REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Konkurs na projekt wiat przystankowych rozstrzygnięty. Wygrał zespół ze Śląska

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 16 wrz 2016 11:55
Konkurs na projekt wiat przystankowych rozstrzygnięty. Wygrał zespół ze Śląska
fot. Alsecco
Konkurs na projekt wiat przystankowych rozstrzygnięty. Wygrał zespół ze Śląska
Konkurs na projekt wiat przystankowych rozstrzygnięty. Wygrał zespół ze Śląska
Konkurs na projekt wiat przystankowych rozstrzygnięty. Wygrał zespół ze Śląska
Konkurs na projekt wiat przystankowych rozstrzygnięty. Wygrał zespół ze Śląska

Zespół złożony z dwóch studentek Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej – Natalii Płoskonki i Moniki Wrodarczyk wygrał konkurs na zaprojektowanie dwóch nowych wiat przystankowych, które powstaną przy ul. Cukrowej, w pobliżu szczecińskiej inwestycji „Nowa Cukrownia”.

REKLAMA

Konkurs zorganizowała firma Alsecco, inwestor kompleksu „Nowa Cukrownia”. Uczestnikami mogli być studenci i absolwenci wydziałów budownictwa, architektury oraz ASP. Prace oceniała czteroosobowa komisja, w której znaleźli się m.in. kierownik Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego Robert Strzałkowski -  oraz Rafał Wolski, współautor projektu „Nowej Cukrowni”.

- Bardzo nas cieszy, że konkurs został tak pozytywnie odebrany – mówi Grzegorz Kecman, współwłaściciel spółki Alsecco. – Świadczy o tym choćby fakt, że otrzymaliśmy kilkanaście wartościowych prac konkursowych z całej Polski.

Ostatecznie po długich i burzliwych naradach jury konkursowe zdecydowało się nagrodzić projekt autorstwa dwóch studentek Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej – Natalii Płoskonki i Moniki Wrodarczyk. Zwyciężczynie otrzymają nagrodę w wysokości 2 tys. zł.

- Muszę przyznać, że wzięliśmy udział w konkursie, bo nas zaintrygował, był nietypowy i ciekawy – mówi Natalia Płoskonka. – Nieczęsto przecież przedmiotem takich zmagań są wiaty przystankowe. Decyzja jury nas zaskoczyła, jesteśmy bardzo zadowolone ze zwycięstwa.

Zwycięski projekt zakłada, że przy budowie wiat powinny zostać użyte biały tynk i cegła. Funkcję konstrukcyjną pełni stalowa rama, tylna oraz boczne części obiektów są przeszklone. Wewnątrz wiat znalazło się miejsce na przestronne ławki.

- Wybraliśmy ten projekt, bo jest estetyczny, schludny, a stylistka wiat nawiązuje do powstających zabudowań kompleksu „Nowa Cukrownia” – tłumaczy Kecman.

Teraz projekt architektoniczny zostanie przekształcony w budowlany. Zabierze się za to firma Alsecco, konsultując go ze szczecińskim Zarządem Dróg i Transportu Miejskiego. Wiaty zostaną udostępnione mieszkańcom Szczecina wiosną 2017 roku. Zostaną zlokalizowane przy ul. Cukrowej. Pierwsza powstanie w istniejącej już zatoce (kierunek - ul. Krygiera), druga – w miejscu, gdzie znajduje się już przystanek autobusowy (kierunek - centrum).

Wszystkie koszty związane z powstaniem obiektów zostaną pokryte przez spółkę Alsecco.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY