Aż trzy projekty MoodWorks nagrodzone w międzynarodowym konkursie



Propertydesign.pl - 06-11-2019 09:34


Trzy projekty polskiego biura projektowego Mood Works zostały wyróżnione w konkursie International Property Awards.

Do tegorocznej edycji międzynarodowego konkursu International Property Awards MoodWorks zgłosiło trzy realizacje. Wszystkie projekty zostały nagrodzone, każdy w innej kategorii: apartament, rezydencja i biuro.

Nagrodzony apartament znajduje się w dziewiętnastowiecznej warszawskiej kamienicy. Realizacja wnętrza przeprowadzona przez architektki Karinę Snuszkę & Dorotę Kuć z pracowni MoodWorks skupiała się głównie na jego renowacji, prowadzonej zgodnie z zasadami sztuki konserwatorskiej. Prace pozwoliły na restaurację oryginalnych parkietów, drzwi, okien, ścian oraz kunsztownych gipsowych sztukaterii – zachowane zostały wszystkie oryginalne elementy wyposażenia. Z historycznym leksykonem architektonicznym wnętrza korespondują współczesne meble i inne elementy wyposażenia, które dobrano nie tylko pod względem wzornictwa, ale również z uwagi na zastosowane szlachetne, naturalne materiały wykończeniowe. Architektki zaprojektowały również niektóre elementy wyposażenia wnętrza oraz dobrały dzieła sztuki. Wśród nich znajdziemy klasyków lat siedemdziesiątych oraz artystów młodego pokolenia. Największą uwagę w tym wnętrzu przyciąga marmurowa rzeźba dłuta Wojtka Pustoły, uznanego polskiego rzeźbiarza.

Nagrodzony dom położony jest na skraju lasu. Główną rolę pełnią tu naturalne materiały i kolorystyka oraz przestrzeń. Wnętrze jest przytulne pomimo świadomego ograniczenia środków wyrazu. Architektki Karina Snuszka & Dorota Kuć z pracowni MoodWorks stworzyły sprzyjający integracji otwarty układ dolnej kondygnacji. Wspólnemu spędzaniu czasu sprzyja ogromny drewniany stół zajmujący centralne miejsce na parterze, przy którym może zasiąść nawet 20 osób.  

W projekcie obszerne przejścia stały się osiami widokowymi, a za sprawą dużych okien wzrok zatrzymuje się dopiero na ścianie lasu. Jednym z najbardziej wyeksponowanych elementów wnętrza są schody. Architektki zdecydowały się na spektakularną, spiralną konstrukcję, która działa na zmysły niczym dzieło sztuki. Jednocześnie forma schodów jest hołdem dla twórczości Richarda Meiera, znakomitego przedstawiciela białej architektury.

Nagrodzony został również projekt biura polskiego oddziału Viacom, lidera branży medialnej. To przykład przestrzeni zaprojektowanej specjalnie z myślą o młodym zespole pracowników. Liczący aż 4 500 m2 projekt powstawał etapami. Ostatni z nich zakończył się w czerwcu tego roku.

Architektki Dorota Kuć & Karina Snuszka postawiły na otwarty plan przestrzeni, sprzyjający integracji. Powstały liczne sale konferencyjne oraz miejsca spotkań o mniej formalnym charakterze. Jedną z nich jest expercience room, w którym za pomocą najnowszej technologii „viar” można przeglądać pliki i dane „w powietrzu”.

W części biurowej znajdziemy murale nawiązujące do komiksu i pop artu, dzieło artystów z Good Looking Studio. Na niecodzienną dekorację sufitu zdecydowano się w recepcji. Kształt oświetlenia i zmieniające się pastelowe barwy są bezpośrednim odwołaniem do znajdującej się jeszcze niedawno przy pobliskim Placu Zbawiciela instalacji „Tęcza”. Innym elementem witającym wchodzących jest videowall, na którym komunikowane są grafiki prezentujący marki z portfolio Viacom – kanały telewizyjne (m.in. MTV, Comedy Central) oraz aplikacje mobilne. A trochę futurystyczny klimat wprowadza robot recepcyjny. Po wpisaniu przez gościa odpowiednich danych, robot prowadzi do windy, a następnie wskazuje drogę do właściwej osoby