpańskiej, włoskiej czy libańskiej. Nowa przestrzeń jest utrzymana w ciepłych kolorach i pełna naturalnego światła – dodaje.