REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Krakowscy architekci wygrali konkurs na placyk przy pasażu Wiecha

  • Autor: PAP
  • 31 mar 2015 19:45
Krakowscy architekci wygrali konkurs na placyk przy pasażu Wiecha
fot. Gowin & Siuta

Projekt firmy Gowin & Siuta Spółka Jawna z Krakowa zwyciężył w konkursie na zagospodarowanie otoczenia pawilonu Zodiak przy stołecznym Pasażu Wiecha. Głównym elementem koncepcji jest posadzka stanowiąca "białą kartkę, którą można zapełnić różnymi treściami".

REKLAMA

"Najważniejszym elementem projektu jest posadzka placu przed Zodiakiem, która przenika do pawilonu. Według autorów ma ona być synonimem białej kartki, na której mogą być prezentowane różne informacje - zarówno przez zarządców Zodiaka, dotyczące różnych zmian w Warszawie, ale w przestrzeni placu mogą się też wypowiedzieć mieszkańcy i np. coś na tej białej posadzce napisać. Może to być także miejsce do przedstawiania różnego rodzaju instalacji artystycznych czy wystaw. Plac można więc zagospodarować w różny sposób" - mówiła dziennikarzom podczas wtorkowego rozstrzygnięcia konkursu sędzia referent konkursu Marlena Happach.

Jak zaznaczyła, ważnym elementem było też zastosowanie wody, do której istnienia mieszkańcy byli przyzwyczajeni. "W tym projekcie wraca ona w sposób nieoczywisty, nie jest to już sadzawka, ale rodzaj kurtyny z mgły wodnej, która rozstępuje się wyczuwając ruch przechodniów. Służy także wydzieleniu przestrzeni placu. Mamy również ciekawe oświetlenie projektowane jako samowystarczalne, pobierające energię słoneczną, które połączy przestrzeń placu z Pasażem Wiecha" - opowiadała Happach.

Jej zdaniem zwycięski projekt w sposób wyjątkowy zdołał zintegrować teren placu z samym pawilonem, odnosząc się także do przestrzeni Pasażu Wiecha. "Stąd uznanie jury dla tego projektu. Ideą wykorzystania otoczenia pawilonu Zodiak jest wielofunkcyjność i dzięki temu rozwiązaniu plac może służyć np. ekspozycjom, instalacjom artystycznym czy projekcjom filmowym także na samej posadzce. Mogą się tam też znaleźć stoliki kawiarniane, zaplanowano także drobne elementy zieleni i ławki" - wyliczała sędzia referent.

Jury zależało, by funkcja placu była powiązana z pawilonem Zodiak, gdzie ma działać Warszawski Pawilon Architektury, ale równocześnie stanowiła pełnowartościową przestrzeń publiczna mogącą służyć odpoczynkowi czy gastronomii. "Działalność odbywająca się na posadzce placu ma być rejestrowana i łączyć się ze stroną internetową, gdzie na bieżąco będą zamieszczane informacje, co dzieje się na placu. Projekt daje szansę, by plac wtapiał się w przestrzeń Pasażu, ale kiedy trzeba także się wyróżniał" - podkreśliła Happach.

Wiceprezydent Warszawy Michał Olszewski i członek jury konkursu przyznał, że praca zwyciężyła praktycznie jednogłośnie. "Podczas obrad jury zwracaliśmy uwagi na sprawy często nieoczywiste jak np. skośna komunikacja, kwestie zieleni, a zwłaszcza wielofunkcyjność, by plac nie służył tylko ekspozycji samego pawilonu, ale także codziennej aktywności mieszkańców. Ważna dla nas była także funkcjonalność projektu. Naszą uwagę zwróciła również niebanalna propozycja zagospodarowania wody" - powiedział Olszewski.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY