REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Stadion "skrojony" na miarę lokalnych potrzeb. Koncepcja New Architekci okazała się najlepsza w konkursie

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 15 paź 2019 13:04
Stadion "skrojony" na miarę lokalnych potrzeb. Koncepcja New Architekci okazała się najlepsza w konkursie
fot. mat. New Architekci
Stadion "skrojony" na miarę lokalnych potrzeb. Koncepcja New Architekci okazała się najlepsza w konkursie
Stadion "skrojony" na miarę lokalnych potrzeb. Koncepcja New Architekci okazała się najlepsza w konkursie
Stadion "skrojony" na miarę lokalnych potrzeb. Koncepcja New Architekci okazała się najlepsza w konkursie
Stadion "skrojony" na miarę lokalnych potrzeb. Koncepcja New Architekci okazała się najlepsza w konkursie
Stadion "skrojony" na miarę lokalnych potrzeb. Koncepcja New Architekci okazała się najlepsza w konkursie

Pracownia New Architekci ze Szczecina wygrała konkurs na stadion piłkarski w miejscowości Mroczeń. Architekci zaproponowali projekt "skrojony" na miarę lokalnych potrzeb.

REKLAMA

Projektowany obiekt nawiązuje do granic działki inwestycyjnej swoją formą i kształtem a także do istniejącej zabudowy, by wkomponować się najlepiej w urbanistyczno – architektoniczną strukturę.

Architekci analizując bryłę nowo projektowanego obiektu zastanawiali się nad jej formą, wielkością i kształtem. Czy ma to być stadion formą przypominający stadion „PGE Narodowy” w Warszawie, czy może „Alianz Arena” w Monachium lub inny znany obiekt piłkarski. I doszli do wniosku, że stadion w Mroczeniu musi być kameralnym, nowoczesnym stadionem pasującym gabarytami, skalą do zabudowy otaczającej – musi być zaprojektowany jako „skrojony” na miarę lokalnych potrzeb. Główną ideą projektową była nazwa klubu „Orzeł Mroczeń”. Budynek – kształt dachu swoją formą, lekkością przypomina lecącego orła.

Miejsce spotkań

Architekci po przeprowadzonej analizie urbanistycznej i konsultacjach społecznych okazało się, że w miejscowości Mroczeń brakuje miejsca, w którym mieszkańcy mogliby spotykać się, wymieniać poglądami, spędzać razem czas (miejsce dla młodzieży i osób starszych). W tym celu zaprojektowany został plac przed głównym wejściem na stadion, który będzie miejscem gromadzenia się kibiców oraz widzów przed meczami i ewentualnymi imprezami masowymi a także będzie atrakcyjnym miejscem spotkań dla mieszkańców. Wykreowana została wielofunkcyjna przestrzeń, gdzie będą mogły odbywać się wydarzenia o charakterze kulturalnym i sportowym. Przestrzeń ta została uporządkowana, wprowadzone zostały różnorodne funkcje takie jak mini skate park, ścianka wspinaczkowa, trampolina, koszykówka, ścianka dla „streat art” – graffiti. Skate park zaprojektowany został jako dynamiczna forma, która tworzy kompozycyjną całość wraz ze stadionem i nawiązuje do niej kształtem. Całe założenie tworzy dynamiczną przestrzeń. Wymienione elementy zagospodarowania terenu uzupełnione są funkcjami rekreacyjnymi (kawiarnia) oraz sportowymi (siłownia, fitness). Przewidziane zostały również elementy małej architektury (ławki, kosze na śmieci itp.), które nawiązują do stylistyki placu. Plac został pokryty płytami betonowymi a także wprowadzone zostały elementy z konglomeratu przypominającego deskę lub w formie barwionego betonu.

Dynamiczna forma

Budynek stadionu zaprojektowany został jako dynamiczna forma z zadaszeniem trybun w formie odwróconej litery „L”. Do ściany żelbetowej, która stanowi główną podporę lekkiego przekrycia dachowego zamocowana jest konstrukcja stalowa w formie rusztu przestrzennego, która obłożona jest płytami elewacyjnymi odpornymi na uderzenia i warunki atmosferyczne (bezspoinowe). W konstrukcji tej umieszczone będą instalacje elektryczne. W płytach elewacyjnych wkomponowane jest oświetlenie LED w formie podłużnych linii. Dach przekryty jest membraną w kolorze jasno szarym. W większości przekrycie dachowe tworzy lekka konstrukcja. Nad pomieszczeniami, gdzie znajduje się sala konferencyjna budynek przekryty jest płytą żelbetową obłożoną płytami wraz z płytami termoizolacyjnymi – systemowe rozwiązanie.

Będzie "eko"!

Budynek wyposażony będzie w wentylację mechaniczną wraz z rekuperacją. W zadaszeniu i w pomieszczeniach zaprojektowana została instalacja oświetlenia LED, która zmniejsza zużycie energii. Przy strefie VIP (taras) przewidziany został dach „zielony”, który oczyszcza powietrze, gromadzi wodę deszczową a także reguluje temperaturę wewnątrz budynku. Na dachu jest możliwość montażu paneli fotowoltaicznych.

4Buildings - nowe wydarzenie branży budowlanej w Polsce i cztery niezależne konferencje o najważniejszych trendach w budownictwie XXI wieku - już 15-17 listopada w Katowicach. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.