REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

www.kanlux.pl
×

Szukaj w serwisie

Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 16 lis 2016 11:45
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Konkurs na przebudowę "Bunkra Sztuki" w Krakowie I Wyróżnienie w konkursie, fot. Horizone Studio
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
Horizone Studio nie wygrali, ale projekt robi wrażenie

Konkurs na przebudowę "Bunkra Sztuki" w Krakowie został rozstrzygnięty. Projekt pracowni Horizone Studio został doceniony i otrzymał w konkursie wyróżnienie. Nadbudowę budynku architekci z Horizone Studio postanowili potraktować dyskretnie, a jednocześnie nadać jej nietypowy charakter.

REKLAMA

Tematem konkursu było opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy, rozbudowy i nadbudowy Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki, położonej przy krakowskich Plantach.

Inwestor zakładał rearanżację i przywrócenie elementów oryginalnego wyglądu istniejących wnętrz galerii, zrealizowanych w latach 60-tych XX wieku, w tym rozbudowę części podziemnej. Dodatkowo głównymi zadaniami konkursu miała być koncepcja nadbudowy "Bunkra Sztuki" o dodatkową przestrzeń ekspozycyjną oraz pomysł na realizację nowego pawilonu istniejącej obecnie przy Plantach kawiarni.

W koncepcji Horizone Studio ważną część podziemnej rozbudowy stanowią schody zewnętrze prowadzące z placu przed budynkiem od strony ulicy Szczepańskiej na poziom piwnicy, gdzie ulokowano bibliotekę z księgarnią i salę konferencyjną. To miejscowe zagłębienie terenu buduje dodatkową kameralną przestrzeń zewnętrzną oraz pozwoliłoby na wprowadzenie dużej ilości światła dziennego do reprezentacyjnej części podziemia.

Główne założenia koncepcji autorstwa architektów z Horizone Studio

W ramach pracy konkursowej Horizone Studio skupiło się na trzech głównych zagadnieniach projektowych: przebudowie wewnętrznego układu funkcjonalnego, rozbudowie podziemnej części budynku wraz z propozycją pawilonu nowej kawiarni oraz nadbudowie o dodatkowe przestrzenie ekspozycyjne, które inwestor planuje realizować w II etapie.

W koncepcji przyjęto następujące założenia projektowe:

1.  Nowe działania powinny być uzupełnieniem do pierwszoplanowej roli istniejącego budynku Bunkra Sztuki i nie powinny dominować nad charakterystycznym wizerunkiem obecnego obiektu, zarówno w odbiorze zewnętrznym, jak i w percepcji wnętrz,

2.  Podziemna rozbudowa i reorganizacja funkcjonalna powinna być przeprowadzona z możliwie jak najmniejszą ingerencją w pierwotny kształt budynku, przy jednoczesnym dostosowaniu do współczesnych przepisów i standardów. W części podziemnej, oprócz funkcji magazynowej pojawiłyby się funkcje ogólnodostępne: księgarnia, biblioteka, czytelnia, sale konferencyjna i audiowizualna.3.  Nowy pawilon kawiarni powinien być twórczym nawiązaniem do charakterystycznego wyglądu betonowej fasady Bunkra Sztuki, otrzymując współczesny, nowoczesny wygląd. Jednocześnie w widoku ortogonalnym pawilon kawiarni powinien zapewnić transparentność aby możliwy był wgląd na elewacje istniejącego budynku od strony Plant.

4.  Pomiędzy pawilonem kawiarni, a budynkiem wykreowanie atrakcyjnej, intymnej przestrzeni, poprzez zaprojektowanie zewnętrznych schodów prowadzących do obniżenia placu, które umożliwią niezależne wejście i doświetlenie światłem dziennym części podziemnej. Schody w części miałyby przyjąć funkcje siedzisk, służąc na co dzień jako dodatkowe miejsca kawiarni i czasowo tworząc mikro widownię dla potrzeb prezentacji multimedialnych.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY