REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 31 sie 2016 11:02
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Fot. foto&mohito
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni
Restauracja Pasta Miasta - włoski klimat w sercu Gdyni

Paulina Kisiel ze studioturbo stworzyła miejsce, w którym chce się przebywać. To chyba największy komplement dla restauracji. Pasta Miasta to miejska oranżeria położona w samym sercu Gdyni, przy ulicy Świętojańskiej. Właściciele uważają, że Gdynia to wyjątkowe miejsce, w którym dobrze się żyje, właśnie dlatego postanowili tutaj otworzyć swój lokal.

REKLAMA

Remont  rozpoczął się od odsłonięcia oryginalnych ścian oraz przywrócenia pierwotnego podziału pomieszczenia mocno zmienionego pozostałościami po znajdującym się tutaj wcześniej banku i butiku odzieżowym. Dzięki temu lokal stał się bardzo przestronny i stworzył otwartą, przyjazną przestrzeń o powierzchni ponad 90 mkw. Oczyszczono także wysokie okna wystawowe tak, by od początku zapowiadały miejski styl wnętrza i zachęcały do zajrzenia do środka.

Wchodząc do restauracji trudno nie zauważyć wielkiej, przeszklonej witryny odsłaniającej tajemnice przygotowanych tu posiłków. Kuchnia to serce całego lokalu  - tak to wymyśliła Paulina Kisiel ze studioturbo, której zlecono wykonanie projektu wnętrza. Restauracja została zaprojektowane tak, by z każdej jej części można było zobaczyć jak powstają główne pozycje karty dań – makarony. Wszystkie pasty wytwarzane są na miejscu a do ich wyrobu używana jest między innymi specjalna mąka z pszenicy durum. Każdy kształt to osobny przepis, wszystko można zobaczyć na własne oczy w otwartej kuchni.

Główna sala restauracji Pasta Miasta została wykonana z niezwykłą dbałością o detale wprost nawiązujące do stylistyki włoskich knajp i restauracji. Znaleźć można tu typowe zdobione żeliwne nogi stołów czy frezowania. W części jadalnianej uwagę przyciągają podwieszone pod sufitem kosze wypełnione misami tonącymi w zieleni. Dzięki obecności roślin zdyscyplinowane wnętrze lokalu nabiera miękkości. Napięcie pomiędzy klasycznym włoskim stylem i surowością szklanej witryny, metalowych wzmocnień ścian i podciągów zanika dzięki zastosowaniu naturalnego bukowego drewna jako wykończenia krzeseł i blatów. Delikatne szklane lampy dopełniają wnętrze tworząc niepowtarzalny klimat miejskiej oranżerii.

Miejsce kryje w sobie coś jeszcze. Patio w podwórzu budynków to przyjemna niespodzianka dla odwiedzających lokal w sezonie letnim i zaproszenie do wspólnego biesiadowania pod gołym niebem. Przepełniona pozytywną energią i pasją tworzenia, Pasta Miasta została stworzona do delektowania się kuchnią i jej smakami.

Paulina Kisiel ukończyła studia na wydziale Architektury Politechniki Gdańskiej. Roczny urlop dziekański poświęciła pracy w biurze architektonicznym w Londynie. Od 2008 roku pracuje w zawodzie jako freelancer współpracując różnymi pracowniami, między innymi z Studio Kwadrat, FORT Architekci. Pracowała przy projektach takich jak: MTG Amber Expo, Muzeum II Wojny Światowej, Marina Gdynia. Od 2012 zaangażowana w tworzenie festiwalu Gdynia Design Days.

Foto: foto&mohito

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY