REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Źródło.bar - nowy bar z whisky na mapie Poznania

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 lut 2016 09:03
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
ŹRÓDŁO.BAR, zdjęcia: wnętrza: Przemyslaw Turlej, detale: Damian Beżowy
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania
Źródło.bar -  nowy bar z whisky na mapie Poznania

Lokal znajduje się w piwnicy starej kamienicy przy ul. Taczaka, jednej z najmodniejszych ulic w centrum Poznania. Wnętrze zaprojektował architekt Adam Wierciński.

REKLAMA

Zastane miejsce stało puste przez kilka lat stąd lokal był w bardzo złym stanie. Potencjał miejsca wyczuł właściciel baru – Bartek Grochowski, który przyjechał do Poznania na studia i po dwóch latach zdecydował się wykorzystać swoje wieloletnie doświadczenie barmańskie we własnym barze.

Po uporządkowaniu całej przestrzeni ukazały się oryginalne ściany z cegły oraz wyjątkowa ceglano-drewniana podłoga. Głównym założeniem było pozostawienie pierwotnego stanu miejsca i dodanie do niego nowej, niezależnej tkanki. Razem z inwestorem ustalono, że każdy element wnętrza, łącznie z meblami i oświetleniem zostanie zaprojektowany indywidualnie – projektant chciał ograniczyć stosowanie gotowych produktów.

We wnętrzu zostały umieszczone trzy stalowe konstrukcje - boksy, na których opierają się wszystkie elementy takie jak siedziska i oświetlenie. Żaden z elementów, poza natynkową instalacją elektryczną, nie został wkręcony w oryginalne ściany. Zastosowano stonowaną grafitową kolorystykę z pomarańczowymi akcentami, które nie konkurują z mnogością materiałów i intensywnym kolorem cegły zastanego wnętrza.

W sali wejściowej, na przeciwko drzwi do lokalu, stanęło stalowe pomieszczenie - bar. Wykonany został ze stalowych profili i siatki oraz zardzewiałych blach, a jego blaty pokrywa surowa płyta MDF. Pomimo niewielkiej powierzchni, w barze udało się wygospodarować wiele miejsca do przechowywania i eksponowania alkoholu i sprzętu barowego.

Po prawej stronie od wejścia mieści się druga stalowa konstrukcja, która pełni funkcję siedziska i przechowalni skrzynek z butelkami. Siedzisko to zaprojektowany przez projektantów wałek z ekoskóry z oparciem. Wykonano wiele prób z tapicerem zanim otrzymano odpowiednio twardy i jednocześnie wygodny mebel. Do górnych profili ramy przykręcone zostały stalowe płaskowniki, z których zwisają żarówki oświetlające wnętrze.

W drugiej sali mieści się największa konstrukcja - ramy z siedziskami połączone ze sobą stalowym "mostem" z siatką i świetlówkami, który umieszczony na linii dawnych drzwi, podkreśla przejście pomiędzy pomieszczeniami. Pomysł z wałkami w ramach wygenerował wiele miejsc siedzących przy ścianach, nie zabierając miejsca w lokalu. W tym pomieszczeniu znalazło się także lustro naszego autorstwa, które tworzy przestrzenną strukturę i jako jedyne spośród elementów wyróżnia się intensywnymi kolorami.

Kolejnymi zaprojektowanymi detalami są obudowy na grzejniki (jedna pełni również funkcję wieszaka a druga dodatkowego blatu/stołu) oraz szafka pod umywalkę.

Wnętrze lokalu dopełniają stworzone przez projektantów dwie serie mebli : stołki barowe ze stolikami oraz siedziska – kozły i stoły wykonane z pręta zbrojeniowego.

W sezonie letnim część miejsc parkingowych przy ul. Taczaka zamienia się w kawiarniane ogródki. Projektanci chcieli żeby ogródek Źródła stał się jego wizytówką, dlatego tak samo jak we wnętrzu, również tutaj najważniejsze elementy – stoły oraz donice na rośliny zostały zaprojektowane indywidualnie. Na elewacji kamienicy zaprojektowano kraty na drzwi i okna, na których pojawia się charakterystyczne logo Źródło.baru.

Lokalizacja: Poznań, Poland Powierzchnia: 45 mkw. Autor: Adam Wierciński Architekt zdjęcia: wnętrza: Przemyslaw Turlej, detale: Damian Beżowy

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.