REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

SARP przyznał pierwszą nagrodę. Leśnica w przededniu zmiany

  • Autor: SARP Wrocław
  • 16 paź 2014 14:11
SARP przyznał pierwszą nagrodę. Leśnica w przededniu zmiany
Zwycięska praca w konkursie na zagospodarowanie ul. Średzkiej (nieformalna grupa projektowa SOA: Marcin Szewczyk, Ireneusz Kurowski, Konrad Onderko), fot. SARP Wrocław
SARP przyznał pierwszą nagrodę. Leśnica w przededniu zmiany
SARP przyznał pierwszą nagrodę. Leśnica w przededniu zmiany
SARP przyznał pierwszą nagrodę. Leśnica w przededniu zmiany
SARP przyznał pierwszą nagrodę. Leśnica w przededniu zmiany
SARP przyznał pierwszą nagrodę. Leśnica w przededniu zmiany
SARP przyznał pierwszą nagrodę. Leśnica w przededniu zmiany

SARP rozstrzygnął konkurs urbanistyczno-architektoniczny na zagospodarowanie osi Średzkiej na terenie Leśnicy we Wrocławiu. Pierwsza nagroda trafiła w ręce nieformalnej grupy projektowej SOA.

REKLAMA

Kapituła konkursu w składzie: przewodniczący - Włodzimierz Mucha, Grażyna Adamczyk-Arns, Piotr Fokczyński, Maciej Hawrylak, Przemysław Matyja, Beata Urbanowicz i Marek Żabiński postanowiła przyznać w studialnym konkursie  urbanistyczno-architektonicznym na zagospodarowanie osi Średzkiej na terenie Leśnicy we Wrocławiu następujące nagrody:

1 NAGRODĘ w wysokości 20.000 złotych dla pracy nr 5- 838383

dla nieformalnej grupy projektowej SOA: Marcina Szewczyka, Ireneusza Kurowskiego, Konrad Onderko

Za trafne zaproponowanie strategii przebudowy rejonu osi średzkiej przy zastosowaniu właściwej skali adekwatnej do małomiasteczkowego charakteru Leśnicy.

Wnikliwe analizy i studia oraz kreatywne podejście do kształtowania układu przestrzeni publicznych a szczególnie strefy wjazdowej od strony Wrocławia – rozumiejąc iż cytat zadaszenia powinien być traktowany jako sugestia możliwości wzbogacania przestrzeni publicznych. Na uwage zasługuje także dbałość o rozmieszczenie akcentów urbanistycznych, rozwiązanie detalu i małej architektury. Warta podkreślenia jest także trafność i oszczędność użytych środków zapisu ułatwiających zrozumienie idei.
Jury uznało za bardzo trafną decyzję wykorzystania strefy wzdłuż torów kolejowych oraz włączenie przystanku kolejowego w strukturę miasta.

2 NAGRODĘ w wysokości 15.000 złotych dla pracy nr 4 - 142500

dla Maćkow Pracowni Projektowej,

zespół: Zbigniew Maćków, Michal Zawadzki, Katarzyna Mrzewa, Michal Nykiel, Karolina Obuszko, Justyna Turowska

Autorzy przytaczają cytat Daniela Londona „Umiarkowana zmiana jest bardziej radykalna niż radykalna myśl bez żadnej zmiany”. Jury ocenia, że w koncepcji udało się zachować umiar projektowanych struktur przestrzenno-funkcjonalnych, skali, intensywności zabudowy zarówno w odniesieniu do zabudowy mieszkaniowej jak i komercyjnej. Proponują wyraźne, w odpowiedniej skali przestrzenie publiczne o zróżnicowanej funkcji. Na uwagę zasługuje umiejętne zintegrowanie nowych istniejących struktur.

Przyznano 2 równorzędne trzecie nagrody w wysokości 7.500 zł  dla prac nr 1 i nr 8

3. NAGRODA RÓWNORZĘDNA

nr 1 - 122448 Wojciech Napierała, Witold Śliwa, Katarzyna Magiera, Kamila Furmańska

Praca realizuje cel konkursu w zakresie wykreowania nowej przestrzeni publicznej poprzez powiększenie placu Świętojańskiego. Przyjęte formy architektoniczne w należyty sposób honorują małomiasteczkowy charakter Lesnicy. Tym niemniej w ocenie sądu zaproponowany plac jest zbyt duży jak na skalę tego miejsca. Jednocześnie stworzenie nowego centrum usługowego w rejonie torów kolejowych daje szansę dla przekształceń tego obszaru. Niewystarczająca jest natomiast oferta jak i typy przestrzeni publicznych łączących nowe centrum z placem Świętojańskim wzdłuż ulicy Płońskiego.

3. NAGRODA RÓWNORZĘDNA

nr 8 - 481727 Anna Grajper, Sebastian Dobiesz, Joanna Dubielecka

Praca prezentuje dobre połączenie wszystkich obszarów aktywizujących dzielnicę. Na uwagę zasługuje doprowadzenie trasy tramwajowej do nowoprojektowanych terenów aktywności w tym strefy zmodernizowanego dworca kolejowego. Wątpliwości budzi język architektury i detalu architektonicznego, nieprzystający do skali i klimatu miejsca.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.