REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pracownia 81.WAW.PL z nagrodą dla projektu Dom Korona

  • Autor: Propertydesign.pl / 81.WAW.PL
  • 30 paź 2014 11:59
Pracownia 81.WAW.PL z nagrodą dla projektu Dom Korona
Dom Korona, projekt 81.WAW.PL

Pracownia 81.WAW.PL została nagrodzona w międzynarodowym konkursie World Architecture Awards za projekt "Dom Korona".

REKLAMA

Architekturę bryły domu – korona projektu studia 81.WAW.PL zdeterminowało górzyste otoczenie, które stało się dla projektantów ideą wyjściową.

Pracownia zdobyła nagrodę za projekt w konkursie World Architecture Awards 20+10+X / 16th Cycle.

Architekci postanowili wkomponować dom w krajobraz, ale nie poprzez dynamiczną formę bryły całego obiektu, ale poprzez niekonwencjonalne podejście do dachu. Inspiracją architektury bryły domu – korona była przede wszystkim natura i szczyty, a przede wszystkim szczyty gór. Efekt dynamizmu udało się uzyskać właśnie dzięki cięciom wykonanym w powierzchni dachu. W architekturze elewacji zewnętrznej domu od strony północnej (czyli podjazdu) nie ma żadnego okna. Takie rozwiązanie zapobiega utracie energii. Brama garażowa z kolei skomponowano z elewacją poprzez pokryciu jej tym samym materiałem. Wejście do bryły domu znajduje się w trójkątnym wcięciu od strony wschodniej. Dzięki takiemu ulokowaniu głównego wejścia automatycznie z bryły domu wytworzyło się zadaszenie - czytamy w opisie projektu na stronie pracowni 81.WAW.PL.

Projekt domu korona ma dwojaki charakter. Bryła od strony podjazdu jest surowa i minimalistyczna. Jej architektura od strony jeziora zupełnie się zmienia: zamiast białej, prostej elewacji architekci zaprojektowali czarną, nieregularną powierzchnię. Dzięki charakterystycznym cięciom w bryle dachu wytworzył się przed salonem zadaszony taras. Wszystkie wcięcia w białej bryle zostały podkreślone czernią. Powierzchnia domu wynosi ok. 180 mkw. Na parterze znajduje się hol z bezpośrednim dostępem do garażu na jeden samochód, kotłownia, kuchnia z jadalnią oraz salon. Z części dziennej rozpościera się widok na taflę jeziora. Na piętrze zaś zlokalizowano trzy sypialnie. Główna, przeznaczona dla właścicieli, ma własną garderobę oraz niezależną łazienkę. Dzięki zastosowaniu różnych wcięć w bryle budynku wszystkie pomieszczenia są doświetlone światłem naturalnym - brzmi opis projektu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY