REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek

  • Autor: PropertyDesign.pl/MVRDV
  • 08 lis 2017 08:55
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek
fot. Ossip van Duivenbode
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek
Trzy lata. Tyle potrzebowało MVRDV, aby stworzyć blibliotekę dla 1,2 miliona książek

Holenderska pracownia architektoniczna MVRDV ukończyła projekt biblioteki Tianjin Binhai w Chinach. Obiekt kulturalny o powierzchni 33,7 tys. mkw. to miejsce, w którym kaskadami, od podłogi po sufit, rozciągają się półki z książkami. Pofałdowana "półka" to główny motyw architektoniczny budynku, który służy zarówno do obramowania przestrzeni, jak i do tworzenia schodów, siedzeń oraz nieregularnego sufitu. Biblioteka Tianjin Binhai została zaprojektowana i zbudowana w rekordowym czasie - zaledwie w trzy lata. Obok wielu multimedialnych pomieszczeń, obiekt oferuje przestrzeń dla 1,2 miliona książek.

REKLAMA

Budynek powstał na zamówienie miasta Tianjin i znajduje się w kulturalnym centrum dzielnicy Binhai, w nadmorskiej chińskiej metropolii. Biblioteka, położona w sąsiedztwie parku, jest jednym z pięciu budynków kulturalnych zaprojektowanych przez międzynarodową kadrę architektów, w tym Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design i MVRDV. Wszystkie budynki połączone są publicznym korytarzem przykrytym szklanym daszkiem. 

Regały z książkami są ułożone po obu stronach centralnie umieszczonego audytorium w kształcie wielkiej kuli i przybierają różne formy oraz funkcje - od schodów po siedziska, a nawet sufit tworzący podświetloną, robiącą niesamowite wrażenie fakturę, która pojawia się również na szklanych fasadach budynku.

- Wnętrze biblioteki w Tianjin Binhai przypomina jaskinię z niekończącymi się półkami na książki. Stworzyliśmy piękną przestrzeń publiczną, nowy miejski salon. Regały są świetnymi miejscami do siedzenia, a jednocześnie pozwalają na dostęp do wyższych pięter. Kąty i zakrzywienia mają stymulować różne postrzeganie przestrzeni i wykonywanie różnorodnych czynności, np. czytanie, chodzenie i dyskutowanie - mówi Winy Maas, współzałożyciel MVRDV.

W pięciopiętrowym budynku znajduje się bogate zaplecze edukacyjne. Z poziomu parteru zwiedzający mogą z łatwością dostać się do czytelni dla dzieci i osób starszych, audytorium, głównego wejścia, tarasów prowadzących na wyższe piętra oraz do kompleksu kulturalnego. Pierwsze i drugie piętro składa się głównie z czytelni, książek i salonów, a na wyższych piętrach znajdują się sale konferencyjne, biura, sale komputerowe oraz dwa patia na dachu.

Biblioteka to najszybciej zrealizowany projekt MVRDV. Od pierwszego szkicu do otwarcia obiektu minęły zaledwie trzy lata. 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY