REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

22 Architekci nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 05 sie 2016 13:05
 22 Architekci nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
fot. 22 Architekci
 22 Architekci nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
 22 Architekci nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
 22 Architekci nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
 22 Architekci nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
 22 Architekci nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
 22 Architekci nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie

Pracownia 22 Architekci w konkursie na projekt Muzeum Archeologii Podwodnej i Rybołówstwa Bałtyckiego w Łebie otrzymała III nagrodę. Zamierzeniem autorów było zaprojektowanie budynku –„ikony”, charakterystycznego znaku w przestrzeni, który stanie się symbolem Łeby i magnesem przyciągającym turystów.

REKLAMA

Budynek zaprojektowano przy samym nabrzeżu kanału portowego na rzece Łebie. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się stary basen portowy, mało używany z powodu niewystarczającej ochrony przed sztormowymi falami. Po drugiej stronie kanału portowego ulokowany jest port jachtowy. Na tyłach budynku, po wschodniej stronie, znajdują się niedawno zrewitalizowane, intensywnie zadrzewione tereny parkowe oraz ukryty w ich sercu Łabędzi Staw, będące miejscem wypoczynku i schronienia przed słońcem w upalne dni.

Zamierzeniem autorów było zaprojektowanie budynku –„ikony”, charakterystycznego znaku w przestrzeni, który stanie się symbolem Łeby i magnesem przyciągającym turystów, zainteresowanych nie tylko samą tematyką muzealnych wystaw ale także obcowaniem z ciekawą, nowoczesną architekturą. Znaczna wysokość sal wystawowych definiuje wyrazistą, mocno zaznaczającą się w strukturze miasta skalę obiektu, dzięki której budynek będzie widoczny z daleka, efektownie domykając perspektywy widokowe. Mimo znacznej wielkości gmachu muzeum, za pomocą odpowiednich środków architektonicznych nadano mu zarazem lekkość i świetlistość. Dzięki białej okładzinie elewacyjnej, zrytmizowanej pionowymi „skrzelami” budynek nie przytłacza otoczenia, a je wzbogaca. Prosta, elegancka estetyka architektury budynku nie zdominuje jego treści. Architektura ma stanowić szlachetne tło dla eksponatów, bo wewnątrz muzeum to one mają grać pierwsze skrzypce. Obiekt zlokalizowano na przełamaniu ciągu spacerowego z miasta na plażę, w miejscu styku bogatej w usługi, będącej w swej centralnej części pieszym pasażem ulicy Kościuszki z Falochronem wschodnim –ciągiem pieszym usytuowanym na wschodnim brzegu uchodzącej do morza rzeki Łeby.

Główne wejście do budynku wprowadza z nabrzeża kanału portowego do foyer. Foyer zaprojektowano na przestrzał, otwierając je w kierunku parku i Łabędziego Stawu. Jego dwukondygnacyjna, dwupoziomowa przestrzeń spina wszystkie funkcje dostępne dla zwiedzających, zarówno sale muzealne i związane z nimi pomieszczenia towarzyszące, jak i program uzupełniający, taki jak restauracja czy sklep z pamiątkami (parter)oraz kawiarnia czy sale projekcyjne i dydaktyczne (piętro). Program ekspozycyjny rozdzielony został zgodnie z tematyką na dwa skrzydła, po obu stronach foyer. Część wyższą, poświęconą rybołówstwu, zlokalizowano od strony morza a niższą, poświęconą archeologii podwodnej –od strony miasta. Program ekspozycyjny obydwu sal uzupełniony jest o dwa poziomy antresol, z uwagi na swoją znaczną wysokość i głębokość dających dużą swobodę w kształtowaniu ekspozycji(możliwość oglądania eksponatów z odpowiedniej odległości, wydzielenia nisz, zachowanie komunikacji) W parterze obok wejścia głównego, przy samym nabrzeżu, zlokalizowano restaurację. W okresie letnim umożliwi to zaaranżowanie zewnętrznego ogródka restauracyjnego nad samą wodą. Na pierwszym piętrze foyer, pomiędzy salami ekspozycyjnymi, przewidziano kawiarnię, z możliwym rozszerzeniem zakresu działalności na ogólnodostępny dach –taras widokowy.Na dachu nad foyer, na wysokości +8,50, zaprojektowano ogólnodostępny dach –taras widokowy z uzupełniającą funkcją kawiarnianą. Wszystkie funkcje uzupełniające, niedostępne dla zwiedzających, zlokalizowano wzdłuż południowej elewacji obiektu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY