REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Wchodzimy do biur w Hali Koszyki. A w holu....

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 08 cze 2017 14:26
Wchodzimy do biur w Hali Koszyki. A w holu....
fot. mat. prasowe
Wchodzimy do biur w Hali Koszyki. A w holu....
Wchodzimy do biur w Hali Koszyki. A w holu....
Wchodzimy do biur w Hali Koszyki. A w holu....
Wchodzimy do biur w Hali Koszyki. A w holu....
Wchodzimy do biur w Hali Koszyki. A w holu....

Biura w „Koszykach” - mieszczące się w nowoczesnych budynkach sąsiadujących z główną halą - czarują zderzeniem historii z nowoczesnością. Hole wejściowe wykonane zostały przez Tétris zgodnie z koncepcją Medusa Group.

REKLAMA

Hale targowe na przełomie XIX i XX wieku były centrum życia mieszkańców każdej europejskiej metropolii. Tak jak kiedyś dobre interesy najlepiej ubijało się w wysmakowanych wnętrzach, tak dziś na najemców czeka wyjątkowa przestrzeń biurowa, która swym stylem nie ma sobie równych.

Powierzchnie biurowe Hali Koszyki tworzą trzy budynki - od pięciu do ośmiu kondygnacji – znajdujące się na obrzeżach części handlowo-gastronomicznej. Design ich wnętrza nawiązuje do tytułowego wątku projektu, jednak tu w wersji zdecydowanie bardziej surowej i nowoczesnej. 

- Siłą przyciągania biur jest recepcja. Musi być unikatowa, nadawać prestiżu najemcy i oczarować gościa. Często to ona odpowiada za sukces komercyjny danej przestrzeni – mówi Łukasz Łoziński z firmy Tétris, która odpowiadała za budowę recepcji, holi, a także łazienek oraz portali windowych w segmentach biurowych Hali Koszyki.

Hole wejściowe do budynków A, B i C są masywne i bardzo mocne w wyrazie. Dominującym elementem ich wykończenia jest fantazyjnie spreparowana blacha w kolorze miedzianym, w połączeniu z efektownymi graffiti. Budowa poszczególnych elementów była skomplikowanym procesem, bo architektura tego wnętrza zawiera wiele pionierskich rozwiązań.

Przykładem jest recepcja w budynku B, która swoją „fakturą” ma budzić skojarzenia z koszykami. Ściany biją blaskiem ażurowego złota.

- Efekt ten uzyskaliśmy dzięki zastosowaniu autorsko wykonanej mosiężnej siatki cięto-ciągnionej. Blachę sprowadzono z Francji do Czech, gdzie była nacinana i rozciągana. Następnie, już w Polsce, blacha trafiła do lakierowana, po czym montowaliśmy ją na wszystkich ścianach i sufitach otaczających recepcję – dodaje Łukasz Łoziński z Tétris. Industrialny efekt tego wnętrza dopełnia posadzka holu zrobiona ze stalowych płyt, a także surowe ściany recepcji wykonane z czarnej blachy gorącowalcowanej.

Wyzwaniem było też wykonanie sufitów, które zdobią hole budynków.

- Musieliśmy nieco zmodyfikować projekt, aby osiągnąć zamierzoną przezierność sufitu i zintegrować całość z instalacją przeciwpożarową. Sufit tworzą dziś metalowe panele z kolistymi wzorami, zamontowane w pewnym odsunięciu od ściany. Aby je zbudować, potrzebna była matryca, które wycinała wzory na specjalnej prasie i wyginała je do wymaganego kształtu – dodaje Łukasz Łoziński z Tétris. Charakter tych przestrzeni podkreśla połyskująca posadzka wyłożona wzorzystym marmurem sprowadzanym z Hiszpanii.

Wszystkie elementy nowego wnętrza – zarówno hali głównej, jak i budynków biurowych - współgrają ze sobą, czerpiąc inspiracje z historii. Tym samym tropem podążają firmy, które zdecydowały się na wynajem swoich biur w nowych „Koszykach”.

Przykładem jest Eneris, który zajmuje dziś dwa piętra budynku B o powierzchni 1100 mkw. Projekt tego wnętrza, zaaranżowany przez Tétris, autorstwa Studio Quadra, stawia na otwartą przestrzeń z widocznymi elementami z żelbetu. Na sufitach widoczne są instalacje, tylko w kilku miejscach osłonięte panelami akustycznymi. Jest dużo ścian ze szkła, w wykończeniu dominuje surowy design. Jego odzwierciedleniem są np. stalowe parapety. Hole prowadzące do Eneris współgrają z klimatem recepcji, z siatką mosiężną na sufitach i sugestywnymi grafikami na ścianach. Wszystko po to, aby wizyta w tych przestrzeniach nie pozostawiała gościa obojętnym.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY