REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 sie 2017 09:00
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!
fot. WXCA
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!
Ten teatr po przebudowie będzie wyglądał zjawiskowo!

Warszawska pracownia architektoniczna WXCA zwyciężyła w konkursie na opracowanie projektu przebudowy budynku Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. Przedstawiamy szczegóły tego projektu, który wart był pierwszej nagrody w konkursie.

REKLAMA

Teatr im. Stefana Żeromskiego mieszczący się w zabytkowym obiekcie przy ul. Sienkiewicza stanowi obecnie jedną z najbardziej atrakcyjnych przestrzeni aktywności artystycznej w Kielcach.

- Bogata fasada i wnętrze budynku stanowią wartościową materię historyczną budującą prestiż tego miejsca, dlatego też działania projektowe mają na celu wydobycie walorów istniejącej przestrzeni i wyeksponowanie jej nastroju wyjątkowości, charakterystycznej dla przestrzeni kultury wysokiej. Oprócz dostosowania obiektu do wymagań współczesnego teatru koncepcja przewiduje stworzenie nowych możliwości prezentowania spektakli oraz nowych przestrzeni dyskusji o sztuce zarówno wewnątrz obiektu, jak i na świeżym powietrzu - opowiadają architekci z WXCA.

Strefa wejścia

Obecna struktura funkcjonalna budynku tworzy dość trudną i nieintuicyjną przestrzeń wejściową, niedostępną dla osób niepełnosprawnych. Dlatego też przewiduje się poszerzenie holu wejściowego przez połączenie sąsiadujących z nim pokoi i utworzenie w tym miejscu przestronnej kawiarni z funkcją recepcji/punktu informacyjnego. Jej lokalizacja bezpośrednio przy ciągu pieszym, z niezależnym wejściem od ul. Sienkiewicza daje możliwość otwarcia na większą liczbę użytkowników, co daje im kontakt ze sztuką poprzez wnętrze kawiarni odzwierciedlającej życie teatru. Niezobowiązujący pobyt w teatralnej kawiarni oraz możliwość organizacji w tym miejscu otwartych dyskusji, wykładów czy spotkań z aktorami może zachęcić większą ilość użytkowników do czynnego uczestnictwa w życiu kulturalnym miasta.

Reprezentacyjne wnętrze kawiarni zostało podkreślone poprzez zastosowanie szlachetnych materiałów - kamiennej posadzki oraz miedzi na suficie, która nawiązywać ma do bogatych, pozłacanych zdobień obecnych w ważnych miejscach teatru. Miedź jest w koncepcji odpowiednikiem złota i stanowi motyw przewodni wnętrza budynku, budując charakter najważniejszych przestrzeni - holu wejściowego, foyer, dużej i małej sceny.

Sala dużej sceny

Koncepcja architektoniczna wnętrza zakłada zachowanie wszystkich historycznych elementów wystroju sali - tj. balkonów, portalu, słupów i charakteru widowni. Elementy technologiczne wyposażenia sceny – oświetlenie i nagłośnienie zostały zorganizowane w taki sposób, żeby nie przesłaniać zabytkowego wystroju wnętrza i podkreślić jego walory. Współczesnym uzupełnieniem historycznego wystroju będzie aranżacja sufitu - połyskujący w kolorze złota plafon, który nawiązuje do obecnego w tym miejscu historycznego plafonu. Oprócz funkcji akustycznej stanowić ma on również element dekoracyjny, we współczesnym języku kontynuując bogaty wystrój wnętrza sali.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY