REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak będzie wyglądało nowe Centrum Muzyczne Warszawy. Oto zwycięski projekt szkicu AMC Chołdzyński

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 gru 2017 09:00
Tak będzie wyglądało nowe Centrum Muzyczne Warszawy. Oto zwycięski projekt szkicu AMC Chołdzyński
Koncepcja architektoniczna przebudowy budynku PWM przy ul. Fredry 8 w Warszawie (c) AMC - Andrzej Chołdzyński Sp. z o.o. Sp. komandytowa
Tak będzie wyglądało nowe Centrum Muzyczne Warszawy. Oto zwycięski projekt szkicu AMC Chołdzyński
Tak będzie wyglądało nowe Centrum Muzyczne Warszawy. Oto zwycięski projekt szkicu AMC Chołdzyński
Tak będzie wyglądało nowe Centrum Muzyczne Warszawy. Oto zwycięski projekt szkicu AMC Chołdzyński
Tak będzie wyglądało nowe Centrum Muzyczne Warszawy. Oto zwycięski projekt szkicu AMC Chołdzyński
Tak będzie wyglądało nowe Centrum Muzyczne Warszawy. Oto zwycięski projekt szkicu AMC Chołdzyński

Za nami już rozstrzygnięcie konkursu na projekt przebudowy budynku Działu Zbiorów Nutowych Polskiego Wydawnictwa Muzycznego w Warszawie. Zwycięski projekt został złożony przez AMC – Andrzej Chołdzyński. Dlaczego wygrała właśnie ta pracownia?

REKLAMA

PWM jako gospodarz obiektu, przy wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, podejmie się rewitalizacji zabytkowej kamienicy przy Fredry 8, stanowiącej dawną siedzibę Banku Dyskontowego według projektu Kazimierza Loewego z 1897 roku, figurującej w rejestrze zabytków od roku 1965. Jak już wiemy zwycięski projekt przebudowy budynku Działu Zbiorów Nutowych Polskiego Wydawnictwa Muzycznego został złożony przez pracownię AMC – Andrzej Chołdzyński.

 - Niezwykły to konkurs, bardzo trudny, w wyjątkowej lokalizacji, a za najlepszą pracą kryje się zespół, który będzie zobowiązany do tego, żeby w sposób konstruktywny pracować z użytkownikiem i doprowadzić do dobrej realizacji, bo ona jest celem tego przedsięwzięcia – skomentował rozstrzygnięcie Tomasz Konior, architekt, przewodniczący Sądu Konkursowego.

 Przyszła sala koncertowa w standardzie box in box

W uzasadnieniu Sądu Konkursowego czytamy m.in.: Zwycięski projekt wyróżnia się klarowną strukturą przestrzenną i czytelnym podziałem stref funkcjonalnych, równocześnie najlepiej z przedstawionych prac wyraża zdefiniowane przez Zamawiającego oczekiwania dla siedziby Polskiego Wydawnictwa Muzycznego. Propozycja zbudowania nowej Sali koncertowej w standardzie box in box pozwala na uzyskanie optymalnych parametrów, zwłaszcza akustycznych, niezależnie od kształtu i wystroju „adoptowanych” na ten cel istniejących pomieszczeń. W odróżnieniu od pozostałych prac wskazane rozwiązanie daje podstawę do zrealizowania oczekiwań funkcjonalnych i technicznych. (…) Umieszczenie Sali koncertowej w głębi struktury budynku pozwala na uwolnienie frontowych części obiektu dla czytelnego rozlokowania funkcji publicznych i nadania im prestiżowego charakteru, co jest możliwe przy relatywnie ograniczonej ingerencji w szczególnie wartościową, zabytkową substancję frontowego i centralnego budynku z ich wystrojem i bogatym detalem.

Zwycięska praca zakłada również zlokalizowanie pomieszczeń archiwów na najwyższych kondygnacjach i poza zasadniczą wewnętrzna strukturą obiektu, co pozwoli na uzyskanie autonomii strefy gromadzenia zbiorów, stworzenia dobrych warunków ich profesjonalnej ochrony i sprawnej ekspedycji jako dobrze skomunikowanego systemu, bez kolizji z funkcjonalnością pozostałych bloków użytkowych obiektu. W opinii Sądu Konkursowego zwycięska koncepcja wskazuje najciekawszy i odpowiedni kierunek przebudowy i rozbudowy dla uzyskania celu, jaki stawia użytkownik.

Co znajdzie się w nowym Centrum Muzycznym

W budynku po modernizacji przewidziano salę koncertową, studio nagrań, księgarnię muzyczną, salę tańca oraz sale szkoleniowe, miejsce na warsztaty muzyczne, bibliotekę, mediatekę, archiwum, część biurową, pomieszczenia poligrafii, digitalizacji i spedycji wydawnictw oraz archiwów, a także kawiarnię i pokoje gościnne z atrakcyjnymi tarasami od strony Ogrodu Saskiego.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY