REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 lip 2017 09:00
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
fot. OVO Grąbczewscy
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie
OVO Grąbczewscy nie wygrali, ale projekt robi wrażenie

Za nami rozstrzygnięcie konkursu na koncepcję architektoniczną nowego budynku Kopernika – Pracownię Przewrotu Kopernikańskiego w Warszawie. Jedną z wyróżnień w konkursie otrzymała pracownia OVO Grąbczewscy. Przedstawiamy ich projekt, który wart był docenienia.

REKLAMA

Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego ma być eksperymentalnym naukowym ośrodkiem badawczo-rozwojowym. - Naszym celem jest stworzenie budynku, który sam byłby rodzajem eksperymentu, otwartą strukturą sprzyjającą kreatywnym poszukiwaniom i elastycznie adaptującą się do zmian. Zamiast anonimowej, typowej, monotonnej przestrzeni proponujemy budynek który jest skomplikowany, zaskakujący, który pobudza ciekawość, myślenie, kreatywność, będąc czymś w rodzaju przestrzennego labiryntu. Kreatywność to radość tworzenia i otwarcie się na nowe doświadczenia. Kreatywność wiąże się z szukaniem innego punktu widzenia, z pozwoleniem sobie na błądzenie, z pozornym marnotrawstwem czasu, z wolnością, z zabawą. Nasz budynek daje na to miejsce – zaraz przy salach i pokojach są przestrzenie odpoczynku, zielone tarasy - wspominają architekci z pracowni OVO Grąbczewscy.

Budynek jest ciepły i miękki w dotyku, ma skłaniać do swobody, luzu, nieszablonowych zachowań i przemyśleń. - Celem projektu jest stworzenie budynku - który w optymalny sposób wpasuje się w atrakcyjne otoczenie i pozwoli zachować jak najwięcej otwartej przestrzeni, zieleni, niezakłóconych widoków na i z istniejących budynków, a jednocześnie uporządkuje i ustrukturyzuje istniejącą przestrzeń - prostego, ekonomicznego, o klarownej kompozycji i konstrukcji, czytelnej dyspozycji funkcjonalno-przestrzennej – przyjaznego zarówno dla zwiedzających, jak i dla użytkującej go instytucji i jej pracowników - w pełni ekologicznego, energooszczędnego, przyjaznego środowisku naturalnemu - opowiadają architekci.

Zaproponowany sposób formowania obiektu podkreśla przez wyeksponowanie otwartej, niekonwencjonalnej struktury kreatywny charakter budynku, a poprzez zastosowanie drewna jako głównego budulca oraz zieleni na dachu, na ścianach, balustradach i w jego otoczeniu pokazuje, jak współistnienie techniki i natury tworzy dla człowieka atrakcyjne środowisko twórcze.

Koncepcja urbanistyczna

Kluczowy dla projektu jest kontekst, który tworzą Wisła wraz z Bulwarami Wiślanymi, most Świętokrzyski, ulica Wybrzeże Kościuszkowskie wraz z usytuowanym vis-a vis zespołem rewitalizowanej Elektrowni Powiśle, a przede wszystkim wyjątkowy budynek Centrum Nauki Kopernik. Budynek PPK zlokalizowano równolegle do Wybrzeża Kościuszkowskiego z zachowaniem obowiązującej linii zabudowy wyznaczonej przez CNK Wejście do budynku od tej strony prowadzi przez portyk, który jest zarazem częścią budynku i ogrodem, z zielenią rosnącą między słupami konstrukcyjnymi. Przedłużenie portyku stanowi kładka piesza łącząca dach PPK oraz dach CNK. Drugie połączenie między budynkami stanowić będzie zadaszony łącznik w poziomie kondygnacji +1.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY