REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Major Architekci nie wygrali, ale projekt wart był docenienia

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 wrz 2017 09:53
Major Architekci nie wygrali, ale projekt wart był docenienia
fot. Major Architekci
Major Architekci nie wygrali, ale projekt wart był docenienia
Major Architekci nie wygrali, ale projekt wart był docenienia
Major Architekci nie wygrali, ale projekt wart był docenienia

Za nami już rozstrzygnięcie konkursu na koncepcję architektoniczną nowego budynku Kopernika – Pracownię Przewrotu Kopernikańskiego w Warszawie. III nagrodę w konkursie otrzymała pracownia Major Architekci. Przedstawiamy ich projekt, który wart był nagrody.

REKLAMA

Przedmiotem opracowania jest koncepcja budynku Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego, mieszczącej się przy Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Budynek pełni funkcję interdyscyplinarnego centrum badawczo-rozwojowego, koncentrującego się na zagadnieniach związanych z procesami uczenia się.

- Proponowana lekka i oszczędna w wyrazie bryła wpisuje się w otoczenie dzięki horyzontalnemu układowi, który podkreśla stopniowe narastanie zabudowy od rzeki w kierunku centrum. Zwarta forma nie dominuje - uporządkowuje przestrzeń, pozwalając na swobodne kształtowanie terenów zielonych. Od strony ulicy budynek utrzymuje linię zabudowy CNK. Przylegający do projektowanego obiektu taras, domyka całość kompozycyjnie w nawiązaniu do sąsiedniej zabudowy. Zabudowa została zaprojektowana z uwzględnieniem istniejącej na działce infrastruktury - poza obrysem garażu podziemnego - opowiadają projektanci z pracowni Major Architekci.

Jak wspominają architekci, zastosowane rozwiązania architektoniczne i materiałowe są wynikiem poszukiwań, mających na celu uzyskanie wysokiego standardu obiektu, nie generujących przy tym wysokich kosztów. Przeszklenia elewacji oraz ażurowa struktura z włókna szklanego łagodzą prostotę budynku i sprawiają, że stanowi on intrygujący, świetlisty punkt na warszawskim nabrzeżu.

- W przyziemiu zlokalizowano wszystkie funkcje ogólnodostępne: hol wejściowy z szatnią, showroom, viproomem i kawiarnię. Reprezentacyjne przestrzenie rozmieszczone od strony skrzyżowania i rzeki, stanowią wizytówkę obiektu. Dzięki podniesieniu poziomu 0,00 uzyskano widok na most Świętokrzyski oraz prawy brzeg Wisły ze Stadionem Narodowym. Na kondygnacjach +1 i +2 rozmieszczono funkcje przeznaczone dla pracowników PPK i CNK oraz partnerów zewnętrznych. Na pierwszym piętrze znajdują się przestrzenie hi-tech, warsztaty, w laboratoria oraz biura do pracy indywidualnej. Na drugim piętrze znajdują się przestrzenie biurowe o różnorodnym charakterze i przeznaczeniu - opowiadają.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY