REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 cze 2015 13:08
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na wnętrze Bargework - zwycięska praca Izabela Kisielewska i JoannaLenart
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty
Konkurs na projekt biura na wodzie rozstrzygnięty

Ponad pięć miesięcy od rozpoczęcia drugiego etapu konkursu architektonicznego „Bargework – Biuro na wodzie”, poznaliśmy jego laureatów. Spośród niemal stu nadesłanych prac, jury wyłoniło zwycięski projekt, przyznało cztery wyróżnienia finansowe oraz dwadzieścia wyróżnień specjalnych. Nagroda główna trafiła do Joanny Lenart i Izabeli Kisielewskiej.

REKLAMA

Zadaniem konkursowym tegorocznej edycji „Bargework – Biuro na wodzie” było zaprojektowanie wnętrza pierwszego w Polsce biurowca w całości usytuowanego na wodzie.

– Poziom nadesłanych prac był tak wysoki, że długo nie mogliśmy wytypować zwycięzcy – mówi Marcin Wojciechowski, prezes Fundacji Bargework, kontynuującej projekt budowy pierwszego w Polsce biura na wodzie oraz Creative Director w Innowacyjnej Grupie Marketingowej Aveex, która jest organizatorem konkursu. – Ostatecznie zdecydowaliśmy się przyznać nagrodę główną oraz nie dwa, a cztery dodatkowe wyróżnienia finansowe. Ponadto postanowiliśmy uhonorować jeszcze dwadzieścia innych prac. Wszystkie zostały zaprezentowane podczas wystawy „Architektura przyszłości… na wodzie?” – dodaje Wojciechowski.

Nagrodę główną o wartości 20 tys. zł otrzymał zespół – Joanna Lenart i Izabela Kisielewska.– Szukałyśmy konkursu, w którym mogłybyśmy wziąć udział, poszerzyć nasze horyzonty, zrobić coś ciekawego, nowego i w pewnym sensie sprawdzić też siebie – tłumaczy Joanna Lenart. Wnętrze zaprojektowane przez zwycięski duet zawiera liczne nawiązania do natury, jest bogate w różnorodność zestawień, faktur i kształtów. Całość prezentuje się niezwykle przestronnie, przejrzyście, funkcjonalnie. Charakterystyczna dla projektu ażurowość zestawiona z mocnymi formami daje niespotykany efekt, w którym króluje równowaga przeciwieństw. – Proces projektowy trwał ok. dwa miesiące – to żyło, ewoluowało, poszukiwałyśmy inspiracji. Chciałyśmy, żeby wszystko wyglądało harmonijnie, a przez to przyjemnie się tam pracowało. Wyobrażając sobie osobę siedzącą przy biurku, postanowiłyśmy stronić od nudnych, tradycyjnych układów popularnych w polskich biurach, a więc tchnęłyśmy w nasz projekt „coś nowego” i się udało – dodaje Izabela Kisielewska.

Ku zaskoczeniu uczestników konkursu, jury przyznało, nie dwa, jak było początkowo planowane, a cztery wyróżnienia po 1000 zł. Pierwsze z nich trafiło do Małgorzaty Szydło i Mateusza Szydło za projekt, gdzie serce biura stanowi strefa relaksu, dzięki której z łatwością można odnaleźć natchnienie. – Bardzo spodobała nam się idea stworzenia przestrzeni dla kreatywnych ludzi. Sami jesteśmy kreatywni, także chętnie pomagamy takim osobom – wyjaśnia Mateusz Szydło – Wyróżniliśmy zwłaszcza strefę relaksu, ponieważ praca pracą, a my chcieliśmy zaproponować miejsce, w którym można po prostu odpocząć, zebrać myśli, wykreować nowe pomysły – dodaje Małgorzata Szydło. Kolejna nagroda finansowa powędrowała do Moniki Kality i Karola Skowerskiego. W ich projekcie, wnętrze biura idealnie stapia się z istniejącym otoczeniem, nawiązując z nim harmonijny dialog. – Inspiracją dla naszego projektu była bryła, która zwyciężyła w pierwszej edycji. Skojarzyliśmy go z koronami drzew w lesie dlatego stwierdziliśmy, że strefa rekreacji będzie biegła wzdłuż całego budynku. Wydzielają ją swobodnie rozmieszczone drewniane słupki. Pozwala to czuć się tak, jakbyśmy byli  w lesie – opisuje pracę Monika Kalita. Natomiast Krzysztof Gryglak został wyróżniony  za projekt, który stawia na wysoką i jasną część wejściową, pozwalającą na swobodną obserwację pozostałych pomieszczeń. – Ideą było zaprojektowanie przyjaznej przestrzeni do pracy, czyli takiej, w której sam chciałbym pracować – tłumaczy. Autorem czwartej pracy jest Jakub Chojna. Zaprojektował on wnętrze, w którym elementem dominującym jest ciekawa falująca struktura obłożona drewnem, rozpościerająca się nad obrysem centralnego rdzenia – Spodobała mi się zwycięska bryła z pierwszego etapu. Postanowiłem wykorzystać jej najbardziej charakterystyczną cechę, czyli pofalowany dach. Nawiązałem do niego dosyć połamaną, drewnianą  strukturą. Forma ta zdaję się pływać w powietrzu – objaśnia własny pomysł Jakub Chojna.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY