REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Bryła szkoły muzycznej inspirowana wyglądem klawiatury

  • Autor: Gdynia.pl
  • 09 wrz 2014 10:29
Bryła szkoły muzycznej inspirowana wyglądem klawiatury
Szkoła muzyczna w Gdyni im. Z. Noskowskiego po modernizacji, fot. gdynia.pl
Bryła szkoły muzycznej inspirowana wyglądem klawiatury
Bryła szkoły muzycznej inspirowana wyglądem klawiatury
Bryła szkoły muzycznej inspirowana wyglądem klawiatury
Bryła szkoły muzycznej inspirowana wyglądem klawiatury

Współczesny, z nową, świetnie zaprojektowaną bryłą inspirowaną wyglądem klawiatury instrumentu muzycznego budynek Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Z. Noskowskiego w Gdyni jest już gotowy. Przy ulicy Bpa Dominika powstała placówka na miarę XXI wieku.

REKLAMA

W ramach inwestycji przebudowano istniejący gmach szkoły oraz dobudowano nowe skrzydło zawierające cztery kondygnacje naziemne oraz jedną podziemną. Powierzchnia wzrosła z około 1000 do ponad 2800 mkw. Placówka zyskała salę koncertową z ponad 200 miejscami dla publiczności. Pomieszczenie przeszło już pierwsze testy. Pierwsze co zrobili moi nauczyciele, to weszli do sali koncertowej żeby sprawdzić jak brzmią ich instrumenty. Przed drzwiami ustawiała się spora kolejka - mówi dyrektor szkoły Ewa Gałecka.

- Kiedy powstaje taki obiekt dedykowany kulturze, bardzo ważne jest żeby od początku tętniło w nim życie. Chcemy żeby takie miejsca żyły, miały swoją młodzież, ale również tak jak przypadku sali koncertowej, liczne grono tych, którzy rozsłuchali się w dobrej muzyce - podkreślał podczas oficjalnego otwarcia prezydent Gdyni Wojciech Szczurek.

Autorem projektu architektonicznego modernizacji szkoły jest arch. Paweł Wład. Kowalski, W. M. Pracownia Projektowania Miasta Sp. z o.o.

Inwestycja objęła również budowę sali organowej dla 50-osobowej widowni oraz nowoczesną kabinę nagrań. W całej szkole jest 41 sal dydaktycznych. Jest też świetlica i foyer, szatnia dla uczniów, rodziców oraz uczestników organizowanych wydarzeń muzycznych.

Budynek zapewnia swobodny dostęp osobom niepełnosprawnym. Ze względu na różnice poziomu terenu pomiędzy ulicą i dziedzińcem wybudowana została rampa wraz z barierkami.

Wejście do budynku dostępne jest bezpośrednio z poziomu terenu, bez schodów zewnętrznych. W placówce znajduje się winda o wymiarach kabiny odpowiadających potrzebom osób poruszających się na wózkach inwalidzkich, z dwoma kierunkami usytuowania drzwi i wyłożoną wykładziną antypoślizgową podłogą. Urządzenie wyposażone jest w przyciski z systemem Braile'a oraz system głosowy dla osób niedowidzących.

W obu częściach obiektu przeprowadzone zostały prace termomodernizacyjne.

Więcej na oficjalnym portalu miasta: Gdynia.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY