REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pracownia z Wrocławia zaprojektuje nowy budynek Centrum Nauki Kopernik

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 06 lip 2017 10:25
Pracownia z Wrocławia zaprojektuje nowy budynek Centrum Nauki Kopernik
fot. UM Warszawa

Zakończył się konkurs na koncepcję architektoniczną nowego budynku Kopernika – Pracownię Przewrotu Kopernikańskiego. Zwycięski projekt przygotowała wrocławska pracownia Heinle, Wischer und Partner Architekci, kierowana przez Edzarda Schultza i Annę Stryszewską-Słońską.

REKLAMA

PPK będzie interdyscyplinarnym i międzysektorowym ośrodkiem badawczo-rozwojowym w dziedzinie edukacji (tzw. learning studies). Połączy badania z zakresu antropologii, edukacji, psychologii i socjologii oraz nowych technologii i nauk inżynieryjnych, by na kanwie zdobytej wiedzy tworzyć prototypy i innowacyjne rozwiązania edukacyjne, wspierające rozwój kompetencji kluczowych w 21. wieku.

– Siedziba Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego, jaką zbudujemy na warszawskim Powiślu to kolejny ważny element w przestrzeni miasta. Stworzymy tu przestrzeń współpracy edukacji, nauki i biznesu. Dzisiejsze wydarzenie – ogłoszenie wyników konkursu na koncepcję Pracowni potwierdza, jak duży potencjał tkwi w przestrzeni skupionej nad Wisłą, którą od kilku lat przywracamy miastu i mieszkańcom – mówi Renata Kaznowska, wiceprezydent m.st. Warszawy i dodaje – Konkurs na koncepcję architektoniczną to było prawdziwe wyzwanie dla projektantów, cieszę się że tak dużo - bo aż 35 pracowni z kraju i z zagranicy wzięło udział w konkursie. Zależało nam, aby wyłoniony w drodze konkursu projekt, wyróżniał się wysoką jakością architektury, wpisywał w pejzaż miasta.

Sąd konkursowy pod przewodnictwem Jerzego Grochulskiego tak uzasadnił wybór - Autorom pracy przyznano pierwszą nagrodę za właściwe odniesienie się do budynku w zakresie kontynuacji linii zabudowy, prawidłowe uzupełnienie tkanki urbanistycznej w obszarze opracowania konkursowego oraz prawidłowe wytworzenie pierzei ulicy Wybrzeże Kościuszkowskie. Wykreowano prostą i elegancką w formie bryłę budynku z ukształtowanymi w niej podcieniami w narożnikach od strony północnej i południowej. Autorzy pracy zaproponowali odniesienie się do relacji pomiędzy istniejącym budynkiem Centrum Nauki Kopernik a projektowanym budynkiem Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego, polegające na poszukiwaniu indywidualnych środków wyrazu wynikających z planowanych w obiekcie przyszłych działań i jego funkcji.

Zwycięzca otrzymał nagrodę wysokości 50 tys. zł. W najbliższym czasie podpisze umowę na realizację projektu budowlanego i wykonawczego. Prace projektowe powinny być wykonane w technologii BIM i zakończone w kwietniu 2018 r. W tym samym roku ogłoszony zostanie  przetarg na generalnego wykonawcę, którego zadaniem będzie ukończenie budowy do końca 2020 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY