REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Wybieramy podłogę do restauracji

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 gru 2016 11:47
Wybieramy podłogę do restauracji
Carpet Studio Ege fot. materiały prasowe
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji
Wybieramy podłogę do restauracji

W restauracjach liczy się nie tylko wystrój wnętrza, które ma nastrajać do celebracji posiłków czy wygodne meble. Ważną kwestią jest podłoga, która powinna spełniać określone normy.

REKLAMA

Podłoga w restauracji to nie tylko kwestia estetyczna, ale również wymóg prawny. Normy ściśle określają jaka ma ona być, aby lokal mógł uzyskać zgodę instytucji zatwierdzających na działalność gastronomiczną. Zgodnie z literą prawa posadzka taka musi zostać wykonana z trwałych, gładkich, zmywalnych, nienasiąkliwych, nieśliskich, odpornych na ścieranie i uderzenia materiałów, których powierzchnia nie będzie ulegała uszkodzeniom w trakcie intensywnego użytkowania. Okładziny podłogowe w obiektach publicznych muszą spełniać normy określające klasę antypoślizgową, ochronę przeciwpożarową i warunki sanitarne. W przypadku pomieszczeń restauracyjnych o dużym natężeniu ruchu, najważniejszymi parametrami, na jakie należy zwrócić uwagę, będzie klasa użytkowa posadzki podłogowej i w przypadku paneli również klasa ścieralności.

– Lubię stosować naturalne materiały na podłogi restauracyjne, takie jak deski czy drewniane parkiety, ale wszystko zależy od standardu obiektu gastronomicznego i gustu inwestora – mówi Justyna Jabłońska, współwłaścicielka pracowni architektonicznej ORB Studio z Warszawy. – Sprawdzą się tu gres i terakota, ale też panele podłogowe LVT, które są praktyczne, trwałe i doskonale imitują naturalne materiały. Wykładziny dywanowe używa się natomiast najczęściej w restauracjach hotelowych i salach bankietowych. 

Drewno jest pięknym i wdzięcznym naturalnym materiałem podłogowym. Ta naturalność jest zaletą, ale również wadą w przypadku restauracji, ponieważ wymaga specjalnej konserwacji, jest niezbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne i wilgoć oraz jest dość drogie, zarówno jeśli chodzi o materiał i montaż, a także renowację.

Panele LVT (Luxury Vinyl Tiles) są popularnym materiałem podłogowym, który sprawdza się w obiektach gastronomicznych. Mogą do złudzenia przypominać drewno, kamień, a nawet metal. Ich atutem jest dość niska cena materiału i robocizny, konserwacji, a także sprawna wymiana uszkodzonych elementów. Nieograniczone wzornictwo i kolorystyka, łatwość utrzymania w czystości, odporność na środki chemiczne, ścieranie i zarysowania (dobrzy producenci na te parametry udzielają gwarancji nawet do 20 lat) oraz tak ważne bezpieczeństwo antypoślizgowe to także argumenty za ich zastosowaniem w restauracjach i obiektach gastronomicznych. Doskonale tłumią hałas, są trudno zapalne oraz antyelektrostatyczne.

Wykładziny dywanowe zapewniają komfort przede wszystkim gościom restauracji hotelowych. Są miękkie i przyjemnie się po nich stąpa. Ważne aby zastosować produkt, który będzie odporny na zabrudzenia dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu np. na bazie teflonu czy scotchgardu i antystatyczny. Warunkiem wyboru wykładziny jest jej klasa użytkowa tzw. klasa ścieralności, która w restauracji powinna wynosić 33 (heavy commercial) w oparciu o normę EN1307. Dla wzmocnienia komfortu gości oraz poprawy akustyki można zastosować dodatkowy podkład filcowy lub podkład gumowy, na którym montowana jest wykładzina.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY