REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kielecka pracownia odmieni podwarszawski Komorów

  • Autor: SARP Warszawa
  • 30 lis 2017 15:02
I Nagrodę w wysokości 25 000 zł brutto oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na opracowanie dokumentacji projektowej będącej szczegółowym opracowaniem pracy konkursowej otrzymała pracownia Jakub Heciak Architekci z Kielc. Skład zespołu autorskiego: Magdalena Wojnowska-Heciak, Jakub Heciak, Katarzyna Starzycka, Grzegorz Krzemień fot. SARP Warszawa

Poznaliśmy rozstrzygnięcie konkursu na koncepcję zagospodarowania alei Marii Dąbrowskiej wraz z towarzyszącymi terenami przestrzeni publicznej w Komorowie. W konkursie zwyciężyła pracownia z Kielc.

REKLAMA

Konkurs organizował Powiat Pruszkowski oraz Oddział Warszawski Stowarzyszenia Architektów Polskich.

I Nagrodę w wysokości 25 000 zł brutto oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na opracowanie dokumentacji projektowej będącej szczegółowym opracowaniem pracy konkursowej otrzymała pracownia  Jakub Heciak Architekci z Kielc. Skład zespołu autorskiego:
Magdalena Wojnowska-Heciak, Jakub Heciak, Katarzyna Starzycka, Grzegorz Krzemień.

Jak czytamy w uzasadnieniu Jury: praca konkursowa otrzymuje I Nagrodę za całościowe ujęcie przywracające Alei Marii Dąbrowskiej w Komorowie właściwą rangę, jako przestrzeni o szczególnym klimacie przy jednoczesnym zachowaniu historycznego charakteru alei spacerowej na całej jej długości. Przedstawione rozwiązania potwierdzają, iż obszar ten należy traktować w sposób integralny jako przestrzeń spójną kompozycyjnie i ciągłą, składającą się z elementów linearnych (komunikacja i zieleń) z miejscami wyróżnionymi. Autorzy zminimalizowali ingerencję w tradycyjny charakter alei. Podejście to uznano za podstawowy atut pracy. Przyjęte rozwiązania zachowują dominującą rolę zieleni poprzez utrzymanie i podkreślenie rangi układu alejowego drzew – pomnika przyrody – kompozycyjnie uzupełnionego innymi elementami roślinnymi. Zaproponowane rozwiązania uznano jednocześnie za najbardziej realne i ekonomiczne. Praca spełnia większość założeń konkursowych, niemniej jednak znajdują się w niej rozwiązania dyskusyjne wymagające dopracowania na etapie przygotowania projektu. Sąd konkursowy uznał za nieodpowiednie kompozycyjnie dosadzenie trzeciego szpaleru drzew wzdłuż posesji po północnej stronie Alei. W części studialnej, Sąd zwrócił uwagę na nietrafne rozpoznanie potrzeb komunikacyjnych w okolicach szkoły. Szczegółowe uwagi są zawarte w zaleceniach pokonkursowych.

II Nagrodę w wysokości 18 000 zł brutto otrzymali Ostrowscy Architekci Biuro Projektowe. Skład zespołu autorskiego (autorzy: Jarosław Ostrowski, Dagmara Ostrowska, współpraca autorska: Agata Helicka, Aleksandra Mróz, Małgorzata Kwiczała, Magdalena Smulczyńska, Anna Supera)

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY