REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 17 lip 2018 09:00
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
fot. HRA Architekci
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki
Nie wygrali, ale projekt robi wrażenie. Oto pomysł HRA Architekci na Międzynarodowe Centrum Muzyki

Za nami rozstrzygnięcie konkursu na projekt Międzynarodowego Centrum Muzyki w Żelazowej Woli. Do konkursu zgłoszono aż 230 prac z różnych krajów, a projekt pracowni HRA Architekci zdobył wyróżnienie. Przedstawiamy szczegóły projektu wraz z wizualizacjami.

REKLAMA

Główną ideą projektu jest zaprojektowanie zespołu, który jest całkowicie podporządkowany Muzyce i otoczeniu w którym będzie się znajdował. Budynek zaprojektowaliśmy jako instrument - narzędzie w służbie Muzyki. Kontekst miejsca, uroda otoczenia i twórczość Fryderyka Chopina to okoliczności, które skłoniły nas do poszukiwania architektury prostej i powściągliwej. Niesamowitym wyzwaniem w projekcie okazały się próby znalezienia maksymalnego wtopienia budynku w Park w Żelazowej Woli, przy jednoczesnych poszukiwaniach związków między muzyką a architekturą. Wspólnym mianownikiem tych dwóch dyscyplin sztuki jest czas. Czas jest abstrakcyjnym środowiskiem w którym rozgrywa się muzyka, czas w architekturze umożliwia obcowanie z przestrzennością budynku i pejzażu go otaczającego. Dzięki czasowi w architekturze obcujemy nie z obrazkiem - kliszą, tylko ze swoistym utworem, który jako ludzie przeżywamy w czasie. Sposób użytkowania i poruszania się wewnątrz i na zewnątrz budynku powoduje, że odbiorca mimowolnie staje się odbiorca zmieniających się w czasie doznań przestrzennych i estetycznych. Wszystko to ma przygotować zarówno muzyków jak i słuchaczy do obcowania z Muzyką. Otaczająca przyroda nie jest w naszym projekcie tłem, tylko głównym aktorem w kompozycji przestrzennej.

Kontekst

Obiekt wpleciony jest w przyrodę i opadającą w kierunku Utraty skarpę. Rozczłonkowaną , nadziemną część obiektu składającą się z trzech prostopadłościanów splata miękką linią foyer wejściowe wijące się między istniejącym drzewostanem .Szklana fasada foyer swoim gabarytem nawiązuje do skali nie dawno wybudowanych obiektów tworzących zabudowę obwiednią wokół Parku. Również w rozwiązaniach architektonicznych i materiałowych nawiązanie jest czytelne - zastosowano duże tafle szkła oraz słupy z drewna klejonego. Dzięki temu zabiegowi zespół wpisuje się zarówno w środowisko naturalne i kulturalne otaczającej przestrzeni.

Poziom zielonego dachu foyer odpowiada koronie skarpy. Trzy bryły, ustawione są promieniście, tak aby maksymalnie wykorzystać walory widokowe wnętrza i podkreślić swobodną, parkową kompozycję zespołu. Największą bryłę dużej Sali koncertowej usytuowano prostopadle do Utraty, dzięki czemu kubatura z perspektywy parku wydaje się o wiele mniejsza. Miękka linia szklanego foyer wpisuje się w meandry pobliskiej rzeki okalając szczególnie wartościowe drzewa. Główne wejście do zespołu zaprojektowano w narożniku północno - zachodnim. Odwiedzający budynek „wciągnięty” jest do wewnątrz poprzez unoszący się nad ziemią drewniany pomost prowadzący do placu wejściowego, na który otwiera się kawiarnia. Zabieg ten podkreśla szacunek do przyrody - pomost niczym w Parku Narodowym unosi się nieznacznie nad ziemią nie niszcząc naturalnego podłoża, jednocześnie taki sposób wchodzenia do budynku symbolicznie przenosi nas w inny świat. Olbrzymią część założenia zlokalizowano w skarpie, chowając dużą część kubatury pod ziemią . Bryły prostopadłościanów i linia foyer wymodelowane zostały w taki sposób aby wykorzystać maksymalnie walory widokowe z wnętrz w kierunku parku. Zgodnie z wymaganiami zawartymi w regulaminie konkursu zaprojektowano kameralny parking z zatoka autobusową od strony drogi powiatowej.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.