REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pomysł na Wzgórze Andersa

  • Autor: SARP Wrocław / Propertydesign.pl
  • 27 gru 2016 11:11
Pomysł na Wzgórze Andersa
I nagroda dla pracowni Arch_it (zespół: Marta Bazan, Paweł Floryn, Piotr Kaczyński, Piotr Zybura) fot. SARP Wrocław
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa
Pomysł na Wzgórze Andersa

Poznaliśmy wyniki konkursu studialnego na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru Wzgórze Andersa - teren ograniczony ulicami Borowską, Kamienną, Ślężną i Dyrekcyjną we Wrocławiu.

REKLAMA

I nagroda dla pracowni Arch_it (zespół: Marta Bazan, Paweł Floryn, Piotr Kaczyński, Piotr Zybura)

Jak czytamy w uzasadnieniu jury: "Praca stanowi silny znak w przestrzeni, mogący stać się elementem wyróżniającym to miejsce na mapie Wrocławia. Projektowana pętla w spójny, ale niestandardowy sposób porządkuje mankamenty funkcjonalno-przestrzenne tego terenu, ujmując je w ramę hybrydowej wielofunkcyjnej przestrzeni publicznej. Radykalność rozwiązania spowoduje, w przekonaniu jury, napięcia na styku z niezagospodarowanymi terenami, a w konsekwencji aktywizację podmiotów znajdujących się wewnątrz kwartału. Pod względem projektowym pasmowa struktura pętli daje możliwość wariantowej i etapowej realizacji funkcji towarzyszących – elementów wyposażenia oraz zostawia duże pole swobody na wypracowanie scenariuszy aktywności i dodatkowych elementów wyposażenia dedykowanych poszczególnym grupom wiekowym i różnorodnym kategoriom użytkowników".

II nagroda dla pracowni Menthol Architects (zespół: Liliana Krzycka, Rafał Pieszko, współpraca: Karolina Bielak, Robert Gacek, Katarzyna Dobiecka, Aleksandra Zienkiewicz, Janek Jerzmański).

Jak czytamy w uzasadnieniu jury: "Praca pt. „Zgęstek jako synergia funkcji miastotwórczej” daje pełna odpowiedź na zagospodarowanie każdego metra kwadratowego obszaru. Wykreowano miejsce do cieszenia się życiem. Mocno zaznaczono pożądane powiązanie południowych terenów zielonych (Park Skowroni – Park Andersa) z wielkomiejskim centrum Wrocławia. Praca pokazuje pełna metamorfozę porządkująca przestrzeń miejską. Stanowi jednocześnie znakomita zachętę dla współpracy prywatnych inwestorów z miastem z myślą o mieszkańcach. Mimo nieuwzględnienia polityki przestrzennej dla tego rejonu zasługuje według jury konkursu na druga nagrodę".

Wyróżnienie przyznano zespołowi w składzie: Liliana Krzycka, Rafał Pieszko, Aleksandra Zienkiewicz, Karolina Bielak, Robert Gacek, Katarzyna Dobiecka, Jan Jerzmański.

 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY