REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Wybieramy podłogę do restauracji

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 gru 2016 11:47
Wybieramy podłogę do restauracji
Carpet Studio Ege fot. materiały prasowe
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji

W restauracjach liczy się nie tylko wystrój wnętrza, które ma nastrajać do celebracji posiłków czy wygodne meble. Ważną kwestią jest podłoga, która powinna spełniać określone normy.

REKLAMA

Podłoga w restauracji to nie tylko kwestia estetyczna, ale również wymóg prawny. Normy ściśle określają jaka ma ona być, aby lokal mógł uzyskać zgodę instytucji zatwierdzających na działalność gastronomiczną. Zgodnie z literą prawa posadzka taka musi zostać wykonana z trwałych, gładkich, zmywalnych, nienasiąkliwych, nieśliskich, odpornych na ścieranie i uderzenia materiałów, których powierzchnia nie będzie ulegała uszkodzeniom w trakcie intensywnego użytkowania. Okładziny podłogowe w obiektach publicznych muszą spełniać normy określające klasę antypoślizgową, ochronę przeciwpożarową i warunki sanitarne. W przypadku pomieszczeń restauracyjnych o dużym natężeniu ruchu, najważniejszymi parametrami, na jakie należy zwrócić uwagę, będzie klasa użytkowa posadzki podłogowej i w przypadku paneli również klasa ścieralności.

– Lubię stosować naturalne materiały na podłogi restauracyjne, takie jak deski czy drewniane parkiety, ale wszystko zależy od standardu obiektu gastronomicznego i gustu inwestora – mówi Justyna Jabłońska, współwłaścicielka pracowni architektonicznej ORB Studio z Warszawy. – Sprawdzą się tu gres i terakota, ale też panele podłogowe LVT, które są praktyczne, trwałe i doskonale imitują naturalne materiały. Wykładziny dywanowe używa się natomiast najczęściej w restauracjach hotelowych i salach bankietowych. 

Drewno jest pięknym i wdzięcznym naturalnym materiałem podłogowym. Ta naturalność jest zaletą, ale również wadą w przypadku restauracji, ponieważ wymaga specjalnej konserwacji, jest niezbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne i wilgoć oraz jest dość drogie, zarówno jeśli chodzi o materiał i montaż, a także renowację.

Panele LVT (Luxury Vinyl Tiles) są popularnym materiałem podłogowym, który sprawdza się w obiektach gastronomicznych. Mogą do złudzenia przypominać drewno, kamień, a nawet metal. Ich atutem jest dość niska cena materiału i robocizny, konserwacji, a także sprawna wymiana uszkodzonych elementów. Nieograniczone wzornictwo i kolorystyka, łatwość utrzymania w czystości, odporność na środki chemiczne, ścieranie i zarysowania (dobrzy producenci na te parametry udzielają gwarancji nawet do 20 lat) oraz tak ważne bezpieczeństwo antypoślizgowe to także argumenty za ich zastosowaniem w restauracjach i obiektach gastronomicznych. Doskonale tłumią hałas, są trudno zapalne oraz antyelektrostatyczne.

Wykładziny dywanowe zapewniają komfort przede wszystkim gościom restauracji hotelowych. Są miękkie i przyjemnie się po nich stąpa. Ważne aby zastosować produkt, który będzie odporny na zabrudzenia dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu np. na bazie teflonu czy scotchgardu i antystatyczny. Warunkiem wyboru wykładziny jest jej klasa użytkowa tzw. klasa ścieralności, która w restauracji powinna wynosić 33 (heavy commercial) w oparciu o normę EN1307. Dla wzmocnienia komfortu gości oraz poprawy akustyki można zastosować dodatkowy podkład filcowy lub podkład gumowy, na którym montowana jest wykładzina.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.