Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie



Propertydesign.pl - 04-04-2017 09:13


Mimo, że pracownia Horizone Studio nie zdobyła nagrody w konkursie na opracowanie koncepcji nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej w Krakowie, ich projekt przykuwa uwagę. Architekci z krakowskiej pracowni zaproponowali otwarty, przyjazny i nowoczesny kampus w otoczeniu zieleni.

Tematem międzynarodowego, 2-etapowego konkursu, było opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej nowej siedziby Akademii Muzycznej w Krakowie. W ramach zespołu mają być zlokalizowane wszystkie wydziały uczelni (część dydaktyczna), główna sala koncertowa na ok. 550 osób, cztery duże sale prób (orkiestry, chóru, organowa i teatralno-wokalna), część administracyjna z rektoratem i salą senatu uczelni, biblioteka i przestrzenie wspólne oraz dodatkowo budynek z pokojami gościnnymi.

Wielofunkcyjna przestrzeń wewnętrzna budynków powinna wpisywać się w zielony kontekst otoczenia (z 4 pomnikami przyrody na działce), stwarzając przyjazne i inspirujące otoczenie do studiowania. Koncepcja urbanistyczna Akademii powinna też uwzględniać wytyczne urbanistyczne dla planowanych w sąsiedztwie parku i innych obiektów Centrum Muzyki na Grzegórzkach.

Zabudowę części dydaktycznej uformowano jako niską, wpisaną w istniejący układ zieleni, z wewnętrznym dziedzińcem-ścieżką, będącym kręgosłupem całego założenia. Atrakcyjny, zielony dziedziniec, z miejscami do wypoczynku i drzewami-pomnikami przyrody miałby stać się punktem centralnym wewnętrznego życia kampusu. Niska zabudowa pozwala na zachowanie koron drzew. Projekt zakłada zdecydowaną preferencję dla pieszych i rowerzystów w ramach kampusu.Tarasy z widokiem na zieleń parku i bulwary Wisły w sezonie wiosenno-letnim stanowić mają dodatkowe miejsce inspiracji i wypoczynku pomiędzy zajęciami, oraz miejsce o dużym potencjale do organizowania wydarzeń uczelnianych. W ramach tarasów proponuje się stworzenie „Ogrodu Muzycznego” z wykorzystaniem idei „tuby głosowej” polegającej na połączeniu poprzez tuby (rury) wybranych sal prób z zielonym dachem - pozwalając tym samym osobom tam przebywającym na uczestniczenie w eksperymentowaniu muzyki.

Większość sal ćwiczeń wyposażono w zdwojone przeszklenia umożliwiające kontakt wzrokowy pomiędzy wnętrzem sala przestrzeniami ogólnodostępnymi. Dzięki temu zapewniono pośredni dostęp światła dziennego do ciągów komunikacyjnych i wspólnych stref wypoczynkowych oraz zwiększono optycznie przestrzenność wnętrz.

Projektując część dydaktyczną zrezygnowano z klasycznego układu korytarzowego na rzecz swobodnie rozmieszczonych sal, które tworzą między sobą atrakcyjne przestrzenie. Na granicy poszczególnych stref funkcjonalnych zaprojektowano większe przestrzenie (lobby), co ma prowokować do wspólnego spędzania czasu pomiędzy zajęciami.

Sala koncertowa łączy zalety sali pudełkowej („shoe-box”) takie jak odczuwalny pogłos i przestrzenność dźwięku z układem widowni dookólnej (typu „vineyard”), która przybliża słuchaczy do sceny i zwiększa intymność odczuwania muzyki bez względu na wielkość i skład orkiestry. Komfortowe wnętrze o wyjątkowej akustyce jest efektem projektowania zintegrowanego. Dużą uwagę zwrócono na sposób zapełniania i opróżniania sali koncertowej. W celu wyeliminowania zagrożenia gromadzenia się dużej ilości osób przy pojedynczych wejściach na widownię prowadzi 8 wejść. Taki układ komunikacji pozwala na zwiedzanie sali koncertowej oraz hallu głównego na różnych poziomach. Balkon egzaminacyjny połączony jest z VIP lounge, z możliwością organizowania kameralnych bankietów.

Zespół budynków dydaktycznych oraz sala koncertowa Akademii Muzycznej w Krakowie - otwarty, przyjazny i nowoczesny kampus w otoczeniu zieleni.

Lokalizacja Kraków, Grzegórzki
Inwestor Akademia Muzyczna w Krakowie
Projektant HORIZONE Studio
Autorzy Dominik Darasz, Bartłomiej Kisielewski, Robert Strzeński
Współpraca autorska Krystian Wawer, Jagoda Bogusławska,
Michał Rączka (1 etap), Michał Warot, Michał Wilczak

Akustyka dr inż. arch. Andrzej Kłosak - ArchAkustik, Kraków
dr inż. Anders C Gade - Gade&Mortensen Akustik, Dania
Konsultant bud. zielonego VISIO Architects and Consultants
Konsultant architektury krajobrazu ST raum A - Berlin

Powierzchnia netto ok. 30 500 mkw. (w tym 6500 mkw. cz. podziemna)