REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 15 mar 2018 10:04
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Małopolskie Centrum Nauki fot. Horizone Studio
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza
Horizone Studio wpisało Centrum Nauki w zielone wzgórza

Tematem międzynarodowego konkursu architektonicznego było opracowanie na zielonych terenach dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny w Krakowie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej siedziby Małopolskiego Centrum Nauki - nowej instytucji powołanej w 2017 r. przez Województwo Małopolskie. Oto propozycja konkursowa Horizone Studio, która warta jest docenienia.

REKLAMA

Zgodnie z założeniami inwestora, Centrum Nauki ma odróżniać się od innych instytucji np. prowadzących działania edukacyjne, naukowe czy też muzeów. MCN ma nie tylko edukować, przekazywać informacje o otaczającym nas świecie i rozbudzać zamiłowanie do nauki, ale też powinno inspirować i budować postawę kreatywności wśród odwiedzających je osób.

Co zaproponowali architekci z Horizone Studio? Z uwagi na kierunek napływu osób i usytuowanie działki na terenach Lotniczego Parku Kulturowego, do budynku będą prowadzić równoważne dojścia zarówno od strony głównej arterii komunikacyjnej, jak i od strony terenów rekreacyjnych i pasa startowego dawnego lotniska. W punkcie przecięcia kierunków dojść zaprojektowano dziedziniec główny, jako punkt centralny i miejsce spotkań. Trzy przeszklone atria stanowią punkty węzłowe głównych stref funkcjonalnych MCN. Bryłę budynku postanowiono całkowicie wpisać w otaczający krajobraz, formując obiekt jako grę zielonych pagórków i wzniesień. Od strony terenów zielonych umiejscowiono zewnętrzne strefy aktywności, wzbogacające program funkcji wewnętrznych.

Dobrą orientację poruszania się po budynku, zapewniają przeszklony hol główny zakomponowany wokół dziedzińca oraz ulokowanie trzech mniejszych atriów jako punktów centralnych każdej ze stref funkcjonalnych MCN: ekspozycyjnej, labolatoryjno-warsztatowej i konferencyjno-administracyjnej.  Zasada centralnie położonego holu z rozdziałem komunikacji do trzech skrzydeł przypomina organizację ruchu zwiedzających w muzeum w Luwrze.

Projekt zakłada możliwość wejścia na zielony dach budynku. W najwyższym puncie dachu zaplanowano zewnętrzny taras z punktem widokowym w stronę parku i możliwością wglądu od góry na dziedziniec.

Ukształtowanie budynku jako bioaktywnych wzgórz sprawia, że jego powierzchnia biologicznie czynna (powierzchnia pagórków) przewyższy obecną powierzchnię biologiczną (płaskiej działki porośniętej trawą). Zastosowanie zielonego stropodachu nie tylko ograniczy zyski ciepła w lecie i straty ciepła w zimie, ale także obniży koszty realizacyjne.

 

Lokalizacja: Kraków, na terenach zielonych w Czyżynach
Inwestor: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
Projektant: HORIZONE Studio. Autorzy: Dominik Darasz, Bartłomiej Kisielewski, Robert Strzeński. Współpraca autorska: Krystian Wawer, Michał Boryczko, Maciej Warot

Konsultant architektury krajobrazu: Land Arch Małgorzata Tujko
Powierzchnia netto: ok. 13 700 mkw.
Powierzchnia funkcji na terenach zielonych: ok. 17 800 mkw.
Projekt konkursowy: 2017

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY