REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

BeMM Architekci przywrócili świetność projektowi Hansa Poelziga

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 28 lip 2015 13:48
BeMM Architekci przywrócili świetność projektowi Hansa Poelziga
fot. Pawilonu Czterech Kopuł we Wrocławiu
BeMM Architekci przywrócili świetność projektowi Hansa Poelziga
BeMM Architekci przywrócili świetność projektowi Hansa Poelziga
BeMM Architekci przywrócili świetność projektowi Hansa Poelziga
BeMM Architekci przywrócili świetność projektowi Hansa Poelziga

W wyniku zrealizowania przebudowy Pawilonu Czterech Kopuł we Wrocławiu uratowany został od degradacji i zniszczenia budynek zaprojektowany przez światowej klasy architekta Hansa Poelziga.

REKLAMA

Pawilon Czterech Kopuł, zaprojektowany przez wybitnego architekta Hansa Poelziga i wybudowany w latach 1912-1913 w nowoczesnej technologii żelbetowej, jest częścią kompleksu wystawienniczego wokół Hali Stulecia. Pierwotnie spełniał funkcję ekspozycyjna – w 1913 roku otwarto tam wystawę historyczną upamiętniającą 100 rocznicę zwycięstwa na Napoleonem. W 2006 roku, jako jeden z elementów terenów wystawowych przy Hali Stulecia, wpisany został na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Prace przy przebudowie obiektu rozpoczęto w połowie maja 2013 r., a zakończono pod koniec czerwca br. Projekt budowlany i projekty wykonawcze branżowe remontu Pawilonu Czterech Kopuł zrealizowane zostały przez pracownię BeMM Architekci. Generalnym projektantem był architekt Marek Michałowski. Projekt remontu i przebudowy terenu przyległego do Pawilonu Czterech Kopuł (zagospodarowanie terenu) prowadziła Anna Bocheńska-Skałecka.

Podczas prac budowlanych m.in. usunięto niezinwentaryzowane fundamenty, poddano renowacji elewację budynku i pokryto ją farbą (analiza ikonograficzna wykazała, że pierwotnie była ona barwiona), wzmocniono reprezentacyjną kopułę północną i odtworzono jej pierwotną dekorację. Aby zwiększyć powierzchnię ekspozycyjną zdecydowano się na zadaszenie wewnętrznego dziedzińca. Pod dziedzińcem powstała kondygnacja podziemna przeznaczona na pomieszczenia techniczne.

Założeniem architektów było stworzenie naturalnego tła dla ekspozycji, dlatego większość wewnętrznych powierzchni uzyskała biały kolor. Budynek został wyposażony w balustrady i podnośniki dla osób niepełnosprawnych.

Dzięki przebudowie uzyskano 6,2 tys. mkw. powierzchni wystawienniczej dla prezentacji bogatych zbiorów sztuki współczesnej zgromadzonych w Muzeum Narodowym we Wrocławiu.

Głównym celem przebudowy było znaczące wzbogacenie oferty kulturalnej miasta Wrocławia. W 2016 r. Muzeum Narodowe we Wrocławiu otworzy w nim swój oddział - Muzeum Sztuki Współczesnej.

Przygotowana ekspozycja, której otwarcie przewidziane jest w połowie przyszłego roku, powinna przyciągnąć rzesze miłośników sztuki i turystów odwiedzających miasto.

Wartość zrealizowanych prac budowlanych wyniosła ponad 80 mln zł. Generalnym wykonawcą prac budowlanych była firma Budimex.

Główni podwykonawcy m.in.:

Roboty konserwatorskie: PBK Castellum

Szklenie świetlików oraz konstrukcji stalowej na dziedzińcu: Alumax

Instalacje elektryczne: OBIS Cichocki Ślązak

Instalacje sanitarne: Klimpar Paweł Krok, Ryszard Szołtysek

Wentylacja: EQOS Energie Polska

Montaż Konstrukcji stalowej na dziedzińcu: Zakład Ślusarski Szyszka Teresa

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY