REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 mar 2015 15:19
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Wizualizacja Kozielska 6, fot. Studio BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci
Nowy projekt Kozielska 6 według koncepcji BB Architekci

W Gliwicach przy ul. Kozielskiej w samym centrum miasta powstaje budynek usługowo-mieszkaniowy. Projektowany budynek ma być zupełnie nietypowy, dostosowany do bardzo wąskiej działki, która przez wiele lat pozostawała nieużytkiem. Okazjonalnie lokalizowano na niej tymczasowe pawilony handlowe pozbawione wyrazu architektonicznego. Budynek Kozielska 6 jest więc naturalnym uzupełnieniem zwartej gęstej zabudowy śródmiejskiej.

REKLAMA

Zadanie projektowe, z którym zmierzyli się Tomasz Bradecki, Barbara Uherek-Bradecka i Paweł Gembalczyk - zespół ze Studia BB Architekci nie było proste. Sama działka - bardzo wąska i głęboka sąsiaduje z licznymi budynkami. Obszar centrum Gliwic jest objęty ochroną konserwatorską, w związku z czym projekt był konsultowany z Miejskim Konserwatorem Zabytków.

Estetyka budynku została wpisana w sąsiadującą bardzo zróżnicowaną zabudowę ul. Wieczorka w Gliwicach. Bezpośrednie sąsiedztwo przychodni NZOZu stanowi przykład architektury bez wyraźnego stylu, natomiast zabytkowy budynek szpitala w najbliższym sąsiedztwie jest objęty ochroną i ma cechy architektury historycznej, jednak jest mocno wycofany w stosunku do pierzei ulicy Kozielskiej. Z tego względu zaproponowano budynek o umiarkowanej, współczesnej estetyce. Wycofany front budynku oraz zwarta, podłużna forma budynku nie ingerują wyraźnie w zróżnicowaną pierzeję budynków przy ul. Kozielskiej.

Głównym elementem wyróżniającym i zdobiącym budynek ma być nawis w formie litery L w ciemnym kolorze - będącym jednocześnie "klamrą" odcinającą gęstą zabudowę skrzyżowania ulic Wieczorka i Kozielska od wycofanych zabudowań szpitala. Na elewacji mają dominować duże przeszklenia i wyprawa tynkarska (zgodnie z MPZP). Według inwestora budynek może zostać "perełką", dzięki dużej ilości doświetlenia na elewacjach.

Ukończenie realizacji planuje się na koniec tego roku. 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY