REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Major Architekci wygrali konkurs na osiedle, dom opieki i przedszkole

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 28 sty 2016 11:50
Major Architekci wygrali konkurs na osiedle, dom opieki i przedszkole
fot. Major Architekci
Major Architekci wygrali konkurs na osiedle, dom opieki i przedszkole
Major Architekci wygrali konkurs na osiedle, dom opieki i przedszkole
Major Architekci wygrali konkurs na osiedle, dom opieki i przedszkole
Major Architekci wygrali konkurs na osiedle, dom opieki i przedszkole
Major Architekci wygrali konkurs na osiedle, dom opieki i przedszkole

Pracownia Major Architekci zdobyła I nagrodę w ogólnopolskim konkursie zorganizowanym przez TBS na opracowanie koncepcji zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej wraz z domem opieki, mieszkaniami dla młodych oraz przedszkolem na terenie Osiedla Nowe Żerniki we Wrocławiu.

REKLAMA

W odpowiedzi na zadanie konkursowe, polegające na opracowaniu koncepcji zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej na terenie osiedla modelowego Nowe Żerniki, powstał projekt budynku łączącego trzy funkcje i trzy pokolenia: mieszkania z serwisem opiekuńczym i punktami usługowymi dla osób starszych i niepełnosprawnych, mieszkania pod wynajem oraz przedszkole.

Jednym z pierwotnych założeń projektu było dążenie do stworzenia obiektu sprzyjającego integracji wszystkich jego mieszkańców i użytkowników. W efekcie dyskusji na temat odmiennego trybu życia poszczególnych grup wiekowych, architekci doszli do wniosku, że ich potrzeby nie tylko wzajemnie się nie wykluczają, ale wręcz powinno się dążyć do tworzenia w miejscu zamieszkania struktur wielopokoleniowych. Ich koegzystencja w jednej przestrzeni jest działaniem korzystnym pod wieloma względami - uczy wzajemnego szacunku i zapobiega uczuciu wykluczenia, wspomaga aktywizację seniorów, daje mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa dzięki stałej obecności sąsiadów, przyzwyczaja do codziennego funkcjonowania z osobami starszymi i niepełnosprawnymi.

Zabudowę zaprojektowano w formie kwartałowej, co jest odpowiedzią na dotychczasową dość zróżnicowaną urbanistykę sąsiednich działek. Uspokojenie zabudowy poprzez wprowadzenie zwartych pierzei ulicznych jest szczególnie istotne ze względu na lokalizację - projektowany obiekt położony jest przy terenach zielonych, przewidzianych miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego i stanowiących ważną oś kompozycyjną  powstającego osiedla. Wykorzystanie pełnego obwodu kwartału pozwoliło na utrzymanie stałej wysokości zabudowy na poziomie 4 kondygnacji (przy spełnieniu wymaganej powierzchni użytkowej), nadając jej kameralny charakter. Wewnątrz zaprojektowano przestronny, zielony dziedziniec. Jego owalny kształt wyniknął z chęci stworzenia przyjaznej przestrzeni bez barier i wizualnych podziałów, ułatwiającej nawiązywanie sąsiedzkich relacji. Pozwolił również na funkcjonalne rozwiązanie przestrzeni komunikacyjnych w budynku, wiążąc je z atrakcyjnymi strefami wspólnymi dla mieszkańców. Wewnętrzny dziedziniec nie jest jednak przestrzenią całkowicie introwertyczną - perforacje w strefie parteru dają wizualny kontakt z otoczeniem budynku, a główne wejście do wnętrza kwartału stanowi ukośne przebicie, wiążące je widokowo z pobliskim parkiem i lokalnym centrum kultury.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY