REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe

  • Autor: SARP Szczecin
  • 24 sie 2015 10:19
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe
Jak mógłby wyglądać dworzec w Goleniowie? Pozostałe projekty konkursowe

Konkurs na projekt dworca w Goleniowie wygrała pracownia Riegler Riewe Architekten. Jakie były pozostałe propozycje? Zobaczcie wyróżnione prace.

REKLAMA

Drugą nagrodę zdobyła pracownia Domino Grupa Architektoniczna Wojciech Dunaja i otrzymała 10 tys. zł.

Skład zespołu:

- arch. Wojciech Dunaj – architekt prowadzący
- arch. Rafał Stemporowski
- arch. Anita Dunaj
- arch. Karolina Kopańska
- arch. Anna Drygalska
- arch. Izabela Chruściel
Współpraca:  stud. arch. Paulina Frączak, stud. arch. Iwona Koziak, Ewa Więckowska – Kosmala – akustyka, Ryszard Klemiata – konstrukcja, Krzysztof Gogulski – instalacje sanitarne,  Kacper Konarzewski – instalacje elektryczne i teletechniczne

Projekt nagrodzono za interesującą propozycję spójnego, wielobryłowego zespołu zabudowy scalającej urbanistycznie nowo projektowany zespół z istniejącą architekturą historyczną (rampa, wieża ciśnień).

Dobrze rozwiązane funkcjonalnie zespoły. Interesujące prowadzenie różnych wątków cegły klinkierowej, użytej jako podstawowy materiał zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz budynków. Bardzo trafiona propozycja niezależnej wieży zegarowej stanowiącej dominantę placu i nawiązanie do dominanty wieży ciśnień. 

Zastrzeżenia Sądu Konkursowego budzą zaproponowane rozwiązania komunikacyjne w zakresie zarówno samego systemu podjazdów jak  również rozdziału stref funkcjonalnych i układu dojść ze stref podjazdu w kierunki dworca i Centrum Kulturalnego. Rozwiązania przestrzeni głównego placu zamykającego oś ul. Konstytucji 3 Maja, są w ocenie sądu konkursowego nietrafione. Etapowanie inwestycji, choć możliwe w podanym przez autorów zakresie, nasuwa wątpliwości co do uzyskania jednorodności elewacji po zrealizowaniu 2 etapu inwestycji.

Trzecia nagroda w wysokości 3 tys. zł przypadła PPA Podczaszy Pracownia Architektury z Krakowa.

Skład zespołu:

architekt prowadzący ( Kierownik Zespołu ) mgr inż. arch. Łukasz Podczaszy
mgr inż. arch. Marcin Gruner
mgr inż. arch. Katarzyna Mikulska
mgr inż. arch. Bartłomiej Szymańczuk
mgr inż. arch. Magda Ambroziewicz
mgr inż. arch. Krajobrazu Aleksandra Kowal
inż. arch Marcelina Sokół

Nagrodę przyznano za próbę zbudowania zespołu uzupełniających się budynków tworzących kompleks wielofunkcyjny oraz próbę wytworzenia atrakcyjnego placu miejskiego. Ciekawa propozycja zastosowania okładzin i siatek typu COR-TEN. W kondygnacjach podziemnych zaprojektowano dużą ilość sal dydaktycznych bez światła dziennego, co w opinii Sądu Konkursowego jest błędne. W zaproponowanym zakresie układ obsługi komunikacyjnej jest czytelny. Wątpliwości Sądu Konkursowego budzi zasada prowadzenia rampy w kierunku przejścia na perony bezpośrednio na osi kompozycyjnej ul. Konstytucji 3 Maja oraz sama zasada kompozycji głównego placu publicznego.

Ponadto do finałowego etapu konkursu zostały zakwalifikowane projekty firm:

- Visio Architects And Consultants wraz z “ARCA” Biuro Projektów Urbanistyki i Architektury z Gliwic 

- PPiP – Pracownia Projektowa Janusz Pachowski z Izabelina pod Warszawą.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.