REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kładka dla pieszych i rowerów według PP Studio Patryk Pniewski

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 28 lip 2015 11:21
Kładka dla pieszych i rowerów według PP Studio Patryk Pniewski
Projekt kładki dla pieszych i rowerów, fot. PP Studio Patryk Pniewski
Kładka dla pieszych i rowerów według PP Studio Patryk Pniewski
Kładka dla pieszych i rowerów według PP Studio Patryk Pniewski
Kładka dla pieszych i rowerów według PP Studio Patryk Pniewski
Kładka dla pieszych i rowerów według PP Studio Patryk Pniewski

PP Studio Patryk Pniewski zdobyło II nagrodę w konkursie na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej budowy kładki pieszo-rowerowej w Busku. Jaki pomysł miała pracownia z Gdyni na ten obiekt?

REKLAMA

Ideą projektu jest bezkolizyjne piesze i rowerowe połączenie Szpitala Dziecięcego "Górka"  i terenów przyległych z pozostałą częścią uzdrowiska w Busku-Zdroju.

Zaproponowane rozwiązanie przez PP Studio Patryk Pniewski, dzięki swojej geometrii i detalowi, nie tylko jest odpowiedzią na postawiony problem, ale również staje się rzeźbą - katalizatorem ruchu, miejscem spotkań i wydarzeń. Przejście przez kładkę wyreżyserowano jako kolejne następujące po sobie kadry: plac - miejsce spotkań; otwarcie widokowe na zieleń urządzoną w postaci dekoracyjnych traw; tunel - wąski kadr izolujący od kontaktu wzrokowego z ruchem kołowym; punkt obserwacji ptaków; serpentyna - zejście i zjazd wśród koron drzew.

Przeprawa nabiera charakteru odkrywania nowych doznań i doświadczeń. Kładka przystosowana jest do ruchu osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich.

Z punktu widzenia ruchu kołowego wzrok przyciąga atrakcyjny wygląd kładki, który staje się punktem odniesienia i podnosi walory estetyczne okolicy. 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY