REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Świątynia dla każdego w Senegalu. Zaprojektowały ją polskie studentki

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 30 maj 2017 12:17
Świątynia dla każdego w Senegalu. Zaprojektowały ją polskie studentki
W konkursie na obiekt sakralny w Senegalu, który miał realizować powyższe funkcje zwycięski projekt przygotował polski zespół LIAFINAND. / fot. mat. prasowe
Świątynia dla każdego w Senegalu. Zaprojektowały ją polskie studentki
Świątynia dla każdego w Senegalu. Zaprojektowały ją polskie studentki
Świątynia dla każdego w Senegalu. Zaprojektowały ją polskie studentki

Introspekcja, duchowość i boskość. To elementy, wokół których obraca się architektura sakralna. Światło i lekkość materiałów łączą sacrum z profanum, tworząc architekturę, która poprzez przestrzenie i formy stara się zaprosić ludzi do poznawania samych siebie. W konkursie na obiekt sakralny w Senegalu, który miał realizować powyższe funkcje zwycięski projekt przygotował polski zespół LIAFINAND.

REKLAMA

W międzynarodowym konkursie Kaira Looro na obiekt sakralny najlepszym okazał się być zaprojektowany przez studentki I roku architektury - Natalię Serafin (Politechnika Warszawska), Paulinę Górecką (Politechnika Wrocławska) oraz Anitę Wiśniewską (Politechnika Gdańska).

Organizatorzy stawiali przed uczestnikami zadanie stworzenie obiektu, który będzie mógł służyć wielu wyznaniom oraz będzie mógł być dostosowany do innych potrzeb, gdyby zaistniała taka konieczność. Obiekt miałby powstać w wiosce Tanaf w Senegalu. 

- Główną koncepcją projektu było zlokalizowanie jej nad rzeką Casamance, ponieważ wiedzieliśmy, że odgrywa istotną rolę w życiu mieszkańców Tanaf. Znajduje się na skraju wioski, więc łatwo ją zlokalizować i dostać się w jej okolice. Architektura kaplicy jest ścieżką i budynkiem jednocześnie. Celem tego rozwiązania jest sprowadzenie ludzi ze wszystkich stron, z wioski i z brzegów rzeki, do pawilonu. Obiekt jest jak latarnia morska. Zaproponowaliśmy zwiedzającym funkcjonalną i uniwersalną przestrzeń, do której możemy ich zaprosić. Tradycyjne ściany są zastąpione deskami drewnianymi, co zapewnia, oprócz bezpieczeństwa, pełną otwartość. Budynek odgrywa rolę ramy dla rzeki. Zdaje się rozmywać, tworząc przeźroczystą strukturę przekształcającą się w punkt orientacyjny. Używamy tylko desek z drewna palmowego, więc materiał jest naturalny, organiczny i może być ponownie użyty - opowiadają projektantki.

Laureatki w nagrodę otrzymały 2,5 tys. euro oraz możliwość odbycia praktyk w pracowni Kengo Kuma Associates w Tokio. Jest też szansa na realizację projektu.

Drugą nagrodę w konkursie zdobył zespół SCURIANIA z Rumunii (Tilvescu Maria, Stoian Hadrian), a trzecią nagrodę zespół EANIDYDOM z Wielkiej Brytanii (Sean Cassidy, Joe Wilson).

Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY