REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 06 cze 2019 09:00
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Widok z ulicy Święty Marcin w kierunku głównego wejścia do Teatru Muzycznego fot. mat. arch.
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej
Budynek teatru jako brama do dzielnicy cesarskiej

Za nami rozstrzygnięcie konkursu na projekt Teatru Muzycznego w Poznaniu. Konkurs cieszył się sporym zainteresowaniem. Atelier Starzak Strebicki z Poznania wspólnie z DRDH Architects z Londynu otrzymali w konkursie wyróżnienie. Przedstawiamy szczegóły projektu.

REKLAMA

Komfort - wielofunkcyjność, prostota oraz instynktowność używania

Do odwiedzenia budynku zachęca kieszonkowy plac łączący się bezpośrednio z ulicą Święty Marcin i tworzący otwartą przestrzeń publiczną przed wejściem do teatru oraz do restauracji. Dodatkowym elementem poprawiającym dostępność budynku jest fakt, że strefa wejścia głównego położona jest na tym samym poziomie co ulica. Poziom placu oraz strefa wejściowa płynnie przechodzą w foyer. Na tym samym poziomie znajduje się także wejście na widownię obu sal teatralnych. Dzięki temu obie są dostępne dla wszystkich osób bez konieczności używania windy czy rampy.

Nadrzędnym elementem w projekcie jest zachowanie prostego, czytelnego i wygodnego w użytkowaniu sposobu podziału układu przestrzeni poszczególnych pomieszczeń i ich wzajemnych relacji. Taki budynek jak teatr łączy w sobie wiele różnych kompleksowych zagadnień związanych z komfortem jego użytkowania. Jednakowo ważny jest komfort różnych grup użytkowników. W związku z tym zagadnienie komfortu jest dla nas wielopoziomowe, bo dotyczy między innymi: gości teatralnych, artystów, występujących gości, pracowników technicznych i pracowników administracyjnych. Przedstawiony projekt zakłada, że każda ze wspomnianych wyżej grup może używać budynek w instynktowny i funkcjonalny sposób.

Funkcje - poszczególnych pięter

Punktem wyjścia i podstawą idei organizacji przestrzeni wnętrza budynku są dwa główne założenia: po pierwsze wykorzystanie funkcji zaplecza artystycznego i technicznego jako dodatkowego buforu izolującego przed hałasem z zewnątrz salę teatralną, po drugie rozmieszczenie wszystkich funkcji (zarówno publicznych jak i prywatnych) w czytelny oraz elastyczny sposób, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości intuicyjnego i sprawnego użytkowania budynku - zarówno dla pracowników teatru jak i dla gości.

Cała bryła budynku składa się z 7 głównych poziomów mieszczących wszystkie funkcje. Dodatkiem są trzy piętra techniczne (dwa pod sceną - z niecką na zapadnię sceny, magazynem przyscenicznym i magazynem horyzontów oraz jeden, nad sceną związany z przestrzenią komina sceny). Wykorzystując istniejącą różnicę wysokości między poziomem ulicy Święty Marcin, a poziomem działki budynek łączy się bezpośrednio z ulicą przestrzenią parteru, na której znajdują się najbardziej publiczne funkcje teatru (foyer, sale teatralne i restauracja). Dzięki temu wnętrza sal teatralnych są bezpośrednio dostępne z przestrzeni miasta. Poniżej tego poziomu znajdują się dwa piętra bardziej „techniczne”. Na poziomie -2 mieści się garaż podziemny, pomieszczenia techniczne budynku oraz zaplecze techniczne (na przykład warsztat stolarski, krawiecki, ślusarski, itd.) i artystyczne związane z pracą orkiestry. Natomiast na poziomie -1 znajduje się scena główna, zaplecze techniczne związane z jej obsługą (na przykład charakteryzatornia, fryzjer, rekwizytornia itp), magazyny oraz dok przeładunkowy, który ma na tym poziomie wjazd do wnętrza budynku od strony ulicy Skośnej, dzięki wykorzystaniu istniejącej różnicy wysokości. W ten sposób duże elementy scenograficzne mogą być w łatwy sposób dostarczane bezpośrednio na scenę oraz do przestrzeni magazynowych. Również na tym poziomie, od strony ulicy Skośnej znajduje się wjazd do garażu podziemnego, a tuż obok niego wejście dla pracowników teatru. W związku ze wspomnianą wcześniej różnicą wysokości, także na tym piętrze, od strony torów znajduje się dodatkowe wejście do przestrzeni dolnego foyer prowadzące bezpośrednio do sali kameralnej. To umożliwia elastyczność używania tej części budynku i daje możliwość używania sali kameralnej niezależnie od reszty obiektu i bez konieczności otwierania go w całości. Dzięki takiemu rozwiązaniu sala kameralna jest dostępna z poziomu parteru foyer oraz z poziomu -1 foyer. Ponad poziomem parteru znajdują się piętra (+1,+2,+3) mieszczące w części frontowej budynku przestrzeń wielopoziomowego foyer, restauracji i sali bankietowej, a w części tylnej zaplecze artystyczne (garderoby dla artystów) oraz zaplecze administracyjne. Poziom +4 to przestrzeń sal prób, doświetlonych świetlikami znajdującymi się w dachu.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.