REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 02 wrz 2016 11:49
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano Łódź
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta
Vapiano: tak łączy się lokalny charakter z wizją marki i architekta

Vapiano, wchodząc na nowy rynek, szuka w nim inspiracji, które później przenosi do wystroju wnętrza restauracji. W otwartym właśnie lokalu w Łodzi pojawiło się sporo symboli miasta. Zobacz, jak wyglądają wnętrza, w których łączy się lokalny charakter z wizją marki i stylem Matteo Thuna, włoskiego architekta i projektanta wnętrz.

REKLAMA

Łódź została wybrana na miejsce kolejnej restauracji nie bez powodu. Miasto stale się rozwija – także kulinarnie. Na gastronomicznej mapie Łodzi nie mogło więc zabraknąć konceptu Vapiano.

W łódzkim lokalu pojawiło się sporo symboli miasta. Herbem, wiszącym w centralnym miejscu nad restauracyjną kuchnią, jest łódź z drzewem oliwnym. Na tablicach pojawiają się także inne symbole miasta – ławeczka Tuwima, fortepian Rubinsteina, łódzkie murale czy nawiązania do Łodzi filmowej.

W centralnym miejscu każdej, także łódzkiej restauracji znajduje się 100-letnie drzewo oliwne, które jest symbolem Vapiano. Na każdym stole stoją świeże zioła, takie jak bazylia, rozmaryn, oregano, kolendra. Goście mogą z nich do woli korzystać w razie potrzeby, doprawiając swoje dania.

Włoskie smaki na widoku

W restauracji Vapiano króluje uwielbiana przez Polaków kuchnia włoska, jednak najważniejszy jest makaron, przygotowywany codziennie na oczach klientów w przeszklonej Manifatturze.

W łódzkiej restauracji powstały aż cztery stacje past (miejsc, w których kucharze przyrządzają makaron, dodając do niego dowolnie wybrane przez klienta składniki i sosy). Ponadto w Vapiano Łódź znalazły się dwie stacje sałatek i jedna stacja pizzy. Wszystko przygotowywane jest na miejscu.

Długo wyczekiwana restauracja Vapiano Łódź w czwartek, 1 września otworzyła swoje podwoje dla gości. To pierwsza poza Warszawą, 4. w Polsce i 170. na świecie restauracja słynnej sieci. Koncept Vapiano wywodzi się z Niemiec, gdzie 22 października 2002 roku, w Hamburgu, powstała pierwsza restauracja tej sieci. Dwa lata później, założyciele postanowili rozszerzyć ideę Vapiano na inne kraje, w oparciu o system franczyzy. Obecnie istnieje już ponad 170 lokali Vapiano, na prawie wszystkich kontynentach – Europa, obie Ameryki, Azja, Afryka (Egipt) i Australia. Kolejne są w trakcie realizacji. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY