REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 kwi 2017 09:13
Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
fot. Horizone Studio
Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie
Architekci z Horizone Studio nie wygrali, ale ich projekt robi wrażenie

Mimo, że pracownia Horizone Studio nie zdobyła nagrody w konkursie na opracowanie koncepcji nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej w Krakowie, ich projekt przykuwa uwagę. Architekci z krakowskiej pracowni zaproponowali otwarty, przyjazny i nowoczesny kampus w otoczeniu zieleni.

REKLAMA

Tematem międzynarodowego, 2-etapowego konkursu, było opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej nowej siedziby Akademii Muzycznej w Krakowie. W ramach zespołu mają być zlokalizowane wszystkie wydziały uczelni (część dydaktyczna), główna sala koncertowa na ok. 550 osób, cztery duże sale prób (orkiestry, chóru, organowa i teatralno-wokalna), część administracyjna z rektoratem i salą senatu uczelni, biblioteka i przestrzenie wspólne oraz dodatkowo budynek z pokojami gościnnymi.

Wielofunkcyjna przestrzeń wewnętrzna budynków powinna wpisywać się w zielony kontekst otoczenia (z 4 pomnikami przyrody na działce), stwarzając przyjazne i inspirujące otoczenie do studiowania. Koncepcja urbanistyczna Akademii powinna też uwzględniać wytyczne urbanistyczne dla planowanych w sąsiedztwie parku i innych obiektów Centrum Muzyki na Grzegórzkach.

Zabudowę części dydaktycznej uformowano jako niską, wpisaną w istniejący układ zieleni, z wewnętrznym dziedzińcem-ścieżką, będącym kręgosłupem całego założenia. Atrakcyjny, zielony dziedziniec, z miejscami do wypoczynku i drzewami-pomnikami przyrody miałby stać się punktem centralnym wewnętrznego życia kampusu. Niska zabudowa pozwala na zachowanie koron drzew. Projekt zakłada zdecydowaną preferencję dla pieszych i rowerzystów w ramach kampusu.Tarasy z widokiem na zieleń parku i bulwary Wisły w sezonie wiosenno-letnim stanowić mają dodatkowe miejsce inspiracji i wypoczynku pomiędzy zajęciami, oraz miejsce o dużym potencjale do organizowania wydarzeń uczelnianych. W ramach tarasów proponuje się stworzenie „Ogrodu Muzycznego” z wykorzystaniem idei „tuby głosowej” polegającej na połączeniu poprzez tuby (rury) wybranych sal prób z zielonym dachem - pozwalając tym samym osobom tam przebywającym na uczestniczenie w eksperymentowaniu muzyki.

Większość sal ćwiczeń wyposażono w zdwojone przeszklenia umożliwiające kontakt wzrokowy pomiędzy wnętrzem sala przestrzeniami ogólnodostępnymi. Dzięki temu zapewniono pośredni dostęp światła dziennego do ciągów komunikacyjnych i wspólnych stref wypoczynkowych oraz zwiększono optycznie przestrzenność wnętrz.

Projektując część dydaktyczną zrezygnowano z klasycznego układu korytarzowego na rzecz swobodnie rozmieszczonych sal, które tworzą między sobą atrakcyjne przestrzenie. Na granicy poszczególnych stref funkcjonalnych zaprojektowano większe przestrzenie (lobby), co ma prowokować do wspólnego spędzania czasu pomiędzy zajęciami.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY