REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kto wykona biurowiec projektu Studia Wojciech Gęsiak?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 22 cze 2015 14:28
Kto wykona biurowiec projektu Studia Wojciech Gęsiak?
fot. Wkrótce wybór wykonawcy zaprojektowanego przez W.Gęsiak biurowca starostwa w Garwolinie

Garwolin będzie mieć nowoczesny biurowiec. Budynek stanie się siedzibą starostwa.

REKLAMA

Teraz powiat Garwoliński poszukuje wykonawcy biurowca, w którym zlokalizowana zostanie nowa siedziba starostwa. Kompleks zaprojektowało Studio Architektoniczne Wojciech Gęsiak.

W ramach inwestycji powstanie budynek z trzema kondygnacjami naziemnymi i jedną podziemną. Charakterystyczne parametry obiektu określono następująco:

-          powierzchnia zabudowy - 1752 mkw.

-          powierzchnia użytkowa - 5766,95 mkw.

-          powierzchnia całkowita - 6422,22 mkw.

-          kubatura - 22239,00 m3

-          wysokość - 15,77 m

Budynek zaprojektowano został na planie prostokreślnej litery Z. Jego formę oparto na trzech graniastosłupach na planie litery Z, dwa skrajne skrzydła tworzą kubaturę zamkniętą w trzech kondygnacjach, ułożonych równolegle względem siebie na osi północ – południe. Centralny graniastosłup tworzy kubaturę w czterech kondygnacjach nadziemnych, zlokalizowany prostopadle do skrzydeł bocznych, wypełniając przestrzeń pomiędzy nimi.

Całość 4-kondygnacyjnej formy przykryta jest dachem o znacznym wysunięciu okapów. Trzy kondygnacje zostały utrzymane w regularnych liniach pionowych, czwarta została cofnięta tworząc poziomą przestrzeń wykorzystaną jako tarasy zewnętrzne służące rekreacji personelu budynku.

Zwieńczeniem wejścia głównego elewacji frontowej stanowią 4 słupy stalowe podtrzymujące zadaszenie główne, stanowiące jednocześnie zadaszenie wejścia. Szczytowe ściany elewacji północnej i pionowej niższych elementów budynku zostały wyposażone w okładzinę szklaną z napisem nazwy budynku – część ta zostanie szczególnie wyeksponowana w godzinach wieczornych poprzez iluminację zewnętrzną budynku.

Część centralną elewacji północnej i południowej zaprojektowano jako ściany osłonowe przeszklone z pasami poziomymi konstrukcji stropów dając wizualne podkreślenie wejścia głównego oraz środka obiektu. Skrzydła boczne zostały wyposażone w okna na pełną wysokość pomieszczeń użytkowych w sposób przestawny w zróżnicowaniu kondygnacji.

Prace powinny zostać zakończone do listopada 2017 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY