REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Rewolucyjna przemiana Redity Napoleońskiej według ArC2 Fabryka Projektowa

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 cze 2016 11:34
Rewolucyjna przemiana Redity Napoleońskiej według ArC2 Fabryka Projektowa
fot. ArC2 Fabryka Projektowa
Rewolucyjna przemiana Redity Napoleońskiej według ArC2 Fabryka Projektowa
Rewolucyjna przemiana Redity Napoleońskiej według ArC2 Fabryka Projektowa
Rewolucyjna przemiana Redity Napoleońskiej według ArC2 Fabryka Projektowa
Rewolucyjna przemiana Redity Napoleońskiej według ArC2 Fabryka Projektowa
Rewolucyjna przemiana Redity Napoleońskiej według ArC2 Fabryka Projektowa
Rewolucyjna przemiana Redity Napoleońskiej według ArC2 Fabryka Projektowa

To pracownia ArC2 Fabryka Projektowa wygrała konkurs na koncepcję rewaloryzacji i adaptacji obiektów Zespołu Redity Napoleońskiej wraz z budową współczesnych obiektów kubaturowych i rekonstrukcją Bramy Południowej na terenie Centrum Hewelianum w Gdańsku.

REKLAMA

Redita Napoleońska to najstarszy murowany obiekt (wybudowany w latach 1811-1812) na terenie gdańskiego centrum nauki. Co zaproponowali architekci z ArC2 Fabryka Projektowa? Stworzenie atrakcyjnej, nowoczesnej przestrzeni publicznej, dużą podziemną kubaturę, przywrócenie historycznej idei otwarcia Redity w kierunku miasta i stworzenie ok. 4,8 mkw. powierzchni użytkowej. - Zwycięski projekt płynnie łączy ze sobą nowoczesną formę z elementami historycznymi tworząc atrakcyjną przestrzeń publiczną. Będzie to jedyny tego typu budynek na zabytkowym terenie Hewelianum. Ma on dużą szansę, aby stać się centralnym punktem całego Centrum - informuje Centrum Hewelianum przy okazji ogłoszenia wyników konkursu.

Główną ideą projektu jest stworzenie niezwykle atrakcyjnej nowoczesnej przestrzeni publicznej i przywrócenie historycznej idei otwarcia Redity w kierunku miasta.

Projekt składa się z dwóch części, rewitalizowanych obiektów wchodzących w skład Zespołu Redity Napoleońskiej oraz współczesnej kubatury ulokowanej w przeciwskarpie Galerii Przeciwskarpowej i nowoprojektowanej kondygnacji podziemnej fosy.

Lokalizacja nowej kubatury tworzy przedpole dla istniejących budynków Zespołu Redity, rozszerza jej ofertę programową, oraz pełni rolę łącznika komunikacyjnego, spinającego ważne kierunki w rejonie opracowania- trakt pieszo-jezdny ulicy Gradowej, ciąg pieszy od Bramy Południowej do Bramy Północnej. Jednocześnie obiekt spełnia surowe warunki konserwatorskie, stropodachy budynku wkomponowane zostają w naturalne nachylenie skarpy i przeznaczone są do zazielenienia, część kubatury ukryta w podziemnej części Suchej Fosy nie narusza ekspozycji na Reditę.

Nowa kubatura łączy się ze wszystkimi historycznymi obiektami wchodzącymi w skład Zespołu Redity, poprzez klatki schodowe, pochylnie, windy, umożliwia pełną dostępność wszystkich poziomów historycznych obiektów dla niepełnosprawnych oraz pozwala stworzyć różne ścieżki zwiedzania całego zespołu. Windy i klatki schodowe komunikujące poziomy ukryte są w niewidocznych przestrzeniach między murami Redity częściowo osłonięte odtworzonymi skarpami w poziomie półki Redity.

Dwa projektowane mosty – techniczny od strony Budynku Radiostacji oraz od strony Majdanu uzupełniają dostępność pomieszczeń Redity z poziomu terenu. Nad wewnętrznym, historycznym dziedzińcem, zawieszono wspornikowo taras widokowy, który stanowi jego częściowe zadaszenie. Panoramiczny kształt stanowiący kulminację założenia, jest jednocześnie niezwykłą atrakcją widokowo – turystyczną. Pozwala podziwiać widok na miasto, ale również obserwować wydarzenia, które rozgrywają się na wewnętrznym placu. Przezroczysta obudowa sprawia, że jest niezwykle lekki, a dla użytkowników dziedzińca jest formą „żyrandola”.

Skład zespołu autorskiego: Renata Gajer, Mariusz Szlachcic, Robert Budny, Dominik Gomułka i Tomasz Lato.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY