REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Bulwar i wieża widokowa na planie Portu Gdańskiego

  • Autor: UM Gdańsk
  • 04 mar 2016 11:36
Bulwar i wieża widokowa na planie Portu Gdańskiego
Najlepszą pracą okazał się projekt zaproponowany przez młodych gdańskich architektów reprezentujących trzy pracownie: Restudio, Studio R oraz Midi, które wspólnie opracowały jeden projekt estetyzacji portu. W skład zwycięskiego zespołu wchodzili: Roland Kwaśny, Maciej Jacaszek, Rafał Jacaszek, Piotr Karaś, Artur Dubis oraz Maja Smulska, fot. UM Gdańsk
Bulwar i wieża widokowa na planie Portu Gdańskiego
Bulwar i wieża widokowa na planie Portu Gdańskiego
Bulwar i wieża widokowa na planie Portu Gdańskiego
Bulwar i wieża widokowa na planie Portu Gdańskiego

Już wiemy, jak będzie wyglądała otwarta dla mieszkańców i turystów część Portu Gdańskiego. Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję estetyzacji terenów, które mają być udostępnione. Będzie dużo punktów widokowych i miejsc do wypoczynku.

REKLAMA

W październiku 2015 r. Zarząd Morskiego Portu Gdańsk razem ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział “Wybrzeże” ogłosili otwarty konkurs studialno-realizacyjny na opracowanie koncepcji estetyzacji frontów wodnych Martwej Wisły wraz z propozycją przekształceń wskazanych fragmentów stref nadwodnych portu - informuje oficjalny portal miejski Gdańska.

1 marca 2016 r. wybrano zwycięski projekt. Najlepszą pracą  okazał się projekt zaproponowany przez młodych gdańskich architektów reprezentujących trzy pracownie: Restudio, Studio R oraz Midi, które wspólnie opracowały jeden projekt estetyzacji portu. W skład zwycięskiego zespołu wchodzili: Roland Kwaśny, Maciej Jacaszek, Rafał Jacaszek, Piotr Karaś, Artur Dubis oraz Maja Smulska. Komisja konkursowa orzekła, że zaproponowane przez zespół tarasowo-amfiteatralne ukształtowanie terenu nie tylko w najlepszy sposób podkreśla architekturę i charakter miejsca, ale także w optymalny sposób wykorzystuje walory przestrzeni jako doskonałego punktu widokowego - podaje oficjalny portal miesjki Gdańska.

Od strony wejścia do portu autorzy projektu zaproponowali usypanie sześciometrowego kopca z tarasami widokowymi i ogrodem podzielonym na strefy tematyczne. W tym miejscu staną także podświetlone od wewnątrz stalowe litery, układające się w napis “Port Gdańsk” (każda wysokości 7,5 m), które witać będą jednostki wchodzące do kanału. Motyw liter powtórzony będzie na kolejnej skarpie, na przeciwległym brzegu - przy wielofunkcyjnym placu rekreacyjnym, który powstać ma naprzeciwko wjazdu do portu.

Przy nabrzeżu Ziółkowskiego zaplanowano bulwar z amfiteatralnym placem, wieżą widokową zaadaptowaną z byłej wieży “schodkowej” na prom i kolejnym ogrodem - polaną. Istniejące przed Kapitanatem Portu skarpy po udoskonaleniu wykorzystane zostaną jako tarasy rekreacyjne, z dostatkiem miejsc do wypoczynku, które będą zarazem kolejnymi punktami widokowymi.

Dawny dworzec promowy przeobrażony zostanie w Infobox (punkt informacji o Porcie Gdańskim). Budynek ma mieć nową, transparentną fasadę z perforowanych blaszanych paneli.

Proponując teren wzbogacony o nowe wzniesienia, architekci inspirowali się historycznymi fortyfikacjami Gdańska, kopcem z pomnikiem Westerplatte i Twierdzą Wisłoujście - miejscami charakterystycznymi dla miasta - podaje gdański magistrat.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY