REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju

  • Autor: SARP Katowice
  • 10 paź 2016 14:45
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
I nagroda trafiła w ręce pracowni SLAS architekci / Mariusz Komraus, autorzy: arch. Mariusz Komraus, arch. Aleksander Bednarski fot. SARP Katowice
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju
Architekci z Katowic odmienią Państwową Szkołę Muzyczną w Jastrzębiu Zdroju

Poznaliśmy wyniki konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej rozbudowy Państwowej Szkoły Muzycznej w Jastrzębiu Zdroju.

REKLAMA

I nagroda trafiła w ręce pracowni SLAS architekci / Mariusz Komraus, autorzy: arch. Mariusz Komraus, arch. Aleksander Bednarski.

Jak czytamy w uzasadnieniu Jury: "Pracę nagrodzono za dobre strefowanie zarówno całego założenia, jak i nowo projektowanego budynku, umożliwiające prawidłowe funkcjonowanie sali muzycznej przy szkole jak i niezależnie. Doceniono zręczne, zagłębione w terenie, powiązanie sali koncertowej ze szkołą, bez zbędnych ingerencji w istniejącą strukturę oraz dodatkowo możliwość przyszłego połączenia obiektów w przyszłości na poziomie terenu. Pomimo niewielkich powierzchni założonych w programie inwestycji, zręcznie uzyskano ciekawe i eleganckie rozwiązanie przestrzeni foyer, umożliwiające sprawne poruszanie się gości w obrębie sali koncertowej oraz wykorzystanie dwóch wejść po przeciwległych stronach obiektu. Zastosowane proste, a przy tym interesujące rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne powodują, że projekt podatny jest na ewentualne ingerencje i ograniczenia budżetowe bez jakiejkolwiek straty na jakości architektury. Zaproponowana sala koncertowa, poprawnie powiązana z zapleczem dla muzyków oraz strefą dostaw, posiada korzystne proporcje i relacje sceny do widowni, a rozwiązanie jej wnętrza rokuje dobre parametry akustyczne. Skromna i zwarta bryła nowego budynku ma szansę na realizację w niewygórowanym budżecie inwestycji jak również na racjonalne koszty eksploatacji obiektu w przyszłości."

Wyróżnienie przyznano pracowni WXCA, autorzy: arch.Szczepan Wroński arch. Michał Lipiec inż. Piotr Kozłowski inż. Bartosz Zawieja.

Jak czytamy w uzasadnieniu Jury: "W pracy doceniono przede wszystkim próbę zmniejszenia skali oddziaływania przyszłej sali koncertowej na otaczający kontekst, poprzez śmiałą decyzję o rozmieszczeniu całej strefy obsługującej w poziomie jednej kondygnacji i wyniesienie wyłącznie kubatury sali koncertowej. Maksymalne odsunięcie bryły sali koncertowej od budynku szkoły oraz sprytne powiązanie obiektów jedynie pod zewnętrznymi schodami terenowymi pozwoliły na wytworzenie relacji przestrzennych adekwatnych do skali otoczenia. Zaproponowana dyspozycja programowa pociąga jednak za sobą kilka istotnych decyzji projektowych, które znacząco wpłynęły na ocenę jury, tj.: zmniejszenie powierzchnie widowni oraz sceny w stosunku do wymagań konkursowych, wprowadzenie części zaplecza pod zewnętrzną strefę dostaw służącą również do obsługi pozostałych budynków szkoły oraz stworzenie zewnętrznego tarasu o wątpliwej funkcji i potrzebie."

Wyróżnienie przyznano również pracowni M.O.C. Architekci autorzy: arch. Ewa Janik arch. Błażej Janik arch. Radosław Bagrowski arch. Martyna Wyrwas arch. Aleksandra Hantkiewicz.

Jak czytamy w uzasadnieniu Jury: "Wyróżnienie przyznano za skromną i prostą formę rozbudowy zręcznie powiązaną dyskretnym łącznikiem z istniejącą szkołą. Zwarta bryła z oszczędnie, ale umiejętnie zastosowanymi przeszkleniami oraz ciekawym materiałem elewacyjnym wydają się adekwatne do otaczającego kontekstu i skali miasta. Bardzo dobrze zaprojektowana strefa wejściowa do nowego budynku kontrastuje jednak z wyraźnymi brakami funkcjonalno-przestrzennymi w strefie zaplecza sali koncertowej. Zastrzeżenia budzą proporcję wnętrza sali koncertowej - w szczególności bardzo szerokiej widowni dodatkowo powiększonej o boczne balkony, a także zdecydowanie brak wystarczająco sprawnej komunikacji pomiędzy salą koncertową a foyer oraz ewakuacji, sprowadzonych w projekcie do pojedynczych schodów"

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY