REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Bieżnia ponad głowami - niezwykły kompleks sportowy powstanie w Chinach

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 10 paź 2016 13:36
Bieżnia ponad głowami - niezwykły kompleks sportowy powstanie w Chinach
fot. MVRDV
Bieżnia ponad głowami - niezwykły kompleks sportowy powstanie w Chinach
Bieżnia ponad głowami - niezwykły kompleks sportowy powstanie w Chinach
Bieżnia ponad głowami - niezwykły kompleks sportowy powstanie w Chinach
Bieżnia ponad głowami - niezwykły kompleks sportowy powstanie w Chinach
Bieżnia ponad głowami - niezwykły kompleks sportowy powstanie w Chinach

Pracownia projektowa MVRDV razem z Zhubo Architecture Design wygrała konkurs na projekt centrum kulturalno-sportowe Xili w mieście Shenzhen w południowo-wschodnich Chinach. Zaproponowana przez projektantów koncepcja ma być nowym pomysłem na stworzenie bardziej "ludzkich" stref do życia w coraz dynamiczniej rozwijającym się mieście.

REKLAMA

Centrum kultury i sportu Xill to 105 tys mkw przestrzeni, którą zaaranżowano tak, by z jednej strony oferowało szerokie spektrum rozwiązań dla prozdrowotnych aktywności, a z drugiej - było otwarte na zmiany, modyfikacje czy współdziałanie. Przestrzeń będzie podzielona na cztery obszary - teatr, boiska do badmintona i baseballu, przestrzeń wielofunkcyjną oraz basen. Dzięki temu ma powstać punkt, w którym dojdzie do koncentracji pozytywnych zachowań społecznych i zdrowotnych.

Shenzhen, pierwsza strefa ekonomiczna w Chinach, staje się coraz bardziej miejską przestrzenią. Xill Sports and Cultural Center ulokowane będzie w dzielnicy mieszkalnej wzdłuż Dasha Green Corridor, który ciągnie się od parku górskiego Nanshan do parku górskiego Yangtai. Centrum będzie miejscem, gdzie dojdzie do połączenia świata natury, kultury i sportu.

Dynamiczny rozwój Shenzhen domaga się wdrażania rozwiązań, które zapewnią mieszkańcom lepszy  komfort i jakość życia. Projekt pracowni MVRDV jest odpowiedzią na te potrzeby - otwarta koncepcja przestrzeni sprawia, że mimo wydzielenie stref dla pewnych aktywności, ludzie mogą swobodnie przemieszczać się i uczestniczyć płynnie w różnych działaniach.

Centrum będzie miało powierzchnię 105 tys. mkw , z czego 20 tys. zajmie amifiteatr, 15 tys. mkw boisko do badmintona i baseballu, 10 tys. przestrzeń multifunkcjonalna oraz 6 tys. mkw basen. Znakiem rozpoznawczym kompleksu będzie lekko podwyższona bieżnia, biegnąca przez cały kompleks - jest jakby zachętą, by dołączyć do biegu, zrelaksować się i spotkać z ludźmi w i poza kompleksem.

Zespół MVRDV współpracował z pracownią Zhubo Architecture Design przy projekcie konkursowym dla władz dzielnicy Nanshan. Budowa obiektu rozpocznie się w 2017 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY