REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pomnik, konkurs i nowa przestrzeń. Szczecin się zmienia

  • Autor: UM Szczecin
  • 30 lis 2016 15:14
Pomnik, konkurs i nowa przestrzeń. Szczecin się zmienia
fot. pixabay.com

Miasto Szczecin ogłosiło konkurs architektoniczny na zagospodarowanie placu, na którym stoi Pomnik Wdzięczności. To ma być przestrzeń publiczna przede wszystkim atrakcyjna i przyjazna mieszkańcom, ale… już bez pomnika. Jego fragment ma trafić na Cmentarz Centralny.

REKLAMA

Jak informuje oficjalny portal miejski Szczecina, konkurs architektoniczny to konsekwencja decyzji związanej z usunięciem Pomnika Wdzięczności z centrum Szczecina.  Konkurs obejmuje  fragment Złotego Szlaku, położony pomiędzy placem Żołnierza a placem Lotników. To miejsce wg złożeń konkursowych powinno się stać przestrzenią  atrakcyjną i przyjazną mieszkańcom. Funkcję handlową dopuszcza się jedynie w związku z imprezami okolicznościowymi. Konkurs nie obejmuje układu drogowego, wokół placu. Dokumenty planistyczne miasta dla tego terenu zakładają m.in.  zachowanie osi widokowej al. Jana Pawła II,  nawierzchnię w formie płyt kamiennych, a także szeroki wachlarz elementów sprzyjających aktywności mieszkańców.  To, że miejsce ma potencjał pokazują organizowane, w tym miejscu przeróżne wydarzenia. Po raz kolejny będziemy się mogli o tym przekonać już w grudniu, podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego, który także będzie obejmował ten plac.

Zainteresowani konkursem mogą składać wnioski o dopuszczenie do udziału w  nim do 14 grudnia. Po ich weryfikacji przez sąd konkursowy uczestnicy będą zaproszeni do składania swoich prac. Termin złożenia koncepcji upływa do dnia 6 marca. Rozstrzygniecie konkursu nastąpi  17 marca.

Pula nagród w konkursie wynosi 65 tys. zł. Oprócz nagrody pieniężnej zwycięzca będzie zaproszony do wykonania  prac projektowych obejmujących zakres konkursu.

Szczegółowy regulamin konkursu znajduje się na stronie urzędu miasta. Po wykonaniu dokumentacji projektowej przez zwycięzcę konkursu,  miasto ogłosi przetarg na wykonanie zagospodarowania placu.

Zgodnie z decyzją miasta elementy rzeźbiarskie obiektu zostaną przeniesione na Cmentarz Centralny. 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.