REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 13 lut 2017 14:52
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Przystanek Piekarnia Hoża fot. Piotr Narewski, Ayuko Studio
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"
Tradycja i nowoczesny design. Zobacz nietuzinkowy koncept "Przystanek Piekarnia"

Lokale sprzedażowe "Przystanku Piekarnia" są kontynuacją idei powstałej w 2013 r., opracowanej przez Maciej Kurkowskiego, założyciela grupy projektowej Five Cell.

REKLAMA

Każde z wnętrz posiada unikatową instalację złożoną z bejcowanych modułów ze sklejki brzozowej. W zależności od takich parametrów, jak lokalizacja oraz wielkość i wysokość pomieszczeń, moduły te mogą tworzyć sufit podwieszany, półki ekspozycyjne lub pełnić obie funkcje jednocześnie.

Przykładem zastosowania modułów jako podwieszonej ażurowej struktury jest wnętrze piekarni przy ulicy Chłodnej. Struktura ta rozpościera się na czterech różnych poziomach. Każdy z nich ma przypisany charakterystyczny dla siebie wzór rozmieszczenia desek. Chociaż do stworzenia tej instalacji użyto tylko 300 elementów, poprzez swoje rozwarstwienie oraz nakładające się na siebie plany widoczne z perspektywy użytkownika uzyskano efekt obniżenia optycznego lokalu.

Z kolei w niskim wnętrzu niedaleko ulicy Dąbrowskiego powstał lokal z charakterystycznie rozmieszczonymi półkami ekspozycyjnymi. Tutaj moduły stworzyły swoiste „opakowania” do prezentacji produktów. W nawiązaniu do nich zaprojektowano oświetlenie, które koresponduje z przewodnim motywem całości. Półki te, w zależności od potrzeb, mogą być łatwo demontowane.

Przystanki Piekarnia przy ulicy Hożej oraz przy ulicy Mołdawskiej to przykłady połączenia funkcji sufitu podwieszanego oraz przestrzeni do prezentacji produktów. Oba lokale łączą wspólne parametry, takie jak wysokie sufity oraz mała powierzchnia użytkowa.

Z analogicznych powodów we wnętrzu przy ulicy Mołdawskiej powstała zbita bryła składająca się z bejcowanych modułów, która pełni rolę wielofunkcyjnego mebla. Do stworzenia jej zużyto 660 elementów. Pod blatem roboczym znajdują się ukryte otwierane szafki, a wzdłuż niego rozlokowano kawiarkę, krajalnicę i zlew. Powyżej wygospodarowano miejsce na półki ekspozycyjne do prezentacji wypieków. Cała struktura ze sklejki przechodzi ze ścian dalej na sufit, delikatnie go obniżając i zarazem zaznaczając w przestrzeni strefę sprzedażową. W projektowany mebel wpuszczono również komponenty głównego oświetlenia lokalu.

Wnętrze przy ulicy Marszałkowskiej ze względu na swą lokalizację oraz dużą powierzchnię przeszkleń wymagało struktury, która będzie mogła przyciągać przechodniów z zewnątrz. Ażurowa instalacja złożona została z 350 elementów, które wiążą się w powtarzalne kwadratowe moduły, zamocowane na ścianie i suficie. Tutaj również oświetlenie współkreuje przestrzeń, dlatego też zostało dobrane i rozmieszczone tak, by jak najlepiej komponować się z instalacją ze sklejki.

Wszystkie Przystanki Piekarnia poza swoimi oryginalnymi instalacjami mają ten sam rdzeń aranżacyjny współtworzony przez zastosowanie przecieranego szarego tynku na ścianach, wprowadzenie fragmentów ścian pomalowanych czarną farbą tablicową czy olejowanych drewnianych, dębowych blatów z frontami obłożonymi wypukłymi kaflami, nad którymi podwieszone są żarówki.

Przystanek Piekarnia

Autor: Five Cell, Maciej Kurkowski

Lokalizacja: Warsaw, Polska

Inwestor: Piekarnia Krzosek

Powierzchnia całkowita: 24-60 mkw.
Kubatura: 85-270 m3,
Projekt: 2014-2016
Realizacja: 2014-2016

Fotografie: Piotr Narewski, Ayuko Studio

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY