REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 10 maj 2016 13:48
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
I nagrodę przyznano pracowni ToProjekt z Rybnika w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno – architektonicznej dla obszaru śródmieścia Koszalina ze szczegółowym rozwiązaniem zagospodarowania ulic: Zwycięstwa, 1 Maja, Młyńskiej, fot. Pracownia ToProjekt
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?
Dlaczego to pracownia ToProjekt zmieni Koszalin?

Koszalin pilnie potrzebuje zmodernizowanego centrum. Z tego powodu ogłoszono konkurs na projekt śródmieścia Koszalina, w którym I miejsce zdobyła pracownia ToProjekt z Rybnika. Dlaczego to ich projekt okazał się najlepszy?

REKLAMA

Jak czytamy w opinii sądu konkursowego, pracę nagrodzono za umiejętne wpisanie się w historyczny kontekst Starego Miasta, nadając istniejącej przestrzeni miejskiej unikalnego, pozwalającego na budowanie tożsamości miejsca, charakteru.  

Autorzy proponują ograniczenie ruchu kołowego na ulicy Zwycięstwa pomiędzy ulicami Kazimierza Wielkiego i Mickiewicza, oraz na ulicy Młyńskiej, od ulicy Andersa do ulicy Zawiszy Czarnego. Na tym fragmencie miasta dopuszczono ruch tylko dla komunikacji miejskiej, pojazdów uprzywilejowanych i zaopatrzenia. Na pozostałych ulicach Starego Miasta zaprojektowano ruch jednokierunkowy, a odzyskany pas ruchu przeznaczono na miejsca parkingowe.  

Najistotniejszym elementem projektu jest zastosowana w strefie ograniczonego ruchu ceglana posadzka, łącząca dwie najważniejsze przestrzenie miejskie: Rynek Staromiejski oraz przestrzeń wokół Katedry. Zastosowany materiał swoją fakturą i kolorystyką integruje się nie tylko z najważniejszym zabytkiem miasta jakim jest Katedra, ale nawiązuje także do ważnych historycznych budynków, pozostałości średniowiecznych murów obronnych oraz posadzki placu przed dawnym Urzędem Wojewódzkim. Zawężoną do dwóch pasów ruchu pozostałą część ulicy Zwycięstwa wyłożono posadzką kamienną. Zróżnicowanie materiałowe pozwoliło na nadanie różnorodnego charakteru poszczególnym fragmentom miasta oraz sprzyja przyszłemu etapowaniu inwestycji. Dzięki odsunięciu ceglanej posadzki od nieregularnej linii zabudowy udało się uporządkować płaszczyznę dolną placu.

Pozostałe elementy zagospodarowania przestrzeni publicznych (mała architektura, meble miejskie) ograniczono do minimum starając się wykorzystywać już istniejące elementy takie jak na przykład mur oporowy przy katedrze. Ten właśnie fragment ulicy Zwycięstwa udało się autorom, poprzez wykorzystanie prostych mebli miejskich, szczególnie umiejętnie zorganizować. 

Zwycięski projekt zakłada również uporządkowanie pozostałych elementów definiujących przestrzeń miejską, takich jak elewacje budynków istniejących, których kolorystykę ujednolicono opierając się na gamach ciepłych, z akcentami bieli i czerni. Jednorodne markizy oddzielają usługowy parter od mieszkalnych kondygnacji wyższych. Przestrzeń Starego Miasta oświetlono, w przeciwieństwie do pozostałych ulic, ciepłą barwą światła, co pozwoliło na precyzyjniejsze zdefiniowanie jego nieostrych granic.

Skład zespołu autorskiego pracowni ToProjekt z Rybnika wchodzi: Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Takashi Kimba i Katarzyna Mazurek.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY