REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 05 kwi 2017 09:15
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Wizualizacja od strony Wisły fot. mat. architektów
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka
Bryła niczym brama zapraszająca studentów i melomanów do środka

Pracownia TENTA Architekci (Mariusz Pawlus, Elżbieta Hellstein) i Kiewel/Janus zdobyła II nagrodę w konkursie na opracowanie koncepcji nowego zespołu budynków dydaktycznych Akademii Muzycznej w Krakowie. Nadrzędnym celem dla projektantów, było stworzenie miejsca o bardzo wysokiej jakości i komforcie akustycznym – zarówno dla jego wnętrza, jak i zewnętrza oraz zachowanie zastanej zieleni.

REKLAMA

Okalając budynkiem rosnące pośrodku drzewa, udało się stworzyć wnętrze urbanistyczne, które w przyszłości stanowić może kontynuację i zakończenie parku Miasta Muzyki. Obecnie projektowane miejsce musi zatem antycypować przyszłe potrzeby dużo większego kompleksu. Dzięki swojej formie bryła budynku staje się bramą, zapraszającą studentów i nauczycieli – ale także zapalonych melomanów i przypadkowych przechodniów – do wejścia na teren przyszłego Miasta Muzyki.

Forma architektoniczna powstała jako odciśnięcie bryły sali koncertowej w prostopadłościanie i wyniesienie jej wzwyż, co wyróżnia tę część przestrzeni jako sferę sacrum. Odciśnięcie to tworzy przedpole niejako „w budynku”, rozrywając go i dzieląc na poszczególne funkcje, sale prób, sale koncertową oraz część dydaktyczną. Miejsca o większym znaczeniu akustycznym zostały oddzielone od hałaśliwych torów kolejowych bryłą uczelni, która pełni rolę ekranu akustycznego.

Całość parteru mieści funkcje, które przeznaczone są nie tylko dla studentów Akademii, ale także dla okolicznych mieszkańców, ludzi zainteresowanych muzyką, spacerowiczów, to wszystko ma na celu wciągnięcie ludzi na teren Akademii - obecnie wyłączony z życia miejskiego. Dzięki zaproponowaniu dodatkowych funkcji: gastronomicznych, usługowych, rozrywkowych teren ten ma szanse na rewitalizację oraz stanie się nowym centrum społecznym.

Dla ułatwienia dojścia z terenu aktywnego komunikacyjne – Alei Pokoju – zaprojektowano przedłużenie ulicy Fabrycznej przez nieczynny i przeznaczony do likwidacji nasyp kolejowy równoległy do ulicy Skrzatów. Połączenie to byłoby ciągiem pieszo-rowerowym, bezpośrednio nakierowującym użytkowników komunikacji miejskiej na główne wejście do zespołu budynków akademii. Układ urbanistyczny budynków Akademii zaprojektowany został w taki sposób, aby stworzyć przyjemne wnętrze łączące Wisłę z dzielnicą Grzegórzki oraz stanowiące odpowiedź na potrzeby spacerowiczów, aktywującą tą części wałów wiślanych.

Zewnętrzną elewację kompleksu ukształtowano w nawiązaniu do klasycznego piękna i dostojnej czerni fortepianu. Wnętrze urbanistyczne ociepla miękkie, przyjazne akustycznie drewno, doskonale kontrastujące z niemal monolityczną bryłą budynku. Prowadzą do niej przejścia na poziomie parteru budynku, szczeliny pomiędzy budynkami oraz obniżona szczelina pod salą koncertową. W tym ostatnim miejscu można stworzono zewnętrzną scenę.

Sala koncertowa podwieszona została nad ziemią, dzięki czemu nie tylko unikamy przenoszenia drgań z pobliskich torów kolejowych przez grunt, ale także tworzy zadaszenie placu pełniącego funkcję sceny plenerowej.

Scena oraz jej otoczenie wykończone zostało w elementach z miękkiego litego jasnego drewna, natomiast widownia oraz ściany sali stają się tłem, a dzięki utrzymaniu ich w kolorystyce klasycznej czerni uwaga skupia się na wykonawcach.

Ważnym elementem są również przestrzenie integracyjne wewnątrz budynków. Są to strefy zaprojektowane jako miejsca do spędzania czasu pomiędzy zajęciami, nauki, spotkań towarzyskich stanowią również trzon komunikacyjny i powiązanie z innymi budynkami.

Lokalizacja: Kraków, Grzegórzki 
Inwestor: Akademia Muzyczna w Krakowie 

Autorzy:

TENTA Architekci - Mariusz Pawlus,  Elżbieta Hellstein

Kiewel/Janus - Tomasz Janus, Maciej Kiewel;
Współpraca: Andrzej Wiszowaty, Aleksandra Karlińska, Mateusz Żuchowicz, Maciej Wiewióra, Andrzej Wiszowaty, Patryk Morzonek

Pow. użytkowa: ok. 20 100 mkw.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.